BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Jan 14, 2009 8:27 am

UZI...

cemana nak tolong........tudung ni ME sekali x pernah basuh....coz satu tudung tu guna selang2 ngan tudung lain...so x berapa kotor...


kalau dah awning rosak susah.......sbb sensitip...
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Jan 14, 2009 9:00 am

meabadi wrote:
UZI...

cemana nak tolong........tudung ni ME sekali x pernah basuh....coz satu tudung tu guna selang2 ngan tudung lain...so x berapa kotor...


kalau dah awning rosak susah.......sbb sensitip...

agree!! k yana pon sayang nak basuh lagi, pakai kat tempat ekon, balik sidai/ gantung..nasib jugak kain tu tak nyerap bau..wangiii ja lagi..huhuhu
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Jan 14, 2009 9:49 am

k yana wrote:
meabadi wrote:
UZI...

cemana nak tolong........tudung ni ME sekali x pernah basuh....coz satu tudung tu guna selang2 ngan tudung lain...so x berapa kotor...


kalau dah awning rosak susah.......sbb sensitip...

agree!! k yana pon sayang nak basuh lagi, pakai kat tempat ekon, balik sidai/ gantung..nasib jugak kain tu tak nyerap bau..wangiii ja lagi..huhuhu

he..he..ingatkan hannan je belum basuh lagi tudung diy tu..rupanya ramai ye..yelah pakai kejap2..tak bau pun..bau perfium adalah... drunken
Back to top Go down
View user profile
ejalesungpp



Posts : 241
Join date : 2008-12-22
Age : 51
Location : Kajang, Bangi, Selangor

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Jan 14, 2009 10:15 am

eja kadang2 pakai dua kali baru basuh..tu pun celup2 aje..takut awningnya rosak hehehe
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Jan 14, 2009 10:26 am

awning kalo boleh, selamatkan la dr kena air...barang berharga tuh!!! hehe
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Jan 14, 2009 3:44 pm

huhuhuhuhuhuhuhuhuu....

sebenarnya.... ni lah 1st time basuh semua tudung2 tu....
awning nyer memang tak dak masalah...
yang jadik masalah utama ialah... tudung yang kene lunturan tu adalah tudung munawwarah....
huwaaaaaaaaaaa.... baru je beli jumaat lepas...
tak pakai pun lagi....
dah bertanda hitam dah kat tudung tu....
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jan 15, 2009 7:27 am

uzi wrote:
huhuhuhuhuhuhuhuhuu....

sebenarnya.... ni lah 1st time basuh semua tudung2 tu....
awning nyer memang tak dak masalah...
yang jadik masalah utama ialah... tudung yang kene lunturan tu adalah tudung munawwarah....
huwaaaaaaaaaaa.... baru je beli jumaat lepas...
tak pakai pun lagi....
dah bertanda hitam dah kat tudung tu....

sian pulak uzi, body yg kena itam tu, amik dynamo taruk n gosok pelan2.. ilang kut..insyaallah
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jan 15, 2009 5:19 pm

sian..uzi...zareen kalu nak basuh main celup2 manje2 jee...tak berani nak tanggung risiko....
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jan 15, 2009 6:17 pm

uzi wrote:
huhuhuhuhuhuhuhuhuu....

sebenarnya.... ni lah 1st time basuh semua tudung2 tu....
awning nyer memang tak dak masalah...
yang jadik masalah utama ialah... tudung yang kene lunturan tu adalah tudung munawwarah....
huwaaaaaaaaaaa.... baru je beli jumaat lepas...
tak pakai pun lagi....
dah bertanda hitam dah kat tudung tu....

uzi... nasib kita serupa... time firstime basuh tudung munawwarah.. satu body black and satu lagi kaler soft blue. Sepatutnya 1st time basuh hantar dryclean, tapi nak cepat punya pasal.. celup2 manja dengan soflan, dah bilas semua okay.. buat asing2 la, tak rendam sekali.

Sekali kantoi sebab sidai sebelah-sebelah... agaknya angin tiup tudung hitam terkena kain biru..
melekat kesan kat body biru sampai sekarang tak mau hilang. Baru-baru ni tudung tu dah selamat ku tetas sebab nak curi awning yg masih elok tu.. Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Fri Jan 16, 2009 1:56 pm

baru ni min basuh tudung putih brocade putih...memula ingat nk anta dry clean tp kata tokei kedai tu kotoran bedak n blusher yg melekat kt tepi tudung tu xbleh ilang kalo cuci dry clean. So min balik umah sapu dynamo kat tempat kotor tepi tudung tu then rendam 15 mins...then gosok manje2 kuar la kotoran tu. Trus bilas pas tu...alhamdulillah semuanya selamat.. cheers cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Fri Jan 16, 2009 2:00 pm

min chontoi wrote:
baru ni min basuh tudung putih brocade putih...memula ingat nk anta dry clean tp kata tokei kedai tu kotoran bedak n blusher yg melekat kt tepi tudung tu xbleh ilang kalo cuci dry clean. So min balik umah sapu dynamo kat tempat kotor tepi tudung tu then rendam 15 mins...then gosok manje2 kuar la kotoran tu. Trus bilas pas tu...alhamdulillah semuanya selamat.. cheers cheers cheers

alhamdulillah..
boleh tiru cara min ni...
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
ajergiler
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Fri Jan 16, 2009 3:23 pm

uzi wrote:
huhuhuhuhuhuhuhuhuu....

sebenarnya.... ni lah 1st time basuh semua tudung2 tu....
awning nyer memang tak dak masalah...
yang jadik masalah utama ialah... tudung yang kene lunturan tu adalah tudung munawwarah....
huwaaaaaaaaaaa.... baru je beli jumaat lepas...
tak pakai pun lagi....
dah bertanda hitam dah kat tudung tu....

try guna vanish...kita pernah rendam tudung yg terkena lunturan..
mmg hlg laa..tp kena rendam agak lama skit..kt guna yg cecair tu..
klu guna yg vanish power o2 tu mungkin lg ok kot..
Back to top Go down
View user profile
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Tue Jan 20, 2009 11:10 pm

min chontoi wrote:
baru ni min basuh tudung putih brocade putih...memula ingat nk anta dry clean tp kata tokei kedai tu kotoran bedak n blusher yg melekat kt tepi tudung tu xbleh ilang kalo cuci dry clean. So min balik umah sapu dynamo kat tempat kotor tepi tudung tu then rendam 15 mins...then gosok manje2 kuar la kotoran tu. Trus bilas pas tu...alhamdulillah semuanya selamat.. cheers cheers cheers

waa...bagus la min...idea yang bernas...tq..tq..
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Jan 31, 2009 5:22 pm

ME simpan tudung mcm ni.....

yg selalu pakai sangkut kepit ngan penyepit..yg jarang pakai sidai ke dalam hanger..

Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Jan 31, 2009 7:19 pm

ME..tu hanger bapak gajah ker??
besaunye... ke pandanganku yg silap??
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Jan 31, 2009 10:40 pm

yus..

pandangan mu x silap...mmg giant nye hanger.....

ME jump kat kedai hardware...org tu cakap sangkut towel...belasah je beli...kekekeke
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Feb 04, 2009 9:14 am

cakap pasal hanger gajah tu mmg ada jual rasanya kt parkson
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
kimimclaren
Peniaga


Posts : 44
Join date : 2008-12-22
Location : Di sini ku berada

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Feb 04, 2009 10:07 am

tiramisu wrote:
kekawan

tudung nie kalau kite pakai lepas tu pakai helmet, agak2 rosak tak awningnya,,,cam sy nie time lunch selalu merempit je ngan hubby, senang tak jem, kekadang nak gie beli barang menjahit, taulah kedai kat kl nie,nak cari parking je lagi lama pada beli barang...lepas nie tak boleh nak motor lagilah.....susah jugak ye..

satu lagi,

tudung nie kalau kite nak balik kampung ke,,pegi bercuti ke...bekas apa yang sesuai kite nak sumbatkan tudung2 nie ye..ada cadangan menarik tak...raya cina kite nak balik kampung....

kimi nak tolong jawab soalan2 tiramisu tapi kimi quote tips fazira & alongmann.

1. kalau pakai helmet ok je. fazira tu mmg merempit. ok je awning dia. u tarik sikit lah awning tu kedepan masa pakai helmet. kimi pun buat macam tu. so "kulup" ke depan la sikit awning tu. mmg nampak kelakar sikit kalau buat macam kimi ni. tapi tak kisah asalkan awning ku kekal cantik. (thanks to fazira for the tips)

2. kalau ikut tips alongmann, dia guna file yang transparent yang ada tangkai tu. yang ala2 document file tu. kimi aritu balik kampung letak tudung dalam tu. cantik je tersusun.. (thanks to alongmann for the tips)
Back to top Go down
View user profile http://kimimclaren78.blogspot.com
dianaibrahimali



Posts : 30
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Apr 08, 2009 11:15 am

nilah susahnya pakai tudung ni kan.........
sng dan cepat siap.......
tp basuh dan penjagaan susah plak.............
Back to top Go down
View user profile http://www.anjcollection.blogspot.com
cda



Posts : 8
Join date : 2009-04-08
Age : 34
Location : perlis

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Apr 08, 2009 11:28 am

erm.. pertama kali nak mengomen nih..

patutla tudung cda kenyut2... rupanya basuh ngn mesin.. pemalas punya org...
nak simpan pun kena ada pneyangkut gajah.. hikhik... good tip ni.. kena gi cari aarrr Smile
Back to top Go down
View user profile
sityaiza



Posts : 102
Join date : 2009-04-07
Age : 34
Location : perlis, kedah, butterworth

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Apr 08, 2009 11:40 am

mana nak dpt penyangkut gajah ni????
dak pernah tgk pun...
ada sesapa boleh tunjuk dak???
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Apr 08, 2009 12:02 pm

guna hanger biasa tak apa gok...cuma tak dapat sangkut banyak dalam satu hanger tu..
akak guna hanger biasa jer...nak angkat pun tak berat... lol!
pssttt..selama buat tudung ni..belum basuh lagi..yelah pakai sekali dua aje..yang belum pakai pun ada lagi...selalu pakai g ambik/antar anak sekolah je..gi shopping kompleks..ekon sejuukkk....tak peluh pun...+ ngeri nak basuh jugak.. lol! silent
Back to top Go down
View user profile
sityaiza



Posts : 102
Join date : 2009-04-07
Age : 34
Location : perlis, kedah, butterworth

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Apr 08, 2009 12:24 pm

hannan6d wrote:
guna hanger biasa tak apa gok...cuma tak dapat sangkut banyak dalam satu hanger tu..
akak guna hanger biasa jer...nak angkat pun tak berat... lol!
pssttt..selama buat tudung ni..belum basuh lagi..yelah pakai sekali dua aje..yang belum pakai pun ada lagi...selalu pakai g ambik/antar anak sekolah je..gi shopping kompleks..ekon sejuukkk....tak peluh pun...+ ngeri nak basuh jugak.. lol! silent

Laughing Laughing Laughing
banyak betul lah koleksi akak ye... sampai yg ada pun tak terpakai lagi...
bestnye kalau dah bleh buat sendiri...
bilalah saya nak mula buat???
huhuhuhu

tak pe... pakai je dulu... lagipun akak pakai kejap2 je kan...
sityaiza antam basuh mesin je....
dak tahu n malasnyeeee aku nih.....
hikhikhikhik
Back to top Go down
View user profile
siti_sal



Posts : 8
Join date : 2009-04-02

PostSubject: awning rosak   Thu May 14, 2009 4:33 pm

Salam,

Saya pun ada masalah menyimpan dan menjaga tudung...nak tanye kekawan kat sini :-

1) Maid saya ada gosok 1 awning tudung saya - rasanya macam 'terlebih panas' kot, sebab lepas tu awning tu jadi 'menggeleding' , 'menggelembung'....nak tanya, kalau jadi gini, boley diselamatkan lagi atau kena tetas je, tukar awning lain ye ?

2) Kalau boley diselamatkan, apa perlu dibuat ?

3) Masalah awning yg 'patah' ni sebab tertindih dgn baju2 lain masa angkat kain...boley diselamatkan lagi tak ? sebab dah cuba gosok pelan2 pun macam ketara lagi dia punya 'patah' tu lah....

-ctsal-
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed May 27, 2009 3:09 pm

meh akak tolong jawabkan..
siti_sal wrote:
Salam,

Saya pun ada masalah menyimpan dan menjaga tudung...nak tanye kekawan kat sini :-

1) Maid saya ada gosok 1 awning tudung saya - rasanya macam 'terlebih panas' kot, sebab lepas tu awning tu jadi 'menggeleding' , 'menggelembung'....nak tanya, kalau jadi gini, boley diselamatkan lagi atau kena tetas je, tukar awning lain ye ?

kalo dah menggeleding tu mmg tak de jalan lain, tetas dan ganti je awning tu..INGAT, masa iron jgn terlalu panas yer..

2) Kalau boley diselamatkan, apa perlu dibuat ?
Kalau menggeleding di bhgn dlm mungkin boleh pakai lagi, kalo dr bhgn luar dah nampak..maka..TAK dapat diselamatkan lagi..

3) Masalah awning yg 'patah' ni sebab tertindih dgn baju2 lain masa angkat kain...boley diselamatkan lagi tak ? sebab dah cuba gosok pelan2 pun macam ketara lagi dia punya 'patah' tu lah....
masalah awning patah..dan sebab pon dah tau tertindih kain kan..jadi lain kali kena la manja2 kan sikit tudung tu, kena handle satu2, jgn dicampur dgn kain2 lain.. apatah lagi nak ditindihkan dgn kain baju yg lain.. bila dah patah, cuba spray air sikit dan iron semula.. kalo tak parah, mungkin boleh diselamatkan lagi..

-ctsal-
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Today at 8:15 am

Back to top Go down
 
Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: