BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara membuat tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12 ... 19  Next
AuthorMessage
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Jan 17, 2009 8:30 am

Mungkin lain org lain cara.

Memula dulu saya cantumkan awning dgn body dulu.
Then saya jahit cantum belah depan.
Kemudian saya jahit tindih amning and body tu.
Last sekali, saya jahit tepi semua nya.

Saya pernah cuba jahit tindih dulu baru jahit cantum.
Tapi nanti jahit tindih tu tak cantik, kain jersey tu berjalan2.
Dan saya dah pernah buat kelim, pun tak cantik gak.

Last2 hantar je kedai utk buat jahit tepi jenis gulung tu (maaf tak ape term yg diguna pakai)
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
kakyu



Posts : 1
Join date : 2009-01-16

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 19, 2009 10:15 am

salam.... saya baru sangat jumpa forum ni.... dah lama dah cari camne nak menjahit tudung ni....
Saya nak tanya kat mana saya boleh beli template2 tudung yg macam2 gaya ... tingin nak mula menjahit tudung ni... mesin dah gilap dah ni... Embarassed
Back to top Go down
View user profile
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 19, 2009 10:51 am

beli kat sini or kat MEabadi .. cuba

http://jvcynosure.blogspot.com/ or http://tudungcari.forumotion.com/jom-beli-belah-f3/
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
ajergiler
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 19, 2009 11:08 am

cara potong kain utk tudung hajabi butang

kain ni 0.75m..bleh dpt 2 hajabi butang..


Back to top Go down
View user profile
mrscolour



Posts : 4
Join date : 2008-12-26

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 19, 2009 4:22 pm

k yana wrote:
mrscolour wrote:
misa wrote:
cienoet wrote:
nak tanya ...
korang kelim kain lepas potong atau lepas jahit?
sorry..soklan budak baru belajar

tadi pi kelim body (tudung belum jahit).. dikelim semua sekeliling (termasuk yg bahagian atas kepala)..hurmm..mmg mcm ni ke? Shocked

cinonet.. u hantar KELIM ke JAHIT TEPI.. beza tu..


p/s : kompius sat..

ok.. step by step..
1. potong kain awning n body
2 jahit cantum awning n body..
3. jahit tepi keliling..
4. cantum body depan..
5. jahit tindih awning n muka..
5. jahit tepi tudung.. (roll hem/twin needle)

salam perkenalan utk semua..
saya sebenarnya dah lama jadi silent reader.. Embarassed
my sisterlah yg update dekat i citer pasal diy tudung neh
i neh mmg tak pandai jahit taw..tak reti langsung pegang mesin jahin semua..
tapi disebabkan terlampau teruja pasal diy tudung neh. i berusahalah beli mesin jahit (yg beli ramai2 with sis yela tu Embarassed ) n belajar buat tudung nih. my sister pulak dapat original template from cupcakes. apa lagi....berusahalah buat tudung tukan.

nak tanya dekat misa, yg step-jahit tindih awning n muka tu..you ada jahit dua kali tak? first jahit dulu sebelum jahit tepi. lepas jahit tepi you jahit lagi tak utk kemaskan body ngan awning? (agak2) faham tak soklan ni?

nak tolong sampuk jugak.. mmg ader jahit tindih kat awning tu..

salam-sis yana...tq for your answer. tapi nak tanyalahkan (Saya budak baru belajar heehheh) kalau nak jahit tindih tu mcm mana nak make sure dier sama jer n cantik mcm kita jahit cantum awning n body. saya jahit jahitan tu tak cantiklah..tak sama mcm cantum awning..jahitan tu senget...ada tips tak? Embarassed
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 19, 2009 4:29 pm

jahit jelujur dulu..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 19, 2009 5:20 pm

mrscolour wrote:

salam-sis yana...tq for your answer. tapi nak tanyalahkan (Saya budak baru belajar heehheh) kalau nak jahit tindih tu mcm mana nak make sure dier sama jer n cantik mcm kita jahit cantum awning n body. saya jahit jahitan tu tak cantiklah..tak sama mcm cantum awning..jahitan tu senget...ada tips tak? Embarassed

salam, masa nak jahit tindih tu, cuba jahit dr sebelah dlm tudung..jgn jahit dr luar tudung..kalo dr luar, kain jersey tu lembut, die akan lari sikit, jadi jahitan beralur2..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
jalinankasih



Posts : 238
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jan 22, 2009 4:11 pm

nak tanya sifu2 yg dah terer jait tudung ni... bhg awning tu, yg kita taruk kain gam tu sebahagian jer ek? bkn semua?

tqvm in advance kpd sesapa yg sudi jawab soklan JK.. maklumlah baru beberapa hari jer tau pasal org jait tudung ni sendiri hehehe ketinggalan zaman betul kan?
Back to top Go down
View user profile http://www.jalinankasih.com
tong_gas2280
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jan 22, 2009 4:19 pm

jalinankasih wrote:
nak tanya sifu2 yg dah terer jait tudung ni... bhg awning tu, yg kita taruk kain gam tu sebahagian jer ek? bkn semua?

tqvm in advance kpd sesapa yg sudi jawab soklan JK.. maklumlah baru beberapa hari jer tau pasal org jait tudung ni sendiri hehehe ketinggalan zaman betul kan?


meh tong tolong jawabkan .... selalunya kertas gam tu letak separuh jer (dalam 2 inchi gitu) .. tapi ader jugak yang letak semua ... kene buat eksperimen jugak .. tengok muka yang mana sesuai .. penuh ke separuh ke ..
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jan 22, 2009 4:24 pm

k yana wrote:
mrscolour wrote:

salam-sis yana...tq for your answer. tapi nak tanyalahkan (Saya budak baru belajar heehheh) kalau nak jahit tindih tu mcm mana nak make sure dier sama jer n cantik mcm kita jahit cantum awning n body. saya jahit jahitan tu tak cantiklah..tak sama mcm cantum awning..jahitan tu senget...ada tips tak? Embarassed

salam, masa nak jahit tindih tu, cuba jahit dr sebelah dlm tudung..jgn jahit dr luar tudung..kalo dr luar, kain jersey tu lembut, die akan lari sikit, jadi jahitan beralur2..

o..macam tu ye...tak terlintas pulak hannan sebelum ni..terima kasih...
Back to top Go down
View user profile
yanzack79



Posts : 113
Join date : 2008-12-23
Age : 37
Location : bukit mahkota, bangi

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jan 22, 2009 5:02 pm

jalinankasih wrote:
nak tanya sifu2 yg dah terer jait tudung ni... bhg awning tu, yg kita taruk kain gam tu sebahagian jer ek? bkn semua?

tqvm in advance kpd sesapa yg sudi jawab soklan JK.. maklumlah baru beberapa hari jer tau pasal org jait tudung ni sendiri hehehe ketinggalan zaman betul kan?


mcm yan..yan letak separuh je...tapi sampai hujung awning..sbb muka yan x sesuai...lepas tu...kalau x letak kain gam tu saampai hujung..nanti ada gelembong2 kat tepi...Kene byk try and error....
Back to top Go down
View user profile
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jan 22, 2009 5:41 pm

alhamdullilah, muka I mg sesuai ngan ariani awning... kalu penuh semcm jek... Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
laalaa



Posts : 10
Join date : 2009-01-01

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 23, 2009 9:02 am

ajergiler wrote:
cara potong kain utk tudung hajabi butang

kain ni 0.75m..bleh dpt 2 hajabi butang..



Sis,

Nak tahu ukuran templet hajabi butang, bleh tak?
Back to top Go down
View user profile
w_afiza



Posts : 86
Join date : 2009-01-09

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 23, 2009 6:31 pm

aleiz...


yang u avatar tu...berapa meter jersey u guna yek?


-wan-

aleiz wrote:
meabadi wrote:
Rasanya hajaba full awning.....kertas gamnya sama ngan size awning...kalau ariani kat petak kan..



Hajaba rasanya 33 x 7.5 cm.....cuba try buat.....

ME, kalo nak pnjgnkan sket awning tu, tp nk kertas gam cam ariani, ok ke ek?

ade sape2 pnah wat x? takot nmpak pelik la..
Back to top Go down
View user profile
ajergiler
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Jan 24, 2009 4:50 pm

laalaa wrote:
ajergiler wrote:
cara potong kain utk tudung hajabi butang

kain ni 0.75m..bleh dpt 2 hajabi butang..



Sis,

Nak tahu ukuran templet hajabi butang, bleh tak?

nnt eyh..kt ada measure tp kat umah lak....nnt kt inform k..
Back to top Go down
View user profile
su7375



Posts : 2
Join date : 2009-01-25

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Jan 25, 2009 12:21 pm

saya memang tak tahu buat tudung DIY ni, tapi nak cuba... yg keras kat depan tudung tu (awning ke?) buat dari kertas ape, sebab ada yg lembut dan ada yg keras. harap sudi lah sesiapa boleh terangkan kat saya....
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Jan 25, 2009 12:36 pm

su7375 wrote:
saya memang tak tahu buat tudung DIY ni, tapi nak cuba... yg keras kat depan tudung tu (awning ke?) buat dari kertas ape, sebab ada yg lembut dan ada yg keras. harap sudi lah sesiapa boleh terangkan kat saya....

ya..yang depan tu..dipanggil awning...kat dalam dia letak kertas gam..kalau tudung diluar sana ada jugak guna span yang nipis tapi padat.. hak tu lembut....ikut keselesaan memasing...
Back to top Go down
View user profile
ni_mariana



Posts : 218
Join date : 2009-01-21
Location : UK Perdana

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Jan 25, 2009 1:50 pm

Ade tak sesape yg tau camne nak buat tudung oblong tu? Macam minat la plak nak buat... Kalau ade template lagi bagus... Razz Razz
Back to top Go down
View user profile
su7375



Posts : 2
Join date : 2009-01-25

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Jan 25, 2009 2:25 pm

ya..yang depan tu..dipanggil awning...kat dalam dia letak kertas gam..kalau tudung diluar sana ada jugak guna span yang nipis tapi padat.. hak tu lembut....ikut keselesaan memasing...[/quote]

thanks hannan. kat avatar tu hannan ke? manis je saya nengok si pemakainya...sesuai ngan tudung. nanti nak try buat sendirilah awning tu. kalau jadi, saya letak gambar kat sini, kalau tak letak maknanya tak jadilah tu...
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Jan 25, 2009 6:00 pm

masih nampak manis lagi ke Razz ...tahun depan 40..... No No
Back to top Go down
View user profile
yan



Posts : 112
Join date : 2008-12-22
Age : 42

PostSubject: tudung ala ct   Fri Jan 30, 2009 2:14 pm

macamana eh nak buat tudung ala ct? ada tak sesiapa kat sini yang ada templatenya...
Back to top Go down
View user profile
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 30, 2009 4:17 pm

ni_mariana wrote:
Ade tak sesape yg tau camne nak buat tudung oblong tu? Macam minat la plak nak buat... Kalau ade template lagi bagus... Razz Razz

tak yah template pun takpe..
lipat dua kain tu or lebih kan sebelah
then gunting sikit kasi lengkok utk letak awning..
bereeeh
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 30, 2009 4:19 pm

yan wrote:
macamana eh nak buat tudung ala ct? ada tak sesiapa kat sini yang ada templatenya...

Kak yan, rasanya boleh mintak kak yela buatkan kalau dia cukup tgn..
aritu tgk kat umah dia ada byk tudung tu..
mengikut pandangan saya, kain itu dilipat dua, tentukan dpan dgn blkg..
then yg depan tu lebar dia kecik sikit dr yg blkg..
maksudnya, kita potong serong pada bahagian kain yg nak dijahit cantum tu..
boleh nampak tak??
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 30, 2009 4:24 pm

yan wrote:
macamana eh nak buat tudung ala ct? ada tak sesiapa kat sini yang ada templatenya...

macam mana bentuk tudung ala2 CT tu?
Back to top Go down
View user profile
jalinankasih



Posts : 238
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 30, 2009 6:11 pm

rasa mcm nak buat tudung kasi MIL.. dia cikgu sekolah.. gaya plak ala2 mak datin.... agak2 tudung apa yg sesuai utk dia ek? Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://www.jalinankasih.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Today at 7:51 am

Back to top Go down
 
Cara-cara membuat tudung DIY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 19Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12 ... 19  Next
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Commands to invite players to a checkmate server
» w395 no light lcd and keypad done....

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: