BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4
AuthorMessage
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed May 27, 2009 3:21 pm

ok nak kongsi pengalaman k yana pulak basuh tudung ni..hehe..

Arrow JANGAN RENDAM..pasal k yana tgk kain jc ni turun warna rupanya..kain J1 turun, kamdar turun..mungkin tak semua, tapi aritu tgk yg kaler dark, mmg turun la.

Arrow k yana cuci body dulu, gosok, ramas semua lengkap..hehe..then baru pi kat bhgn awning pulak..k yana gosok ala2 sapu gitu..maknanya kita tak gonyoh kain tu, tapi tgn kita or amik kain lain dan sapu ke bekas2 bedak, foundation yg ader kat awning belah dlm tu..kalo kit agonyoh kain tu mcm kita basuh kain baju..abih la ronyok awning tu kan...

Arrow bila semua part dah sabun..baru bilas, perah part body shj then sidai.

Arrow cara kyana basuh tudung ni pulak, mmg satu satu..maknanya dr sabun sampai bilas..siap kan satu.. tak di longgokkan dan bilas sekali, sbb takut ader warna dr tudung lain yg terjangkit ke tudung lain..

Arrow k yana sidai kat satu hanger utk satu tudung..

selesai..hope membantu la tips ni.. terima kasih
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed May 27, 2009 4:40 pm

k yana wrote:
ok nak kongsi pengalaman k yana pulak basuh tudung ni..hehe..

Arrow JANGAN RENDAM..pasal k yana tgk kain jc ni turun warna rupanya..kain J1 turun, kamdar turun..mungkin tak semua, tapi aritu tgk yg kaler dark, mmg turun la.

Arrow k yana cuci body dulu, gosok, ramas semua lengkap..hehe..then baru pi kat bhgn awning pulak..k yana gosok ala2 sapu gitu..maknanya kita tak gonyoh kain tu, tapi tgn kita or amik kain lain dan sapu ke bekas2 bedak, foundation yg ader kat awning belah dlm tu..kalo kit agonyoh kain tu mcm kita basuh kain baju..abih la ronyok awning tu kan...

Arrow bila semua part dah sabun..baru bilas, perah part body shj then sidai.

Arrow cara kyana basuh tudung ni pulak, mmg satu satu..maknanya dr sabun sampai bilas..siap kan satu.. tak di longgokkan dan bilas sekali, sbb takut ader warna dr tudung lain yg terjangkit ke tudung lain..

Arrow k yana sidai kat satu hanger utk satu tudung..

selesai..hope membantu la tips ni.. terima kasih

yana
kain kamdar mmg turun warna...kain jakel turun tk? sbb tk sempat lg nak pakai kain jakel semua duk jual je heheheh
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed May 27, 2009 4:58 pm

ct, kain jakel yg ade tu kaler light, so tak perasan sgt, kena tanya org lain yg penah cuci kain jakel ni..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed May 27, 2009 8:37 pm

k yana wrote:
ct, kain jakel yg ade tu kaler light, so tak perasan sgt, kena tanya org lain yg penah cuci kain jakel ni..

kain jv turun tak...akak ni jual jer ...???
Back to top Go down
View user profile
iman



Posts : 45
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu May 28, 2009 2:48 am

sy plak basuh memangla manual satu2, guna softener jer. sy guna mesin basuh manual tu so spin dlm tu jer, tp kena susun leklok r awning dia, yg kaler lite ngan dark kena separate la. spin tu pon kejap jer, kalo kat mesin tu yg setakuk jer timing dia.so x basah la bl sidai tu.sidai kat hanger bulat yg banyak2 tu.. sekian..
Back to top Go down
View user profile http://aimaisyashoppe.blogspot.com/
anekamaya



Posts : 79
Join date : 2009-04-08
Age : 36
Location : SHAH ALAM

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat May 30, 2009 1:35 am

saya plak kdg2 main masuk mesin basuh je, tapi tekan wash and rinse je, tak payah spin...tapi jgn campur tdg ngn baju2 lainya ketal dlm mesin tu 3-4 lai tdg je...so far okla, tak rosak lagi awning tu,..tp jgn tiru mcm saya...ni kes malas nak cuci tgn lol!
Back to top Go down
View user profile
hanim406



Posts : 17
Join date : 2009-02-02

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Jul 29, 2009 10:02 pm

salam nak tanya ler

mmg tudung jenis kain lycra tu berbulu yea...mcmana yea ada kawan hanim tu kan dia tak pernah basuh pun tudung sejak guna pun berbulu....hanim lak tiap kali lepas pakai mesti basuh pun berbulu camner yea nak basuh nak guna sabun or pakai apa
Back to top Go down
View user profile http://www.rahsiacantik.com
tudunghoneyz



Posts : 19
Join date : 2009-07-01
Location : penang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jul 30, 2009 1:34 pm

salam,
honey hari tu konon rajin la basoh sume tudung2 ni, kire rendam dlm soflan n gosok2 manja cm yg akak2 gtau tu. pas2 spin dlm mesin basoh (auto) mase tu tgh baso baju gak so sekali harung la spin skali ngn tudung2 tu. da abih kuarkan tudung2 jela nk sidai (tp baju2 blom abih baso lgi). ble baju da abih baso nk sidai tgk2 ade lgi 3 helai tudung tak amik lgi...adoyaiii tkojut la affraid , tp alhamdulillah la trus g iron awning to prob solve...fuh legaa... flower
Back to top Go down
View user profile http://www.serbanikatudunghoneyz@blogspot.com
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jul 30, 2009 2:48 pm

hanim406 wrote:
salam nak tanya ler

mmg tudung jenis kain lycra tu berbulu yea...mcmana yea ada kawan hanim tu kan dia tak pernah basuh pun tudung sejak guna pun berbulu....hanim lak tiap kali lepas pakai mesti basuh pun berbulu camner yea nak basuh nak guna sabun or pakai apa

hanim, kain yg berbulu ni kain yg mana? kain jakel or kain kamdar or kain J1? so far akak tak penah pulak jadi kain berbulu..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
hanim406



Posts : 17
Join date : 2009-02-02

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jul 30, 2009 3:27 pm

k yana wrote:
hanim406 wrote:
salam nak tanya ler

mmg tudung jenis kain lycra tu berbulu yea...mcmana yea ada kawan hanim tu kan dia tak pernah basuh pun tudung sejak guna pun berbulu....hanim lak tiap kali lepas pakai mesti basuh pun berbulu camner yea nak basuh nak guna sabun or pakai apa

hanim, kain yg berbulu ni kain yg mana? kain jakel or kain kamdar or kain J1? so far akak tak penah pulak jadi kain berbulu..


kak yana kain lycra kat jakel yg RM35 tu ler.entah ler apa silap jadi berbulu.tapi hanim jenis tak simpan dlm almari le gantung je kat luar huhuhu kenapa aik jadi gitu
Back to top Go down
View user profile http://www.rahsiacantik.com
catalysts2



Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jul 30, 2009 7:14 pm

hanim406 wrote:
k yana wrote:
hanim406 wrote:
salam nak tanya ler

mmg tudung jenis kain lycra tu berbulu yea...mcmana yea ada kawan hanim tu kan dia tak pernah basuh pun tudung sejak guna pun berbulu....hanim lak tiap kali lepas pakai mesti basuh pun berbulu camner yea nak basuh nak guna sabun or pakai apa

hanim, kain yg berbulu ni kain yg mana? kain jakel or kain kamdar or kain J1? so far akak tak penah pulak jadi kain berbulu..


kak yana kain lycra kat jakel yg RM35 tu ler.entah ler apa silap jadi berbulu.tapi hanim jenis tak simpan dlm almari le gantung je kat luar huhuhu kenapa aik jadi gitu

kain tu terbalik kot. yg sepatutnya bahagian dlm dh letak kat luar. bahagian tu mmg senang berbulu.
agak je ni sb kain jakel akak tak berbulu pun.
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Fri Jul 31, 2009 8:45 am

hanim, rasanya kain hanim tu jahit belah terbalik laa..sbb akak kain2 jakel tak jadi cenggitu pon..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Fri Jul 31, 2009 11:55 am

ari tu gi mandi laut pakai tudung diy nih..yg kain kamdar nyer....berendam sekali dgn awning2....tp yg bestnya...tudung ku ni langsung x de cacat cela...masa nak balik simpan dlm beg plastik skali dgn baju2 basah....bila balik & basuh, still ok lagik....
heran gak cemana ada sesetengah tudung yg org pakai tu leh teruk cacat celanya ???? Question Question Question
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Fri Jul 31, 2009 11:56 am

k yana wrote:
hanim, rasanya kain hanim tu jahit belah terbalik laa..sbb akak kain2 jakel tak jadi cenggitu pon..

tu la k yana, sy pun rasa tudung2 yg berbulu, cacat tu sbb jait terbalik kut
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Fri Jul 31, 2009 12:01 pm

ct, akak pon ader tudung kamdar, elok je lagi sampai skrg..tapi tgk yg kawan pakai, abis tertarik2..jenis kain kut...beza ikut batch ke, kaler ke..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Fri Jul 31, 2009 2:32 pm

rimbun ada 3 tudung kain kamdar nii... 1 berbulu n tertarik tapi 2 lg ok. maybe ikut batch or warna tudung kut
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Mon Aug 03, 2009 11:39 am

rimbun & k yana

agaknya la kut....
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
delisha



Posts : 66
Join date : 2009-03-15

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Mon Aug 03, 2009 4:42 pm

sy pun perasan gk..kain kamdar ni ada 2 jnis..yg tertarik dgn x..yg x tertarik ni nipis skt dr yg biasa..buat cemana pun mmg cntik..yg tertarik tu yg leceh..pkai skt bertanda..sy kain cmni dh jual sprh harga..sbb rmai yg xnk..mane kain yg lbih2 tu sy buat pkai seniri jer..buat mak punya ker.. dh rosk teruk nti buat lain..sng cite..xde ler pnjg nk berckp terangkn kt customer nape tudungnya jd lagu tu..
Back to top Go down
View user profile
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Mon Aug 03, 2009 5:29 pm

rimbun1 wrote:
rimbun ada 3 tudung kain kamdar nii... 1 berbulu n tertarik tapi 2 lg ok. maybe ikut batch or warna tudung kut

rimbun,
kain kamdar yg memula keluar dulu ok...x shining sgt & susah tertarik..tp batch skrg ni, aduhaiiii..tension no!! kaler mmg cantikk..tp kualiti tu..adusss..pening nk wat tdg utk org..
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
wawo



Posts : 157
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Aug 06, 2009 4:09 pm

Salam,

Tadi p IKEA coz terasa nak makan meatball IKEA Razz

Pastu singgah kat showroom IKEA tgk2 barang dapur tiba2 teringat hanger yg kecoh kat cynosure tu lol!

Wawo pun beli la 2 set hanger tu. Sukanya, lepas nie lawo ler susunan tudung2 ku yg berlambak tu affraid

Gambar nak tgk kat cnie ek

http://jvcynosure.blogspot.com/2009/07/improvised-awning-tudung-hanger.html
Back to top Go down
View user profile
delisha



Posts : 66
Join date : 2009-03-15

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Aug 06, 2009 5:05 pm

wawo..
bleh kirim x hanger tu bounce
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Fri Aug 07, 2009 1:16 am

dah lama stop kain lycra kamdar tu.. ingat nak buat tudung kain2 belen tu jual sepohhengget jer..tapi tak terdaya lagi nak kejar dgn masa..nanti2 la..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
delisha



Posts : 66
Join date : 2009-03-15

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Fri Aug 07, 2009 10:06 am

k yana wrote:
dah lama stop kain lycra kamdar tu.. ingat nak buat tudung kain2 belen tu jual sepohhengget jer..tapi tak terdaya lagi nak kejar dgn masa..nanti2 la..

Very Happy samala dgn sy kak..mane yg dh siap tu org mintk rm10 pun sy bg..ada lg yg xsiap tu..dok pandg je dulu..nk buat lps ry aa..buat jualan lelong jer..
Back to top Go down
View user profile
anarashid



Posts : 154
Join date : 2009-03-06
Location : rawang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Aug 08, 2009 11:03 pm

mmg betul la wawo, senang pakai hanger bulat2 tu boleh sangkut satu circle 3, 4 tudung
skang sumer tudung2 akak dah kemas w/pon sikit jerk
senang sesangat, bukak tudung jer terus sangkut
thanks to yela sbb terpikir camna nak improvise hanger camni jd penyangkut tudungs
suka banget ngan hanger nih Very Happy Very Happy Very Happy

Back to top Go down
View user profile
nteq



Posts : 10
Join date : 2010-12-30
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Mon Jan 17, 2011 5:50 pm

jom rujuk sini cara untuk menyimpan tudung awning Smile

-> http://nteqgallery.blogspot.com/2011/01/tutorial-cara-menyimpan-tudung-awning.html
Back to top Go down
View user profile http://nteqgallery.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Today at 4:11 pm

Back to top Go down
 
Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: