BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Mesin jahit & twin needle

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
kakza



Posts : 51
Join date : 2009-07-21
Age : 47
Location : Kolompo

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Tue Aug 04, 2009 6:27 pm

afizaz93 wrote:
kakza wrote:
rimbun1 wrote:
kakza wrote:

oraiit.. nanti kza p jengah kedai dia. rimbun jeit sure la sedap.. mesin baru lah katakan.. NV50.. vroooom....

yg bestnyer ngan NV50 ni bole push button jer, terus jahit, takyah tekan pakai kaki lg. satu lg lebih senyap ler.. emm mesin CS baru tuu mmg mengancam ler... tp lebih berbaloi kalau mmg untuk yg mmg really nak go for bussiness, takat weekend bisnes niii... twin needle dah ok kut hehehe.
kakza... tak g test CS baru tu ke? bole repot2 kat sini

mesin CS? ahaks.. ape tu?

anyway, yg pasal mesin jeit tepi pakai NV50 tu kan diknon... dia buleh jahit tepi tapi tak buleh potong kain, so tak selawa mesin jahit tepi la.

kza yg tak beli NV50 tapi berhasrat nak beli mesin tu buleh ke join kelab NV50 rimbun?

amboiii kakza,
p la tlg testdrive msn cs utk aku...nk beliiiiii!!uhuuuu...
nv50 biaq dulu la...hehe..

aja.. mana hang? lama dah aku dok cari. sms tak berbalaih. pm pun hang tak tulih. on ym sat << sori to the readers. payah kza nak cari kawan sorang nih
Back to top Go down
View user profile http://jahitankhazanahbonda.blogspot.com
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Tue Aug 04, 2009 6:50 pm

kakza wrote:
afizaz93 wrote:
kakza wrote:
rimbun1 wrote:
kakza wrote:

oraiit.. nanti kza p jengah kedai dia. rimbun jeit sure la sedap.. mesin baru lah katakan.. NV50.. vroooom....

yg bestnyer ngan NV50 ni bole push button jer, terus jahit, takyah tekan pakai kaki lg. satu lg lebih senyap ler.. emm mesin CS baru tuu mmg mengancam ler... tp lebih berbaloi kalau mmg untuk yg mmg really nak go for bussiness, takat weekend bisnes niii... twin needle dah ok kut hehehe.
kakza... tak g test CS baru tu ke? bole repot2 kat sini

mesin CS? ahaks.. ape tu?

anyway, yg pasal mesin jeit tepi pakai NV50 tu kan diknon... dia buleh jahit tepi tapi tak buleh potong kain, so tak selawa mesin jahit tepi la.

kza yg tak beli NV50 tapi berhasrat nak beli mesin tu buleh ke join kelab NV50 rimbun?

amboiii kakza,
p la tlg testdrive msn cs utk aku...nk beliiiiii!!uhuuuu...
nv50 biaq dulu la...hehe..

aja.. mana hang? lama dah aku dok cari. sms tak berbalaih. pm pun hang tak tulih. on ym sat << sori to the readers. payah kza nak cari kawan sorang nih

za,
aku dok tgu daaa..nk blk dah niii..cpt on ym
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
rodieazam



Posts : 9
Join date : 2009-07-29

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Tue Aug 11, 2009 12:02 am

Sorry soklan ketinggalan zaman sket.....im new here....baru jek beli nv30....beli twin needle 6mm and try jahit tapi hasilnya tak memuaskan bile gune kain lycra ni...tension benang kat bawah always taut...ended up longkang in between jahit lurus kat bhg atas tu macam bertulang....macam2 dah godek2 nak wat die balance tapi tak dapat2 gak.....to any forumers yg ade experience and can answer tolong lah...pls pls desperado....dah pening kepala tatau nak wat ape dah...dlm manual pon tadak cakap camner nak wat...
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Tue Aug 11, 2009 9:39 am

rodieazam wrote:
Sorry soklan ketinggalan zaman sket.....im new here....baru jek beli nv30....beli twin needle 6mm and try jahit tapi hasilnya tak memuaskan bile gune kain lycra ni...tension benang kat bawah always taut...ended up longkang in between jahit lurus kat bhg atas tu macam bertulang....macam2 dah godek2 nak wat die balance tapi tak dapat2 gak.....to any forumers yg ade experience and can answer tolong lah...pls pls desperado....dah pening kepala tatau nak wat ape dah...dlm manual pon tadak cakap camner nak wat...

Try adjust tension benang tuh ke between 0-1.. adjust skit2 ler n test kat kain. insyallah OK. so far rimbun jahit kain lycra even yg kamdar nyer pon ok jer. cuma kain jakel yg harga RM35 semeter tuh ada melompat2 skit. masa jahit tuh akan mengelembung skit ler tp bila dah gosok cantik jer
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
kakza



Posts : 51
Join date : 2009-07-21
Age : 47
Location : Kolompo

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Wed Aug 12, 2009 10:50 am

rimbun1 wrote:
rodieazam wrote:
Sorry soklan ketinggalan zaman sket.....im new here....baru jek beli nv30....beli twin needle 6mm and try jahit tapi hasilnya tak memuaskan bile gune kain lycra ni...tension benang kat bawah always taut...ended up longkang in between jahit lurus kat bhg atas tu macam bertulang....macam2 dah godek2 nak wat die balance tapi tak dapat2 gak.....to any forumers yg ade experience and can answer tolong lah...pls pls desperado....dah pening kepala tatau nak wat ape dah...dlm manual pon tadak cakap camner nak wat...

Try adjust tension benang tuh ke between 0-1.. adjust skit2 ler n test kat kain. insyallah OK. so far rimbun jahit kain lycra even yg kamdar nyer pon ok jer. cuma kain jakel yg harga RM35 semeter tuh ada melompat2 skit. masa jahit tuh akan mengelembung skit ler tp bila dah gosok cantik jer

rimbun, adjust tension benang atas ke bawah?
Back to top Go down
View user profile http://jahitankhazanahbonda.blogspot.com
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Wed Aug 12, 2009 12:56 pm

kakza wrote:


rimbun, adjust tension benang atas ke bawah?

[img]

rimbun adjust dialing yg di bulatkan merah tuh. betul ke tension benang tuh eks namanya, rasa rasa mcm betul, kalau salah tulun betulkan yer. dial to between 0-1.. tp adjust2 ler sampai dapat cantik

[url=https://servimg.com/image_preview.php?i=9&u=14153284]
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
catalysts2



Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Wed Aug 12, 2009 1:23 pm

rimbun1 wrote:
kakza wrote:


rimbun, adjust tension benang atas ke bawah?

[img]

rimbun adjust dialing yg di bulatkan merah tuh. betul ke tension benang tuh eks namanya, rasa rasa mcm betul, kalau salah tulun betulkan yer. dial to between 0-1.. tp adjust2 ler sampai dapat cantik

[url=https://servimg.com/image_preview.php?i=9&u=14153284]

salam rimbun

mesin ni nv50 ye
guna 6 mm twin needle ok tak?
tk de nampak bergelung kat tengah?
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Wed Aug 12, 2009 2:21 pm

catalysts2 wrote:
salam rimbun

mesin ni nv50 ye
guna 6 mm twin needle ok tak?
tk de nampak bergelung kat tengah?

tak pernah try lg sbb rasa mcm 4mm tuh dah nice n cantik dah. 6mm tuh mcm besar sgt jaraknye.
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Wed Aug 12, 2009 2:24 pm

-deleted-
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
catalysts2



Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Wed Aug 12, 2009 2:37 pm

rimbun1 wrote:
catalysts2 wrote:
salam rimbun

mesin ni nv50 ye
guna 6 mm twin needle ok tak?
tk de nampak bergelung kat tengah?

tak pernah try lg sbb rasa mcm 4mm tuh dah nice n cantik dah. 6mm tuh mcm besar sgt jaraknye.

akak pun dh cuba 6 mm kt nv50 ni
still tk dpt setting yg sesuai
mcm dh letih nk cuba lg
Back to top Go down
View user profile
rodieazam



Posts : 9
Join date : 2009-07-29

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Thu Aug 13, 2009 1:57 am

To rimbun....thx very much for info on cara nak cantikkan jht .....dah try lagi as u taught.....better walaupon x perfect.....dah buh 0 still gelembung but not as bad.....kena prektis byk2 kali lg nih........thx againn....really appreciate it
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Thu Aug 13, 2009 9:49 am

rodieazam wrote:
To rimbun....thx very much for info on cara nak cantikkan jht .....dah try lagi as u taught.....better walaupon x perfect.....dah buh 0 still gelembung but not as bad.....kena prektis byk2 kali lg nih........thx againn....really appreciate it

dah try gosok tak after jahit? tapi kalau kain kamdar tuh mmg still ada skit ler gelembungnyer. kalau printed jakel yg harga RM20 semeter tuh mmg cantik sgt.. tp yg plain kat jakel harga RM35 tuh still melompat walaupon tak gelembung tghnyer. agaknya ikut kain kut...tp mmg suka sgt guna twin needle niii... sbb tak perlu tukar benang jahit tepi lg dah. kalau jahit tepi kat awning tuh tak ikut warna body pon tak per...
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
rodieazam



Posts : 9
Join date : 2009-07-29

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Thu Aug 13, 2009 1:21 pm

Dah gosok segala...did as u mentioned...tapi kalau yg gelembung dasyat esp kat curved portion mmg la tabley nak dilindung lagi....bila try different material different results...cam ikut nasib gak la...tapi semalam gumbira la dapat siapkan satu pusingan tudung complete twin needle..yg selama ni rasa cam utopia...rasa nak give up je ...terketar2 nak start....alhamdulillah berjaya jugak...weeeee
Back to top Go down
View user profile
nazlinhassan



Posts : 56
Join date : 2009-05-08
Age : 40
Location : Stulang Baru, Johor Bahru

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Sat Aug 15, 2009 3:24 pm

askm rodieazam n rimbun..nazlin nak tanye lah..kite gune twin needle utk jahit tepi kat nv 50 tu pakai pattern no berape ek? thank u..
Back to top Go down
View user profile http://nazlinhassan.blogspot.com
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Sun Aug 16, 2009 7:08 pm

nazlinhassan wrote:
askm rodieazam n rimbun..nazlin nak tanye lah..kite gune twin needle utk jahit tepi kat nv 50 tu pakai pattern no berape ek? thank u..

kalau tak silap no 9.. tp masa LSN tunjuk aritu tak guna twin needle. bole ke guna twin needle untuk jahit tepi?
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
nazlinhassan



Posts : 56
Join date : 2009-05-08
Age : 40
Location : Stulang Baru, Johor Bahru

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Tue Aug 18, 2009 1:35 pm

askm rimbun..maksud nazlin bukan betul2 utk jahit tepi..tapi utk gantikan jahit tepi yg dpt 2 line tu..boleh tak eh? sekarang ni nazlin lipat dua kali then jahit tepi biase jek..yg 1 line tu..saje nak try jenis yg ade 2 line tu..gantikan jahit tepi mesin sbb takde mesin jahit tepi..hehehe..tapi boleh tak ek?
Back to top Go down
View user profile http://nazlinhassan.blogspot.com
rodieazam



Posts : 9
Join date : 2009-07-29

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Tue Aug 18, 2009 1:59 pm

nazlinhassan wrote:
askm rimbun..maksud nazlin bukan betul2 utk jahit tepi..tapi utk gantikan jahit tepi yg dpt 2 line tu..boleh tak eh? sekarang ni nazlin lipat dua kali then jahit tepi biase jek..yg 1 line tu..saje nak try jenis yg ade 2 line tu..gantikan jahit tepi mesin sbb takde mesin jahit tepi..hehehe..tapi boleh tak ek?



Owh kalau yg tuh panggil twin needle lah..die akan auto ...atas 2 parallel lines tu...bawah die akan auto cam jahit tepi ..kalau mesin saya gune Nv30 gune no 1 je...straight lines.normal line.....pastu width jahit tu adjust...kena at least 3.5 for the width kalau tak jarum takleh nak turun (sangkut kat tapak, can cause jarum patah)

ade paham ke?

forumers lain tolong jelaskan kalau bule...saya nyer ayat tonggang terbalik la
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Tue Aug 18, 2009 3:55 pm

nv30 boleh guna jahitan no 2 utk buat twin needle..

jahitan no 1 bermula dari kiri, jika jarum lebar, jarum tu akan tersangkut pada tapak semasa menjahit..
jahitan no 2 bermula dari tengah.. jd tak kira berapa lebar jarum yg anda guna, pasti tiada masalah.. anw, maksimum yg boleh guna pd mesin ni adalah 7mm..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
rodieazam



Posts : 9
Join date : 2009-07-29

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Tue Aug 18, 2009 4:01 pm

misa wrote:
nv30 boleh guna jahitan no 2 utk buat twin needle..

jahitan no 1 bermula dari kiri, jika jarum lebar, jarum tu akan tersangkut pada tapak semasa menjahit..
jahitan no 2 bermula dari tengah.. jd tak kira berapa lebar jarum yg anda guna, pasti tiada masalah.. anw, maksimum yg boleh guna pd mesin ni adalah 7mm..

Owhh...cenggitu ke...masih la banyak2...tatau pong..main buh jek no 1...patutla jarum sangkut je kalau terlupa nak ketengahkan die...sib baik tak patah jarum 20 hinggit tu....huhuuhu
Back to top Go down
View user profile
nazlinhassan



Posts : 56
Join date : 2009-05-08
Age : 40
Location : Stulang Baru, Johor Bahru

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Tue Aug 18, 2009 4:45 pm

alhamdulillah..tengkiu kengkawan sume..akan nazlin try nnt..rasenye mmg boleh lah kan..anyway, thanks again for the info ye rimbun n rodzie..hehehe I love you
Back to top Go down
View user profile http://nazlinhassan.blogspot.com
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Wed Aug 19, 2009 6:40 pm

sorry ler nazlin, salah kefahaman... rasanya dah terjawab kat atas. mmg rimbun guna twin need tu just lipat sekali jer n jahit. jarum plak mmg kena select yg no.2.. kecuali kalau jarum 2mm...
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
nazlinhassan



Posts : 56
Join date : 2009-05-08
Age : 40
Location : Stulang Baru, Johor Bahru

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Tue Aug 25, 2009 12:34 pm

misa, sori nazlin lupe nak say thank u..kalau jahit gune twin needle tu utk double line tu, benang bawah mmg keluar satu line jek eh? sori tanye..maklumlah belum pandai sgt lah..lagi satu, kalau bobbin longgar, nak adjust kat mane eh?
Back to top Go down
View user profile http://nazlinhassan.blogspot.com
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Tue Aug 25, 2009 3:20 pm

nazlinhassan wrote:
misa, sori nazlin lupe nak say thank u..kalau jahit gune twin needle tu utk double line tu, benang bawah mmg keluar satu line jek eh? sori tanye..maklumlah belum pandai sgt lah..lagi satu, kalau bobbin longgar, nak adjust kat mane eh?

salam..

nazlin,

masukkan bobbin tu ikut arah yg betul tak? kalu tak betul akan nampak benang bawah mcm longgar..

jika guna twin needle 2mm, benang bawah mmg tak nampak mcm zigzag sngt..
kalau pakai 4mm atau 6mm baru nampak mcm zigzag betul..

.: lg pun benang atas dah dilonggarkan (utk elakkan jahitan jd kembung..)
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
nazlinhassan



Posts : 56
Join date : 2009-05-08
Age : 40
Location : Stulang Baru, Johor Bahru

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Wed Aug 26, 2009 11:13 am

misa wrote:
salam..

nazlin,

masukkan bobbin tu ikut arah yg betul tak? kalu tak betul akan nampak benang bawah mcm longgar..

jika guna twin needle 2mm, benang bawah mmg tak nampak mcm zigzag sngt..
kalau pakai 4mm atau 6mm baru nampak mcm zigzag betul..

.: lg pun benang atas dah dilonggarkan (utk elakkan jahitan jd kembung..)

askm misa..thanks sbb nazlin dah faham dah..kalau gune twin needle yg dah ade tu (2mm) mmg zigzag die ala2 tak nampak gitu kan..hehehe..ok dah faham dah..tapi still nak tanye lah..nak set tension benang berape eh? then kat monitor tu nak set berape ek? sori kacau misa jek..
Back to top Go down
View user profile http://nazlinhassan.blogspot.com
rodieazam79



Posts : 1
Join date : 2009-08-03

PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Tue Sep 01, 2009 12:16 am

Hmm still bermasalah gelembung bila gune twin needle 6mm ni....ade tips2 lain tak ...dah bubuh tension 0 pon still tak jalan..kenapa takde tension negatif2 ni...hee geram pulak..berela2 benang abeh kena tetas buang camtuh je....waaa...tensen tensen....

penah baca kalau bubuh kertas die mungkin bule elok sbb kain lembik yg wat die tertarik camtuh....nak gune kertas camne aa?
ade sesapa tau tak

rasa rugi je beli mesin nv30 ..ade capability gune twin needle tapi tak berjaya jahit ngan cantekk...waaaaa
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Mesin jahit & twin needle   Today at 7:52 pm

Back to top Go down
 
Mesin jahit & twin needle
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» how does one paint a twin-tailed comet? Need help!
» Schroeder Opposed .020 Twin EBAY
» Otter & Twin Otter
» Stuart turner twin water pump.
» Twin trunk style - help needed

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: