BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
ishwish23



Posts : 35
Join date : 2008-12-22
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Dec 31, 2008 10:12 am

[quote="rosetreat"]
uzi wrote:
meabadi wrote:
Hai....

kalau gulung pun sama gak sbenarnya... asalkan kita jangan tindih tudung tu dah lah...

tentang basuh... hanya rendam sekejap... terus bilas...
then perah sket body tudung... terus jemur...
simpan plak dalam laci... tapi tak bertindih antara satu sama lain....

ok satu lagi tips untuk jaga tudung jenis full awning, gulung body masukkan kain dlm awning buat macam bunga ros dah simpan dalam laci..selamat mencuba...Smile saya try & it works! study

kalau gulung mcm ros tu, kedut tak body dia?

kita ada gak anak tudung arzu dan mmg simpan gulung tu. senang & kemas. tapi jadi kedut2 bila nak pakai, but since arzu tu pakai as anak je kat dalam ok lah.
Back to top Go down
View user profile
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Dec 31, 2008 10:47 am

rosetreat wrote:
uzi wrote:
meabadi wrote:
Hai....

kalau gulung pun sama gak sbenarnya... asalkan kita jangan tindih tudung tu dah lah...

tentang basuh... hanya rendam sekejap... terus bilas...
then perah sket body tudung... terus jemur...
simpan plak dalam laci... tapi tak bertindih antara satu sama lain....

ok satu lagi tips untuk jaga tudung jenis full awning, gulung body masukkan kain dlm awning buat macam bunga ros dah simpan dalam laci..selamat mencuba...Smile saya try & it works! study

kalau gulung mcm ros tu, kedut tak body dia?

kita ada gak anak tudung arzu dan mmg simpan gulung tu. senang & kemas. tapi jadi kedut2 bila nak pakai, but since arzu tu pakai as anak je kat dalam ok lah.

tak kedut lagi setakat ni..
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Dec 31, 2008 11:53 am

ishwish23 wrote:


kalau gulung mcm ros tu, kedut tak body dia?

kita ada gak anak tudung arzu dan mmg simpan gulung tu. senang & kemas. tapi jadi kedut2 bila nak pakai, but since arzu tu pakai as anak je kat dalam ok lah.

buat masa sekarang... masih lagi tak kedut... ok lah...
Back to top Go down
View user profile
ishwish23



Posts : 35
Join date : 2008-12-22
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Dec 31, 2008 12:01 pm

uzi wrote:
ishwish23 wrote:


kalau gulung mcm ros tu, kedut tak body dia?

kita ada gak anak tudung arzu dan mmg simpan gulung tu. senang & kemas. tapi jadi kedut2 bila nak pakai, but since arzu tu pakai as anak je kat dalam ok lah.

buat masa sekarang... masih lagi tak kedut... ok lah...

ok thanks. senang hati sikit sebab dah pening camne nak simpan...nak gantung x cukup tempat...hubby kata kalau buat walk-in closet pun tak cukup gak!!!! Laughing Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile
haiza2000



Posts : 1
Join date : 2008-12-31
Age : 35
Location : Cheras, Kuala Lumpur

PostSubject: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Dec 31, 2008 12:30 pm

Haiza pula basuh dgn tangan je..
then masa nak simpan yang bahagian awning tu biarkan tegakkan jgn berlipat
dan kain tudung tu gulung bersama dgn awning tu sekali..kalau kain lain yang berat tertindih pun
tak rosak bahagian awning tu..

Ada juga haiza dgr story member yang bagi petua
supaya awning tu jgn bagi cepat rosak atau patah
ini bagi mereka yang buat sendiri itu
letakkan lapik kertas keras tu bersama plastik keras yang selalu org buat utk lapik tudung juga
plastik keras tu kat kedai bunga pun ada jual
dan jahitkan sekali dgn kain awning tu..
awning cepat kemek ke, patah ke risikonya rendah berbanding kita letak kertas keras tu sahaja
tgk my friend buat cara mcm tu mmg cantik dan kemas dan awning atas tu pun nampak terletak dan tak nampak tebal pun walaupun kertas keras dan plastik tebal tu diletakkan sekali dalam awning tu..
Back to top Go down
View user profile
kaknab



Posts : 35
Join date : 2009-01-01
Age : 60
Location : bm, penang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jan 01, 2009 8:35 pm

hannan6d wrote:
akak baru basuh tudung hajaba tadi.....renyukkkk....cam kain awningnya mengecuttttt... Mad Shocked pale

yang kaknab masuk dlm machine je, pastu kaknab gosok, ok juga,
Back to top Go down
View user profile http://kaknab-jomjahit.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jan 01, 2009 8:46 pm

a....a..masa basah nampak dia renyukk...tapi bila kering nampak elok pulak..pssttt belum gosok lagi tengah dok layan tudong DIY ni..so sekarang yang beli2 teranak tiri untuk sementara..(tudung munawwarah ada 2 helai belum pakai lagi.. Cool
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jan 01, 2009 11:45 pm

isk...min xpenah masuk tudung lam mesin...hehehe~~ Shocked Shocked
xberani la...kang abis rosak tudung mahal2...huuh~~~ Mad Mad
Back to top Go down
View user profile
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Tue Jan 06, 2009 12:23 pm

min chontoi wrote:
isk...min xpenah masuk tudung lam mesin...hehehe~~ Shocked Shocked
xberani la...kang abis rosak tudung mahal2...huuh~~~ Mad Mad

heheeh..btolah tu min...tak sampai ati rasanyer nak masuk dalam mesinn....takkoott...
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
aie81



Posts : 24
Join date : 2008-12-30

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Jan 07, 2009 9:19 am

Nak tanya aie setiap kali pakai tudung ni mesti bergerak ke depan nape ek mmg macamtu ke
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Jan 07, 2009 8:33 pm

aie81 wrote:
Nak tanya aie setiap kali pakai tudung ni mesti bergerak ke depan nape ek mmg macamtu ke
akak rasa kena edjas sikit bentuk awning tu..sebab setiap muka berbeza..keselesaan setiap orang pun berbeza..
macam akak ni masih lagi mencari keselesaan.. Cool Cool Cool
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Jan 07, 2009 8:38 pm

aie..

rasanya aie kena lebarkan lagi lebar awning tu..........kain tu jgn pakai yg licin....


ME rasala.....
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jan 08, 2009 12:08 am

meabadi wrote:
aie..

rasanya aie kena lebarkan lagi lebar awning tu..........kain tu jgn pakai yg licin....


ME rasala.....

or 1 more tips:
pakai anak tudung kain cotton kat dlm tu so tak lari2 la tudung tu...

kalau yg muka bujur sireh tu pakai agak belakang skit.
kalau muka bulat tu pakai agak kedepan skit adjust2 la..sebab tak nak tersembul pipi..akak ni muka bulat so maser gi Aryani budak tu adjust tarik skit kedepan jadik ok...
Back to top Go down
View user profile
aie81



Posts : 24
Join date : 2008-12-30

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jan 08, 2009 8:24 am

Memang tarik kedepan coz muke aie pun bulat Laughing Laughing tapi time makan jek auth kebawah kat dalm aie xpaki skaf cotton tp cotton ah gak skaf yg separuh tu, kena pakai yg tutup habis ke skafnye
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jan 08, 2009 8:33 am

aie81 wrote:
Memang tarik kedepan coz muke aie pun bulat Laughing Laughing tapi time makan jek auth kebawah kat dalm aie xpaki skaf cotton tp cotton ah gak skaf yg separuh tu, kena pakai yg tutup habis ke skafnye
kalau taim makan dia jatuh ke depan tu..akak pun sama..asyik kena tarik ke belakang je..
rasanya memang ye la..kena pakai anak tudung..anak tudung brand auzu tu pun ok jugak rasa..(awning auzu akak dah tukar..keras ketung... afro )
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jan 08, 2009 8:38 am

saya pakai anak tudung nipis (yg macam kain lace tuh..)
so far tak penah ler makan/cakap tu asik kene tarik.. elok terletak jer..

p/s : pakai anak tudung sebab rambut panjang.. hihihi.. kalu tak mau laa asik jatuh jer rambutnye..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jan 08, 2009 11:10 am

rasanya faktor bentuk kepala pun mainkan peranan, sbb bila ramai2 kawan try tudung, ade yg ok, ader yg tak ngam.. utk aie, rasany kena ejas2 cari keselesaan awning tu..kurang lebar pun mungkin faktornya..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
aie81



Posts : 24
Join date : 2008-12-30

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jan 08, 2009 2:13 pm

Mungkin gak ah nmpk kena buat sendiri selama ni membeli jek, nnt akan ku gagahkan membuatnye Rolling Eyes Wink Wink
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Thu Jan 08, 2009 2:27 pm

aie81 wrote:
Mungkin gak ah nmpk kena buat sendiri selama ni membeli jek, nnt akan ku gagahkan membuatnye Rolling Eyes Wink Wink

aie, dah ngam awning nnt, jgn lupa tepek gambar tudung nnt!
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
tiramisu



Posts : 144
Join date : 2008-12-30
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Mon Jan 12, 2009 11:45 pm

kekawan

tudung nie kalau kite pakai lepas tu pakai helmet, agak2 rosak tak awningnya,,,cam sy nie time lunch selalu merempit je ngan hubby, senang tak jem, kekadang nak gie beli barang menjahit, taulah kedai kat kl nie,nak cari parking je lagi lama pada beli barang...lepas nie tak boleh nak motor lagilah.....susah jugak ye..

satu lagi,

tudung nie kalau kite nak balik kampung ke,,pegi bercuti ke...bekas apa yang sesuai kite nak sumbatkan tudung2 nie ye..ada cadangan menarik tak...raya cina kite nak balik kampung....
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Tue Jan 13, 2009 8:06 pm

tiramisu wrote:
kekawan

tudung nie kalau kite pakai lepas tu pakai helmet, agak2 rosak tak awningnya,,,cam sy nie time lunch selalu merempit je ngan hubby, senang tak jem, kekadang nak gie beli barang menjahit, taulah kedai kat kl nie,nak cari parking je lagi lama pada beli barang...lepas nie tak boleh nak motor lagilah.....susah jugak ye..

satu lagi,

tudung nie kalau kite nak balik kampung ke,,pegi bercuti ke...bekas apa yang sesuai kite nak sumbatkan tudung2 nie ye..ada cadangan menarik tak...raya cina kite nak balik kampung....

tiramisu...min nk share yg soalan part ke 2 tu...yg part 1 tu blom ada pengalaman lg...
slalunya masa blk kg min akan bwk tudung pkai kotak kasut (yang cantik n bersih punya la...)
gulung kain body n sumbat dalam awning...
senang nk dibawak kemana2...n tudung pun xrosak.. Cool Cool Cool
Back to top Go down
View user profile
tiramisu



Posts : 144
Join date : 2008-12-30
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Tue Jan 13, 2009 10:57 pm

min,

memang itu pun yang sy dok fikirkan....nak jimat belanja gunakan kotak kasut...nasib baik ku baru beli 3 kasut baru....kotaknya pun blum buang lagi...tq
Back to top Go down
View user profile
melati putih
Peniaga


Posts : 141
Join date : 2008-12-23
Age : 40
Location : kajang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Tue Jan 13, 2009 11:03 pm

aisey...baru buang kotak kasut anak...
huhuh tapi ku nak berjalan kemana yer...
Back to top Go down
View user profile http://melatishopz.blogspot.com
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Jan 14, 2009 12:31 am

TULUNG... TULUNG... TULUNG.... nak mintak tulung kat kengkawan semua

petang tadi lepas balik keje... uzi merendam semua tudung ala2 ekin ni... sekaligus...
lupa nak rendam asing2...

masalahnya ialah.... awning hitam telah luntur dan terkena tudung yang kaler cerah...

jadiknyer... macam mana nak hilangkan kesan lunturan tu yek...
banyak gak lah yang terkena...
ada apa2 petua tak yang buleh digunakan untuk hilangkan kesan lunturan tersebut?
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Wed Jan 14, 2009 6:27 am

uzi wrote:
TULUNG... TULUNG... TULUNG.... nak mintak tulung kat kengkawan semua

petang tadi lepas balik keje... uzi merendam semua tudung ala2 ekin ni... sekaligus...
lupa nak rendam asing2...

masalahnya ialah.... awning hitam telah luntur dan terkena tudung yang kaler cerah...

jadiknyer... macam mana nak hilangkan kesan lunturan tu yek...
banyak gak lah yang terkena...
ada apa2 petua tak yang buleh digunakan untuk hilangkan kesan lunturan tersebut?

uzi?
kenapa yg pi rendam tudung tu? tudung tu basuh manja2 je, main celup2 ja dah cukup..nak ilang kan cuba gosok pelan2 la dgn sabun, pilis sabun lembut la, tuk delicate fabric..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Today at 6:07 pm

Back to top Go down
 
Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: