BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Mesin jahit & twin needle

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4
AuthorMessage
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Fri Sep 04, 2009 9:18 pm

mcm best jer korang dok criter pasal mesin NV50 tekan button terus jalan.. .. tp dah ada Epal..so far jait twin needle xde masalah...b4 this mmg ada masalah gelembung... rupanya benang bawah kena longgarkan br nmpak cantik..
Back to top Go down
View user profile
pnut



Posts : 35
Join date : 2009-01-13
Age : 35
Location : Kajang

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Thu Oct 08, 2009 9:16 am

a'kum kepada forumer....
pnut nak beli mesin jahit yg pakai twin needle nie....Jenama Singer 4210 boleh pakai twinn needle tyak? kalau ikutkan ME habaq boleh...tapi smlm gie kedai singer...tokey tue ckp tak boleh...risau jugak kang kiter jadik beli..alih2...die plak tak pandai setting...buat rugi ajer....
boleh tolong mcm maner nak ckp kat tokey tue kalau betullah 4210 tue boleh pakai twin needle....lagi satu LSN tue stand 4 what?.....NV 30 or NV50 boleh dpt kat maner...pnut duk area Kajang...Tmn saujana Damai...boleh minta tolong ?........
Back to top Go down
View user profile http://eenazcollection.blogspot.com
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Thu Oct 08, 2009 11:06 am

pnut wrote:
a'kum kepada forumer....
pnut nak beli mesin jahit yg pakai twin needle nie....Jenama Singer 4210 boleh pakai twinn needle tyak? kalau ikutkan ME habaq boleh...tapi smlm gie kedai singer...tokey tue ckp tak boleh...risau jugak kang kiter jadik beli..alih2...die plak tak pandai setting...buat rugi ajer....
boleh tolong mcm maner nak ckp kat tokey tue kalau betullah 4210 tue boleh pakai twin needle....lagi satu LSN tue stand 4 what?.....NV 30 or NV50 boleh dpt kat maner...pnut duk area Kajang...Tmn saujana Damai...boleh minta tolong ?........

walaikumsalam pnut...sy tlg jwbkan ye. LSN tu nama kedai mesin jahit. Try klik kat link ni... http://www.wanitamelayu.com/forum/forumdisplay.php?f=1839 . Kedai dia kat Alam Damai, Cheras. Klau nak beli online dgn dia pun boleh. Kalau ada apa2 pertanyaan mengenai mesin jahit, boleh tanye kat LSN ni. LSN jarang masuk forum sini. Selalunye dia kat WanitaMelayu.com je. Kalau nak beli mesin jahit kat LSN dgn harga diskaun, sy ada kupon rebate 5%. FREE je...kupon ni expired 31 Disember 2009. Kalau nak pm sy k.. Very Happy .
Back to top Go down
View user profile
pnut



Posts : 35
Join date : 2009-01-13
Age : 35
Location : Kajang

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Thu Oct 08, 2009 5:28 pm

thanks kak...... meaning that mesin jahit jenama singer 4210 tak boleh pakai ker twin needle nie..?
Back to top Go down
View user profile http://eenazcollection.blogspot.com
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Fri Oct 09, 2009 10:25 am

pnut wrote:
thanks kak...... meaning that mesin jahit jenama singer 4210 tak boleh pakai ker twin needle nie..?

kalau yg tu kena tnye tuan kedai la... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
pnut



Posts : 35
Join date : 2009-01-13
Age : 35
Location : Kajang

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Thu Oct 15, 2009 10:59 am

akhirnya boleh pakai twin needle...tokey tue tak tahu mulanya....cuma nak tanya mcm maner nak setting jarak benang...yer..sebab rapat sgt...
Back to top Go down
View user profile http://eenazcollection.blogspot.com
wann



Posts : 89
Join date : 2009-02-17
Age : 36
Location : PJ-SELAYANG

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Thu Oct 22, 2009 12:12 pm

rodieazam79 wrote:
Hmm still bermasalah gelembung bila gune twin needle 6mm ni....ade tips2 lain tak ...dah bubuh tension 0 pon still tak jalan..kenapa takde tension negatif2 ni...hee geram pulak..berela2 benang abeh kena tetas buang camtuh je....waaa...tensen tensen....

penah baca kalau bubuh kertas die mungkin bule elok sbb kain lembik yg wat die tertarik camtuh....nak gune kertas camne aa?
ade sesapa tau tak

rasa rugi je beli mesin nv30 ..ade capability gune twin needle tapi tak berjaya jahit ngan cantekk...waaaaa

salam rodieazam79, kalau wann, 6mm & 4mm tu i simpan guna utk kain cotton jersey/J1/ any jersey yg tebal saja. kalau utk lain2 kain yg licin, guna 2mm saja dah cukup. Cantik.. Masa beli NV30 ada dpt free 2mm kan? wann pernah tengok ada org just jahit tepi biasa then lipat jahit hujung tudung 2mm size, dia jual pada harga RM50/pcs. kalau nak jahit 2mm shj tanpa jahit tepi pun boleh tp make sure lebihan kain yg x di jahit tu u trim rapi, tak berbulu. So nampak mcm CS size 2mm, wujud ke tidak CS size ni x pasti. Kadang2 kalau ada tempahan urgent, wann buat jgk mcm nie tp xde ler charge sampai RM50.
Back to top Go down
View user profile http://seri-diah.blogspot.com/
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Thu Oct 22, 2009 5:18 pm

zue wrote:
pnut wrote:
a'kum kepada forumer....
pnut nak beli mesin jahit yg pakai twin needle nie....Jenama Singer 4210 boleh pakai twinn needle tyak? kalau ikutkan ME habaq boleh...tapi smlm gie kedai singer...tokey tue ckp tak boleh...risau jugak kang kiter jadik beli..alih2...die plak tak pandai setting...buat rugi ajer....
boleh tolong mcm maner nak ckp kat tokey tue kalau betullah 4210 tue boleh pakai twin needle....lagi satu LSN tue stand 4 what?.....NV 30 or NV50 boleh dpt kat maner...pnut duk area Kajang...Tmn saujana Damai...boleh minta tolong ?........

walaikumsalam pnut...sy tlg jwbkan ye. LSN tu nama kedai mesin jahit. Try klik kat link ni... http://www.wanitamelayu.com/forum/forumdisplay.php?f=1839 . Kedai dia kat Alam Damai, Cheras. Klau nak beli online dgn dia pun boleh. Kalau ada apa2 pertanyaan mengenai mesin jahit, boleh tanye kat LSN ni. LSN jarang masuk forum sini. Selalunye dia kat WanitaMelayu.com je. Kalau nak beli mesin jahit kat LSN dgn harga diskaun, sy ada kupon rebate 5%. FREE je...kupon ni expired 31 Disember 2009. Kalau nak pm sy k.. Very Happy .

kalau yg mmg best buy leh le guna voucher tu ??
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Thu Oct 22, 2009 8:28 pm

hooney wrote:


kalau yg mmg best buy leh le guna voucher tu ??

voucher tu utk harga asal je...
Back to top Go down
View user profile
mieera09



Posts : 55
Join date : 2009-10-08
Age : 38
Location : rawang

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Tue Jan 05, 2010 5:13 pm

salam...sya nak tahu mcma lah
na nak setting guna twin needle ni...saya jahit benang jadi tertarik n gelembung
Back to top Go down
View user profile http://alisyaarifshoppingarea.blogspot.com
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Tue Jan 05, 2010 8:44 pm

mieera09 wrote:
salam...sya nak tahu mcma lah
na nak setting guna twin needle ni...saya jahit benang jadi tertarik n gelembung

tension benang atas tu kurangkan...kalau sy, sy set kat '0'. Mungkin lain mesin lain setting dia..cube la dulu Very Happy
Back to top Go down
View user profile
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Tue Jan 05, 2010 11:39 pm

zue wrote:
mieera09 wrote:
salam...sya nak tahu mcma lah
na nak setting guna twin needle ni...saya jahit benang jadi tertarik n gelembung

tension benang atas tu kurangkan...kalau sy, sy set kat '0'. Mungkin lain mesin lain setting dia..cube la dulu Very Happy

salam....

setting twin needle ni kalau sy, bermula dr setting jahit tepi...sy make sure jahit tepi tu betul2 cantik dan takder gulungan..kelebaran paling sesuai dlm anggaran kurang dari 1/4" dan lebih satu hun hmmm scratch lebih kurg setengah cm ler...bila jahit guna 2mm atau 4mm cantik terletak...bila ditekan ( seterika/gosok) tepi tudung kemas...rata...mcm cs jer...
kalau guna mesin portable, cuba dapatkan jarak tension paling longgar...mata jahitan ( kalau guna epal) 3-3.5....jahitan kemas dan kalaulah salah jahit mudah nak buka/tetas balik...terlalu ketat buatkan zig zag bawah tu push ruang in between tu yg menyebabkan gelembung...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
mieera09



Posts : 55
Join date : 2009-10-08
Age : 38
Location : rawang

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Mon Jan 11, 2010 7:32 pm

bola2_api wrote:
zue wrote:
mieera09 wrote:
salam...sya nak tahu mcma lah
na nak setting guna twin needle ni...saya jahit benang jadi tertarik n gelembung

tension benang atas tu kurangkan...kalau sy, sy set kat '0'. Mungkin lain mesin lain setting dia..cube la dulu Very Happy

salam....

setting twin needle ni kalau sy, bermula dr setting jahit tepi...sy make sure jahit tepi tu betul2 cantik dan takder gulungan..kelebaran paling sesuai dlm anggaran kurang dari 1/4" dan lebih satu hun hmmm scratch lebih kurg setengah cm ler...bila jahit guna 2mm atau 4mm cantik terletak...bila ditekan ( seterika/gosok) tepi tudung kemas...rata...mcm cs jer...
kalau guna mesin portable, cuba dapatkan jarak tension paling longgar...mata jahitan ( kalau guna epal) 3-3.5....jahitan kemas dan kalaulah salah jahit mudah nak buka/tetas balik...terlalu ketat buatkan zig zag bawah tu push ruang in between tu yg menyebabkan gelembung...
dah buat mcm yang bola ckp...dah x gelembung tapi salah stu jahitan tu jaraknya besar xsama sebelahnya cantik...xpaham etul...miera guna mesin singer portable tu
Back to top Go down
View user profile http://alisyaarifshoppingarea.blogspot.com
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Mon Jan 11, 2010 9:28 pm

mieera09 wrote:
bola2_api wrote:
zue wrote:
mieera09 wrote:
salam...sya nak tahu mcma lah
na nak setting guna twin needle ni...saya jahit benang jadi tertarik n gelembung

tension benang atas tu kurangkan...kalau sy, sy set kat '0'. Mungkin lain mesin lain setting dia..cube la dulu Very Happy

salam....

setting twin needle ni kalau sy, bermula dr setting jahit tepi...sy make sure jahit tepi tu betul2 cantik dan takder gulungan..kelebaran paling sesuai dlm anggaran kurang dari 1/4" dan lebih satu hun hmmm scratch lebih kurg setengah cm ler...bila jahit guna 2mm atau 4mm cantik terletak...bila ditekan ( seterika/gosok) tepi tudung kemas...rata...mcm cs jer...
kalau guna mesin portable, cuba dapatkan jarak tension paling longgar...mata jahitan ( kalau guna epal) 3-3.5....jahitan kemas dan kalaulah salah jahit mudah nak buka/tetas balik...terlalu ketat buatkan zig zag bawah tu push ruang in between tu yg menyebabkan gelembung...
dah buat mcm yang bola ckp...dah x gelembung tapi salah stu jahitan tu jaraknya besar xsama sebelahnya cantik...xpaham etul...miera guna mesin singer portable tu

maksud miera salah satu jahitan besar tu mcmana ek? mcm kalo jahit jahit jahit tetiba satu mata plak tak sama ek?...jahitan melangkau ker apa? kalau melangkau satu mata jahitan ajer, kemungkinan besar sbb jarum bengkok....bola tak nampak ni mmg payah sikit, almaklum semua guna imaginasi ajer...ekekkee...
apa kata miera, ambik gambar masalah yg timbul tu tunjuk...maybe senang sikit nak cari solutionnya....lagi bagus kalo boleh bwk terus pada rakan2 yg terdekat utk tgk....
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
mieera09



Posts : 55
Join date : 2009-10-08
Age : 38
Location : rawang

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Thu Jan 14, 2010 3:47 pm

ibumuqrish wrote:
mcm best jer korang dok criter pasal mesin NV50 tekan button terus jalan.. .. tp dah ada Epal..so far jait twin needle xde masalah...b4 this mmg ada masalah gelembung... rupanya benang bawah kena longgarkan br nmpak cantik..

salam nak tanya nak longgarkan benang bawah tu mamana yer?sya pun hadapi masalah yg sama
Back to top Go down
View user profile http://alisyaarifshoppingarea.blogspot.com
maikitty



Posts : 1
Join date : 2010-03-31

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Wed Mar 31, 2010 5:49 pm

boleh x sape2 tolong mai ...boleh x tunjuk contoh jahitan twin needle ..(da tau jait tepi ..tapi xtau camne rupenye ) thanz ... Sad mesin epal bleh gune x ?
Back to top Go down
View user profile
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Thu Apr 01, 2010 1:47 pm

cube tgk kat page depan, ade cth jahitan twin needle kat sane
Back to top Go down
View user profile
zanox



Posts : 4
Join date : 2010-03-17
Age : 28
Location : Volturino-KL-Seremban-KL

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Sat May 01, 2010 9:56 pm

salam semua..
saya baru lg nk try2 jahit tudung..nak tanya, ade sesape tak nk let go twin needle 6mm or boleh tau tak mana nak beli? dah cari kat byk kedai jahit..semua kata takde.. Sad
Back to top Go down
View user profile
nazlinhassan



Posts : 56
Join date : 2009-05-08
Age : 40
Location : Stulang Baru, Johor Bahru

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Sun May 02, 2010 3:01 pm

zanox wrote:
salam semua..
saya baru lg nk try2 jahit tudung..nak tanya, ade sesape tak nk let go twin needle 6mm or boleh tau tak mana nak beli? dah cari kat byk kedai jahit..semua kata takde.. Sad


hai awak..try tanye kat qaseeh..saye mmg beli TN 6mm & 4mm dari qaseeh..
Back to top Go down
View user profile http://nazlinhassan.blogspot.com
zanox



Posts : 4
Join date : 2010-03-17
Age : 28
Location : Volturino-KL-Seremban-KL

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Sun May 02, 2010 7:43 pm

nazlinhassan wrote:
zanox wrote:
salam semua..
saya baru lg nk try2 jahit tudung..nak tanya, ade sesape tak nk let go twin needle 6mm or boleh tau tak mana nak beli? dah cari kat byk kedai jahit..semua kata takde.. Sad


hai awak..try tanye kat qaseeh..saye mmg beli TN 6mm & 4mm dari qaseeh..

hai..thanks so much for the info..saya tgh tggu reply dari ibumuqrish..katanya nk let go jarum twin needle 6mm. Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
LSN
Peniaga


Posts : 40
Join date : 2009-02-13
Location : Kuala Lumpur, Malaysia

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Wed May 05, 2010 4:16 pm

zanox wrote:
nazlinhassan wrote:
zanox wrote:
salam semua..
saya baru lg nk try2 jahit tudung..nak tanya, ade sesape tak nk let go twin needle 6mm or boleh tau tak mana nak beli? dah cari kat byk kedai jahit..semua kata takde.. Sad


hai awak..try tanye kat qaseeh..saye mmg beli TN 6mm & 4mm dari qaseeh..

hai..thanks so much for the info..saya tgh tggu reply dari ibumuqrish..katanya nk let go jarum twin needle 6mm. Very Happy Very Happy Very Happy

LSN juga menjual accessory seperti twin needle dan lain2 lagi. Sila PM atau email enquiry@lsn-sewingmachines.com untuk pertanyaan.
Back to top Go down
View user profile http://www.lsn-sewingmachines.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Today at 10:29 pm

Back to top Go down
 
Mesin jahit & twin needle
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4
 Similar topics
-
» how does one paint a twin-tailed comet? Need help!
» Schroeder Opposed .020 Twin EBAY
» Otter & Twin Otter
» Stuart turner twin water pump.
» Twin trunk style - help needed

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: