BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Fri Dec 26, 2008 11:58 pm

Hai....

Nak tahu cara korang simpan tudung ni..letak kat mana...?

kalau mcm cutting ariani tu myb senang sikit nak simpan..kalau full awning susah sikit kan? sebab kalau salah letak dia akan tinggal kesan berlipat.....

camaner korang jaga erk???


Share kt sini ye...
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Dec 27, 2008 10:48 am

meabadi wrote:
Hai....

Nak tahu cara korang simpan tudung ni..letak kat mana...?

kalau mcm cutting ariani tu myb senang sikit nak simpan..kalau full awning susah sikit kan? sebab kalau salah letak dia akan tinggal kesan berlipat.....

camaner korang jaga erk???


Share kt sini ye...

masa beli tudung hajaba hari tu... ada gak tanya penjual kat situ...
dia kata... gulung tudung tu.... then masukkan ke dalam awning...
tak payah gantung pun tak pe...
ada sorang kakak ni dia gantung tudung dia... then terpenyek dengan baju lain...
terus patah awning dia...

kalau gulung pun sama gak sbenarnya... asalkan kita jangan tindih tudung tu dah lah...

tentang basuh... hanya rendam sekejap... terus bilas...
then perah sket body tudung... terus jemur...
simpan plak dalam laci... tapi tak bertindih antara satu sama lain....
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Dec 27, 2008 2:13 pm

akak baru basuh tudung hajaba tadi.....renyukkkk....cam kain awningnya mengecuttttt... Mad Shocked pale
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Dec 27, 2008 2:18 pm

huwaaaaa...

renyuk??

kalau rajin bkk la awning tu...ekekekkeke..adjust..... cheers cheers cheers cheers
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Dec 27, 2008 2:35 pm

hannan6d wrote:
akak baru basuh tudung hajaba tadi.....renyukkkk....cam kain awningnya mengecuttttt... Mad Shocked pale

basuh tangan ke? atau nasuh mesin?
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Dec 27, 2008 3:50 pm

isshhh..akak basuh dengan..
Back to top Go down
View user profile
nanee



Posts : 13
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Dec 27, 2008 5:43 pm

eheheh..ayat tergantung tu......

sy basuh tudung ariani mcm basuh tudung bawal.
just basuh tgn..gosok2 sket aje..
pastu gantung ngan hanger

nak simpan pun sy gantung kat hanger.
just make sure awning x terkelepet lah
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Dec 27, 2008 5:59 pm

nanee wrote:
eheheh..ayat tergantung tu......

sy basuh tudung ariani mcm basuh tudung bawal.
just basuh tgn..gosok2 sket aje..
pastu gantung ngan hanger

nak simpan pun sy gantung kat hanger.
just make sure awning x terkelepet lah

nani...
tudung bawal aku plak... aku basuh mesin...
hahahahahahhahahaha...
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Dec 27, 2008 6:04 pm

nanee wrote:
eheheh..ayat tergantung tu......

sy basuh tudung ariani mcm basuh tudung bawal.
just basuh tgn..gosok2 sket aje..
pastu gantung ngan hanger

nak simpan pun sy gantung kat hanger.
just make sure awning x terkelepet lah

cam na perkataan seterusnya hilang lak..Laughing Laughing Laughing
tapi fahamkan.. Razz Razz Razz
Back to top Go down
View user profile
penguin



Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Dec 27, 2008 10:23 pm

ramai yg ckp tudung hajaba tu if 1st time nak bsuh kena hantar dry clean after bru bleh bsuh tangan.........ni org ckp la Wink
Back to top Go down
View user profile
penguin



Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Dec 27, 2008 10:24 pm

for myself tudung smua bsuh tangan je Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Dec 27, 2008 10:42 pm

penguin wrote:
ramai yg ckp tudung hajaba tu if 1st time nak bsuh kena hantar dry clean after bru bleh bsuh tangan.........ni org ckp la Wink

btollah tuu..ada gak dengo org cakap gitu...
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sat Dec 27, 2008 10:46 pm

hannan6d wrote:
akak baru basuh tudung hajaba tadi.....renyukkkk....cam kain awningnya mengecuttttt... Mad Shocked pale

alamak kak...kisah akak ni tak sesadis kisah kawan saya nii...ada ke patut maid dia gi masukkan tudung tu dalam mesin basuhh...apa lagi hancussss...semuanyer...Ariani lak tuuu...4 helai lagi..huhuhu..seminggu dok menung jeee....mengenangkan nasib....
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
whiterosa



Posts : 31
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sun Dec 28, 2008 3:03 am

nanee wrote:
eheheh..ayat tergantung tu......

sy basuh tudung ariani mcm basuh tudung bawal.
just basuh tgn..gosok2 sket aje..
pastu gantung ngan hanger

nak simpan pun sy gantung kat hanger.
just make sure awning x terkelepet lah


sy pn buat mcm tuh gak..tp yg sadisnyer..basuh tudung ariani..awningnyer turun warna... Crying or Very sad dah ler mahal..............sodihhhhh.x kan nak kena g dry clean kot...
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sun Dec 28, 2008 9:54 am

kalau tudung munawarrah..salesgirl tu cakap..kena hantar kedai dulu...
tapi akak basuh tangan..basuh manja2 gitu..tak kosa nak hantar selai je..asyik terlupa lak tu... Cool
Back to top Go down
View user profile
nanee



Posts : 13
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Sun Dec 28, 2008 12:28 pm

whiterosa wrote:
nanee wrote:
eheheh..ayat tergantung tu......

sy basuh tudung ariani mcm basuh tudung bawal.
just basuh tgn..gosok2 sket aje..
pastu gantung ngan hanger

nak simpan pun sy gantung kat hanger.
just make sure awning x terkelepet lah


sy pn buat mcm tuh gak..tp yg sadisnyer..basuh tudung ariani..awningnyer turun warna... Crying or Very sad dah ler mahal..............sodihhhhh.x kan nak kena g dry clean kot...

oo..sy basuh arianinye..ok jer.
celup2..hahahhah
maybe psl awning krim+ body itam, so xnampak kaler turun ke x kot..heheh
Back to top Go down
View user profile
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Mon Dec 29, 2008 9:47 am

uzi wrote:
meabadi wrote:
Hai....

Nak tahu cara korang simpan tudung ni..letak kat mana...?

kalau mcm cutting ariani tu myb senang sikit nak simpan..kalau full awning susah sikit kan? sebab kalau salah letak dia akan tinggal kesan berlipat.....

camaner korang jaga erk???


Share kt sini ye...

masa beli tudung hajaba hari tu... ada gak tanya penjual kat situ...
dia kata... gulung tudung tu.... then masukkan ke dalam awning...
tak payah gantung pun tak pe...
ada sorang kakak ni dia gantung tudung dia... then terpenyek dengan baju lain...
terus patah awning dia...

kalau gulung pun sama gak sbenarnya... asalkan kita jangan tindih tudung tu dah lah...

tentang basuh... hanya rendam sekejap... terus bilas...
then perah sket body tudung... terus jemur...
simpan plak dalam laci... tapi tak bertindih antara satu sama lain....

ok satu lagi tips untuk jaga tudung jenis full awning, gulung body masukkan kain dlm awning buat macam bunga ros dah simpan dalam laci..selamat mencuba...Smile saya try & it works! study
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Mon Dec 29, 2008 1:27 pm

whiterosa wrote:
nanee wrote:
eheheh..ayat tergantung tu......

sy basuh tudung ariani mcm basuh tudung bawal.
just basuh tgn..gosok2 sket aje..
pastu gantung ngan hanger

nak simpan pun sy gantung kat hanger.
just make sure awning x terkelepet lah


sy pn buat mcm tuh gak..tp yg sadisnyer..basuh tudung ariani..awningnyer turun warna... Crying or Very sad dah ler mahal..............sodihhhhh.x kan nak kena g dry clean kot...

untuk basuhan pertama seelok eloknya antar dry clean dlu...then br blh basuh tgn..ni mengikut nasihat owner munawarah (dia akan bg nasihat ni utk new costumer dia)...min tanya kt amoi people tu pun camtu...mcm awning brocade tu kena anta dry clean gak memula..then basuh pkai air garam (untuk xnak bagi kecut kain brocade tu)..tp kalo korang takut kain rosak..kena la anta dry clean jek..lg slamat..sbb kalo basuh tangan ni kena celup2 camtu jek..xleh kasar2...stakat ni min xde problem basuh tudung2 yang guna thai silk ni...tp brocade lom penah cuba lg...horror la rasanya.. No No No No
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Mon Dec 29, 2008 1:41 pm

min chontoi wrote:

untuk basuhan pertama seelok eloknya antar dry clean dlu...then br blh basuh tgn..ni mengikut nasihat owner munawarah (dia akan bg nasihat ni utk new costumer dia)...min tanya kt amoi people tu pun camtu...mcm awning brocade tu kena anta dry clean gak memula..then basuh pkai air garam (untuk xnak bagi kecut kain brocade tu)..tp kalo korang takut kain rosak..kena la anta dry clean jek..lg slamat..sbb kalo basuh tangan ni kena celup2 camtu jek..xleh kasar2...stakat ni min xde problem basuh tudung2 yang guna thai silk ni...tp brocade lom penah cuba lg...horror la rasanya.. No No No No

huh... kene basuh guna air garam?
lagi sadis...
tak pernah lak buat...
Back to top Go down
View user profile
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Mon Dec 29, 2008 4:54 pm

min chontoi wrote:
whiterosa wrote:
nanee wrote:
eheheh..ayat tergantung tu......

sy basuh tudung ariani mcm basuh tudung bawal.
just basuh tgn..gosok2 sket aje..
pastu gantung ngan hanger

nak simpan pun sy gantung kat hanger.
just make sure awning x terkelepet lah


sy pn buat mcm tuh gak..tp yg sadisnyer..basuh tudung ariani..awningnyer turun warna... Crying or Very sad dah ler mahal..............sodihhhhh.x kan nak kena g dry clean kot...

untuk basuhan pertama seelok eloknya antar dry clean dlu...then br blh basuh tgn..ni mengikut nasihat owner munawarah (dia akan bg nasihat ni utk new costumer dia)...min tanya kt amoi people tu pun camtu...mcm awning brocade tu kena anta dry clean gak memula..then basuh pkai air garam (untuk xnak bagi kecut kain brocade tu)..tp kalo korang takut kain rosak..kena la anta dry clean jek..lg slamat..sbb kalo basuh tangan ni kena celup2 camtu jek..xleh kasar2...stakat ni min xde problem basuh tudung2 yang guna thai silk ni...tp brocade lom penah cuba lg...horror la rasanya.. No No No No

alahai..ni yang seram nak basuh tudung yang guna brocade ni.... Neutral
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
wawo



Posts : 157
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Tue Dec 30, 2008 11:04 am

Wawo plak beli bekas kotak2 yg gantung2 tu. Buh je dlm kotak tu pastu gantung kat tempat sangkut/rak baju. Dulu kotak2 tu kat IKEA je jumpe pastu nengok2 kat SOGO pun ader Laughing
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Tue Dec 30, 2008 1:49 pm

a'ah...min pun sama simpan kat lam kotak2 sangkut tu...beli kat ikea mmg khas utk letak tudung DIY ni jek.. Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
melati putih
Peniaga


Posts : 141
Join date : 2008-12-23
Age : 40
Location : kajang

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Tue Dec 30, 2008 2:33 pm

saper guna raw silk memang warna dia turun...
tapi for certain2 warna jek..tak semua pung...(setakat nie lah)
so kene hati2 bila basuh...

macam daku nie.tak penah hantar dry clean..
basuh2 manja jek..
perah pun perah body jek then sangkut ......

bukan kotor sangat pun....

simpan la....daku simpan cam style ariani.....
Back to top Go down
View user profile http://melatishopz.blogspot.com
wawo



Posts : 157
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Tue Dec 30, 2008 3:18 pm

My hubby kata kalah kedai/butik jual tudung punya lawa susun Razz Razz Razz

Tadi p merewang ke Ampang Park. Majoriti kedai jual tudung nie tp full awning. Harga pun paling murah RM25. Setakat ni body yg jual kat kedai mmg x jumpe yg J1 punya.
Back to top Go down
View user profile
firzie



Posts : 10
Join date : 2008-12-24

PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Tue Dec 30, 2008 3:23 pm

Saya pun basuh manja2 gituh... celup2 dlm air softlan/syampoo baby... bilas & perah body..
awning saya usik sket2 jer... gosok2 dgn tgn sajorr.. then gantung sebelah terbalik pakai hanger... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak   Today at 2:46 pm

Back to top Go down
 
Cara2 Memcuci,menyimpan tudung DIY supaya tidak rosak
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: