BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara membuat tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 12 ... 19  Next
AuthorMessage
ummip3

avatar

Posts : 23
Join date : 2009-01-30
Location : taman seri pekan

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 30, 2009 6:15 pm

salam semua...saya ni baru kat sini...menag minat sangat dgn tudung jenis diy ni...tapi langsung zero nak buatnya...boleh tak minta tolong sapa2 yang sudi..camana pola dan cara nak buat ...yang paling simplepun takpe...terima kasih
Back to top Go down
View user profile
yan



Posts : 112
Join date : 2008-12-22
Age : 42

PostSubject: tudung ala ct   Fri Jan 30, 2009 7:11 pm

yus, rasa mcm tak faham. tudung tu jahit kat tgh mcm ariani style atau cantum tepi mcm tudung jakarta....lepas tu tudung tu mcm kena sambung kat anak tudung kan.... entahle....susah rasenye ni
Back to top Go down
View user profile
penguin

avatar

Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 30, 2009 8:57 pm

OFF TOPIC jap yek.........
nak tanya la if anyone knows kat mana nak cari bobbin box yg mcm sis cupcake nye tu........snang nak simpan bobbin la
Back to top Go down
View user profile
catalysts2

avatar

Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 30, 2009 9:17 pm

penguin wrote:
OFF TOPIC jap yek.........
nak tanya la if anyone knows kat mana nak cari bobbin box yg mcm sis cupcake nye tu........snang nak simpan bobbin la

off topic jugak

penguin, kat jusco ada jual bobbin box
semalam akak beli
dalam rm 12 gitu
boleh le nak simpan 15 bobbins Smile
Back to top Go down
View user profile
penguin

avatar

Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 30, 2009 9:22 pm

catalysts2 wrote:
penguin wrote:
OFF TOPIC jap yek.........
nak tanya la if anyone knows kat mana nak cari bobbin box yg mcm sis cupcake nye tu........snang nak simpan bobbin la

off topic jugak
penguin, kat jusco ada jual bobbin box
semalam akak beli
dalam rm 12 gitu
boleh le nak simpan 15 bobbins Smile

tq for the info......
sis jusco mana yek? bleh pm gambaq tak Wink
Back to top Go down
View user profile
catalysts2

avatar

Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 30, 2009 9:48 pm

penguin wrote:
catalysts2 wrote:
penguin wrote:
OFF TOPIC jap yek.........
nak tanya la if anyone knows kat mana nak cari bobbin box yg mcm sis cupcake nye tu........snang nak simpan bobbin la

off topic jugak
penguin, kat jusco ada jual bobbin box
semalam akak beli
dalam rm 12 gitu
boleh le nak simpan 15 bobbins Smile

tq for the info......
sis jusco mana yek? bleh pm gambaq tak Wink

jusco wangsa maju
nak pm gambar, nanti ye
Back to top Go down
View user profile
ummip3

avatar

Posts : 23
Join date : 2009-01-30
Location : taman seri pekan

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 30, 2009 10:11 pm

thanks alot to uzi...coz tolong bg info....jika saya nak bertanya..sekiranya sudilah kiranya membantu...thanks
Back to top Go down
View user profile
yus

avatar

Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Jan 31, 2009 8:19 am

yan wrote:
yus, rasa mcm tak faham. tudung tu jahit kat tgh mcm ariani style atau cantum tepi mcm tudung jakarta....lepas tu tudung tu mcm kena sambung kat anak tudung kan.... entahle....susah rasenye ni

Ekekkee...memula bygkan kak yan pegang kain kiri kanan,
pastu lipat dua. Tang hujung satu tmpt berlipatkan, tang hjg lagi satu kena jahit..
dah tu sarung je kat muka.
taruk pin kat atas kepala supaya kain tu tak jatuh..
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
penguin

avatar

Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Jan 31, 2009 9:59 am

catalysts2 wrote:
penguin wrote:
catalysts2 wrote:
penguin wrote:
OFF TOPIC jap yek.........
nak tanya la if anyone knows kat mana nak cari bobbin box yg mcm sis cupcake nye tu........snang nak simpan bobbin la

off topic jugak
penguin, kat jusco ada jual bobbin box
semalam akak beli
dalam rm 12 gitu
boleh le nak simpan 15 bobbins Smile

tq for the info......
sis jusco mana yek? bleh pm gambaq tak Wink

jusco wangsa maju
nak pm gambar, nanti ye

agak2 jusco 1U ada tak yek? ni jual under dpt. apa yek?
Back to top Go down
View user profile
krisz_gurlz

avatar

Posts : 21
Join date : 2008-12-24

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Jan 31, 2009 11:19 am

penguin wrote:
OFF TOPIC jap yek.........
nak tanya la if anyone knows kat mana nak cari bobbin box yg mcm sis cupcake nye tu........snang nak simpan bobbin la

sorry nak tanye...BOBBIN BOX tu mender.. Embarassed
Back to top Go down
View user profile
daai_violet

avatar

Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Jan 31, 2009 12:02 pm

ajergiler wrote:
cara potong kain utk tudung hajabi butang

kain ni 0.75m..bleh dpt 2 hajabi butang..




ajer,
ade x ukuran utk tudung hajabi butang?
Back to top Go down
View user profile
yan



Posts : 112
Join date : 2008-12-22
Age : 42

PostSubject: tudung ala ct   Sat Jan 31, 2009 2:34 pm

thanks yus . nanti akak try and error guna kain murah dulu.....
Back to top Go down
View user profile
catalysts2

avatar

Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Jan 31, 2009 5:34 pm

penguin wrote:
catalysts2 wrote:
penguin wrote:
catalysts2 wrote:
penguin wrote:
OFF TOPIC jap yek.........
nak tanya la if anyone knows kat mana nak cari bobbin box yg mcm sis cupcake nye tu........snang nak simpan bobbin la

off topic jugak
penguin, kat jusco ada jual bobbin box
semalam akak beli
dalam rm 12 gitu
boleh le nak simpan 15 bobbins Smile

tq for the info......
sis jusco mana yek? bleh pm gambaq tak Wink

jusco wangsa maju
nak pm gambar, nanti ye

agak2 jusco 1U ada tak yek? ni jual under dpt. apa yek?

ops sorry penguin
silap jusco pulak
sebenarnya jusco Au2 keramat
kat bahagian2 towel tu ada a small section utk accessories jahitan
kebetulan je ternampak that bobbin box
gambar tak dpt nak upload lg, cable tak jumpa plak
Back to top Go down
View user profile
catalysts2

avatar

Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Jan 31, 2009 5:42 pm

krisz_gurlz wrote:
penguin wrote:
OFF TOPIC jap yek.........
nak tanya la if anyone knows kat mana nak cari bobbin box yg mcm sis cupcake nye tu........snang nak simpan bobbin la

sorry nak tanye...BOBBIN BOX tu mender.. Embarassed

bobbin box tu tempat letak bobbin yg dh dililitkn benang utk mesin jahit
kiranya bobbin ni ialah benang kedua yg diguna utk jahitan bahagian bawah kain
selalunya benang bawah sama warna dgn benang atas
jd byk le bobbin yg dipakai kalau jahit tudung berlainan warna
pjg pulak explanation ni
Laughing
Back to top Go down
View user profile
jalinankasih



Posts : 238
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Jan 31, 2009 5:58 pm

krisz_gurlz wrote:
penguin wrote:
OFF TOPIC jap yek.........
nak tanya la if anyone knows kat mana nak cari bobbin box yg mcm sis cupcake nye tu........snang nak simpan bobbin la

sorry nak tanye...BOBBIN BOX tu mender.. Embarassed

betul cakap kengkawan sumer tu...... bobbin tu kalau dlm bhs melayu... org panggil gelendung.... ada org panggil sekoci... tp jgn salah faham.. sekoci tu sebenarnya "rumah gelendung".... gelendung tu... yg bulat2 kecik tu... ada yg plastik, ada yg jenis besi..... ada jgk yg jenis lubang2 kat tepi dan ada jgk yg jenis x berlubang...... jk suka yg ada lubang sbb senang nak tgk benang kaler apa.. maklumla tailor.... byk pakai benang2 ni... kalau ada cust yg tempah baju n then benang balance masih ada lg dlm bobbin ni, so senang nmpk la warna benang.....

so, bobbin box tu... maksudnya kotak utk isi gelendung yg dah digunakan, tp benang x abis lagi... xkan nak kuarkan benang tu pulak kan? jd, kalau ada bobbin box ni senangla....

jk pun kena ada jgk satu la..... susah la bobbin merata2... anak suka selongkar hahaha...

waahh.. pjg lebar penerangan jk... harap krisz_gurlz faham... Laughing
Back to top Go down
View user profile http://www.jalinankasih.com
catalysts2

avatar

Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Jan 31, 2009 6:12 pm

jalinankasih wrote:
krisz_gurlz wrote:
penguin wrote:
OFF TOPIC jap yek.........
nak tanya la if anyone knows kat mana nak cari bobbin box yg mcm sis cupcake nye tu........snang nak simpan bobbin la

sorry nak tanye...BOBBIN BOX tu mender.. Embarassed

betul cakap kengkawan sumer tu...... bobbin tu kalau dlm bhs melayu... org panggil gelendung.... ada org panggil sekoci... tp jgn salah faham.. sekoci tu sebenarnya "rumah gelendung".... gelendung tu... yg bulat2 kecik tu... ada yg plastik, ada yg jenis besi..... ada jgk yg jenis lubang2 kat tepi dan ada jgk yg jenis x berlubang...... jk suka yg ada lubang sbb senang nak tgk benang kaler apa.. maklumla tailor.... byk pakai benang2 ni... kalau ada cust yg tempah baju n then benang balance masih ada lg dlm bobbin ni, so senang nmpk la warna benang.....

so, bobbin box tu... maksudnya kotak utk isi gelendung yg dah digunakan, tp benang x abis lagi... xkan nak kuarkan benang tu pulak kan? jd, kalau ada bobbin box ni senangla....

jk pun kena ada jgk satu la..... susah la bobbin merata2... anak suka selongkar hahaha...

waahh.. pjg lebar penerangan jk... harap krisz_gurlz faham... Laughing

jk
anak selongkar satu hal
jenuh nak mengejar bobbin pun satu hal juga kalau terjatuh kat lantai Mad
Back to top Go down
View user profile
penguin

avatar

Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Jan 31, 2009 6:34 pm

krisz_gurlz wrote:
penguin wrote:
OFF TOPIC jap yek.........
nak tanya la if anyone knows kat mana nak cari bobbin box yg mcm sis cupcake nye tu........snang nak simpan bobbin la

sorry nak tanye...BOBBIN BOX tu mender.. Embarassed

bekas simpan sekoci la sis Very Happy
Back to top Go down
View user profile
krisz_gurlz

avatar

Posts : 21
Join date : 2008-12-24

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Jan 31, 2009 9:17 pm

ooo...tempat gelendung...ler, dlm english BOBBIN rupe nyer... Laughing
Back to top Go down
View user profile
krisz_gurlz

avatar

Posts : 21
Join date : 2008-12-24

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Feb 01, 2009 4:45 pm

nak tanyer kekawan ler...kalo awning tu pakai kain jersey yang samer dengan body, jadik tak awning nyer??
Back to top Go down
View user profile
rosetreat

avatar

Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Feb 01, 2009 4:57 pm

krisz_gurlz wrote:
nak tanyer kekawan ler...kalo awning tu pakai kain jersey yang samer dengan body, jadik tak awning nyer??

jadik ok jugak, saya ade 2 yg macam tu jahit sendiri...ok la
Back to top Go down
View user profile
aleiz
Peniaga
avatar

Posts : 104
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Feb 01, 2009 6:11 pm

catalysts2 wrote:
penguin wrote:
OFF TOPIC jap yek.........
nak tanya la if anyone knows kat mana nak cari bobbin box yg mcm sis cupcake nye tu........snang nak simpan bobbin la

off topic jugak

penguin, kat jusco ada jual bobbin box
semalam akak beli
dalam rm 12 gitu
boleh le nak simpan 15 bobbins Smile

aah la..nak cari bobbin box ni..kat jusco w,maju xde ek kak?
Back to top Go down
View user profile
MummyAleeya

avatar

Posts : 94
Join date : 2009-01-07
Age : 45
Location : bangi/kajang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Feb 01, 2009 7:45 pm

krisz_gurlz wrote:
nak tanyer kekawan ler...kalo awning tu pakai kain jersey yang samer dengan body, jadik tak awning nyer??

Salam,

MA dah try awning brochade, thai silk and jersey. Among all, jersey rasanya yg paling selesa, terletak jer kat pala...tp tuk awning ariani(1 stengah inci lebar, panjang sampai ke tepi awning, bukan segi empat tepat). awning penuh tak try lagi...cubala...
Back to top Go down
View user profile
jalinankasih



Posts : 238
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Feb 01, 2009 9:45 pm

sampai skrg masih x dpt bezakan la apa tudung ariani, hajaba butang, munawwarah....

yg jk tau... tudung ekin hahaha.. td g upm amik adik, ajak dia teman g jenjalan kat upm... dia tanya, tudung ekin tu.. ekin buat sendiri ker? pastu JK cakap.. bukan dia buat sendiri la.. dia duta produk tudung tu jer.... hahaha...

pastu jenjalan.. nmpk org jual pakistan jual tudung...nmpk tudung kat patung... tudung tu berbelah kat bahu.. itu tudung apa ek namanya? pastu ada plak yg terbelah kat bawah....

si mamat tu... org x tanya dia dah cakap, "tudung ekin kat sana" hihihi.. fasih plak mamat pakistan ni cakap melayu.. baru nak spekang....sesajer jer tanya rega... dia jual dlm rm30.. pastu tanya dia yg murah ada lagi x? pastu dia pun tunjuk la kat satu tudung tu.. rega rm15... pastu jk cakap, "x cantik la yg ni!" pastu dia plak cakap, "ha... tau xper.." JK dgn adik terpecah ketawa.... dia pun ketawa sekali.... mana xnyer... tau plak dia guna perkataan tu...
Back to top Go down
View user profile http://www.jalinankasih.com
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Feb 02, 2009 12:34 am

jalinankasih wrote:
sampai skrg masih x dpt bezakan la apa tudung ariani, hajaba butang, munawwarah....
yg jk tau... tudung ekin hahaha.. td g upm amik adik, ajak dia teman g jenjalan kat upm... dia tanya, tudung ekin tu.. ekin buat sendiri ker? pastu JK cakap.. bukan dia buat sendiri la.. dia duta produk tudung tu jer.... hahaha...

pastu jenjalan.. nmpk org jual pakistan jual tudung...nmpk tudung kat patung... tudung tu berbelah kat bahu.. itu tudung apa ek namanya? pastu ada plak yg terbelah kat bawah....

si mamat tu... org x tanya dia dah cakap, "tudung ekin kat sana" hihihi.. fasih plak mamat pakistan ni cakap melayu.. baru nak spekang....sesajer jer tanya rega... dia jual dlm rm30.. pastu tanya dia yg murah ada lagi x? pastu dia pun tunjuk la kat satu tudung tu.. rega rm15... pastu jk cakap, "x cantik la yg ni!" pastu dia plak cakap, "ha... tau xper.." JK dgn adik terpecah ketawa.... dia pun ketawa sekali.... mana xnyer... tau plak dia guna perkataan tu...

JK..meh sini uzi jawab untuk ayat yang uzi boldkan...

ariani... munawwararah dan jugak hajaba adalah jenama kedai atau butik yang jual tudung yang berawning.... yang paling glamer ialah tudung ariani... tapi orang suka panggil tudung ekin sebab ekin adalah duta pada tudung ariani... patutnya orang panggil tudung ariani... tapi dah ekin yang pakai.. so ekinlah yang glamer... kalau kita ke kedai2 biasa yang tulis tudung ekin... itu bukan ori... yang ori bila ada label ariani kat tudung tu... awning ariani hanya kat depan je... maknanya... kertas keras tu hanya letak sket je...

tudung hajaba plak... hampir sama gak dengan tudung ariani... tapi kertas keras untuk awning hajaba ni adalah full maknanya... semua awning akan dilekatkan dengan kertas keras... yang paling glamer tudung hajaba ialah yang ada butang dibelakang... senang nak guna... tak perlu letak brooch untuk pastikan tudung Nampak cantik terletak... just letak butang tu... maka... tudung Nampak kemas je....

tudung munawwarah plak... sebenarnya tudung munaw hampir sama dengan ariani... cuma ada yang labuh sket... memang sedap je pakai tudungnya... malahan dia nyer awning nampak lain sket berbanding hajaba dan ariani... tudung munawwarah ada belah tengah... memang selesa sangat sebab ia agak labuh...

kalau diikutkan... harga untuk ketiga2 tudung tu... lebih kurang je... yang paling mahal yang pernah saya beli ialah ariani... lagi singgit nak genap seratus... hajaba dan munawwarah plak lebih kurang sama je... iaitu dalam lingkungan rm80 ke atas... mahal kan? sebab tu lah saya sanggup buat sendiri... jimat belanja...

nanti kalau ada masa... uzi tempek gambar kat sini...
Back to top Go down
View user profile
hannan6d

avatar

Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Feb 02, 2009 7:44 am

uzi wrote:
jalinankasih wrote:
sampai skrg masih x dpt bezakan la apa tudung ariani, hajaba butang, munawwarah....
yg jk tau... tudung ekin hahaha.. td g upm amik adik, ajak dia teman g jenjalan kat upm... dia tanya, tudung ekin tu.. ekin buat sendiri ker? pastu JK cakap.. bukan dia buat sendiri la.. dia duta produk tudung tu jer.... hahaha...

pastu jenjalan.. nmpk org jual pakistan jual tudung...nmpk tudung kat patung... tudung tu berbelah kat bahu.. itu tudung apa ek namanya? pastu ada plak yg terbelah kat bawah....

si mamat tu... org x tanya dia dah cakap, "tudung ekin kat sana" hihihi.. fasih plak mamat pakistan ni cakap melayu.. baru nak spekang....sesajer jer tanya rega... dia jual dlm rm30.. pastu tanya dia yg murah ada lagi x? pastu dia pun tunjuk la kat satu tudung tu.. rega rm15... pastu jk cakap, "x cantik la yg ni!" pastu dia plak cakap, "ha... tau xper.." JK dgn adik terpecah ketawa.... dia pun ketawa sekali.... mana xnyer... tau plak dia guna perkataan tu...

JK..meh sini uzi jawab untuk ayat yang uzi boldkan...

ariani... munawwararah dan jugak hajaba adalah jenama kedai atau butik yang jual tudung yang berawning.... yang paling glamer ialah tudung ariani... tapi orang suka panggil tudung ekin sebab ekin adalah duta pada tudung ariani... patutnya orang panggil tudung ariani... tapi dah ekin yang pakai.. so ekinlah yang glamer... kalau kita ke kedai2 biasa yang tulis tudung ekin... itu bukan ori... yang ori bila ada label ariani kat tudung tu... awning ariani hanya kat depan je... maknanya... kertas keras tu hanya letak sket je...

tudung hajaba plak... hampir sama gak dengan tudung ariani... tapi kertas keras untuk awning hajaba ni adalah full maknanya... semua awning akan dilekatkan dengan kertas keras... yang paling glamer tudung hajaba ialah yang ada butang dibelakang... senang nak guna... tak perlu letak brooch untuk pastikan tudung Nampak cantik terletak... just letak butang tu... maka... tudung Nampak kemas je....

tudung munawwarah plak... sebenarnya tudung munaw hampir sama dengan ariani... cuma ada yang labuh sket... memang sedap je pakai tudungnya... malahan dia nyer awning nampak lain sket berbanding hajaba dan ariani... tudung munawwarah ada belah tengah... memang selesa sangat sebab ia agak labuh...

kalau diikutkan... harga untuk ketiga2 tudung tu... lebih kurang je... yang paling mahal yang pernah saya beli ialah ariani... lagi singgit nak genap seratus... hajaba dan munawwarah plak lebih kurang sama je... iaitu dalam lingkungan rm80 ke atas... mahal kan? sebab tu lah saya sanggup buat sendiri... jimat belanja...

nanti kalau ada masa... uzi tempek gambar kat sini...
[quote]

tudung munawaras yang paling mahal setakat akak tahu..rm120 selai....
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   

Back to top Go down
 
Cara-cara membuat tudung DIY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 19Go to page : Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 12 ... 19  Next
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Mirai Nikki {Future Diary}
» nokia 2730c shorted ang PA done....
» Jaden Yuki Season 4 deck

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: