BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket
Share | 
 

 Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
susishope



Posts: 50
Join date: 2009-05-22
Age: 37
Location: tpg, selangor

PostSubject: Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??   Sun Jun 07, 2009 12:55 am

Salam,

Susi baru kat sini..baru belajar2 buat tudung diy ni...curious tentang batu pasang kat awning tu..yg bercorak banyak2 giler tu...camner nak pasang yer??

sll nampak..tp lum terniat nak beli..takut tak reti pasang..takkan pasang sebiji2 kan..??

kalo ader otai kat sini leh share ngan susi....amatla di hargai...

harap aderler yg reply..kalo ader thread yg sama sebelum ni..harap maaf...susi check cam tak jumpa jer...

Laughing
Back to top Go down
View user profile http://susishope.blogspot.com/
aqidah1010



Posts: 41
Join date: 2009-03-04
Location: Kuantan, Pahang

PostSubject: Re: Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??   Sun Jun 07, 2009 2:00 am

rasanya susun bling2 cantik, iron aje bling2 tue...nanti da akan melekat dgn baik..tp kt jalan TAR ada kedai yg jual bling2 pelbagai corak n tlg ironkan terus kat tudung dgn cantiknyer...
Back to top Go down
View user profile
susishope



Posts: 50
Join date: 2009-05-22
Age: 37
Location: tpg, selangor

PostSubject: Re: Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??   Sun Jun 07, 2009 2:02 am

Thanks aqidah...

mcm susah jer nak buat...senang suruh org buat jer yerk,,,mahal tak upah dia??
Back to top Go down
View user profile http://susishope.blogspot.com/
aqidah1010



Posts: 41
Join date: 2009-03-04
Location: Kuantan, Pahang

PostSubject: Re: Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??   Sun Jun 07, 2009 2:45 am

rasanya dia tak cas upah...just bwk tudung, beli yg dia jual kat situ, suro dia iron...saya iron sendiri, tak susah sangat...letak aje yg dah bercorak siap2 tue...bukak plastik dia...pastu iron...huhu
Back to top Go down
View user profile
zeda



Posts: 43
Join date: 2009-05-23
Age: 43
Location: Bukit Beruntung, Rawang

PostSubject: Re: Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??   Sun Jun 07, 2009 4:35 pm

Salam,

Kalau blink2 kat jalan TAR tu, kalau tak silap upah iron rm5,

iron sendiri je, just tekap2 kan iron tu atas plastik blink2 yg bergam tu,

tapi jangan panas sangat, takut berkedut pulak awning tudung tu.

ok, Selamat mencuba. flower
Back to top Go down
View user profile
norida



Posts: 16
Join date: 2009-04-13

PostSubject: Re: Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??   Sun Jun 07, 2009 9:59 pm

kalau saya , saya pakai steam iron........steam iron takkan terbakar kan kain tak kira berapa lama kita tekan , jadi taklah risau kain tu rosak
lepas tu terbalikkan dan iron dari belakang pulak

so far alhamdulillah, rendam pun tak tanggal

batu yg sebiji-sebiji pun saya buat cam tu...gosok dulu kain tudung tu, lepas tu atur sebiji-sebiji ikut design kita nak , ambik kain selai letak atas susunan batu-batu tu, bukan apa takmo batu bergerak time nak letak iron tu...lepas tu tekaplah ngan iron tu lama sket...

tapi tak pernah cuba pakai iron biasa , cuma rasanya baik letak kain sekeping sebelum tekap ngan iron , at least kalau terbakar takdelah rosak tudung tu, mestilah kain alas tu dulu yg kena...
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts: 776
Join date: 2008-12-22
Location: KL

PostSubject: Re: Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??   Mon Jun 08, 2009 9:05 am

hati2.. kalau panas sangat mungkin kain pengeras boleh rosak (in case korang iron lepas tudung siap..)
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
imanazra



Posts: 30
Join date: 2009-03-24

PostSubject: Re: Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??   Mon Jun 08, 2009 11:52 am

susishope wrote:
Thanks aqidah...

mcm susah jer nak buat...senang suruh org buat jer yerk,,,mahal tak upah dia??

tak susah buat sendiri...sy buat utk adik kawin....ukur kat mane nak tampal....gosok je sampai dia lekat...
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts: 771
Join date: 2008-12-22
Location: kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??   Mon Jun 08, 2009 12:23 pm

nak tambah sikit, sapa yg guna awning span, elok la gosok bling2 kat kain dulu sebelom pasang span. sbb akak dah buat, gosok atas span tu, abis menggeleding span tu, ye la kita kan kuatkan sikit iron tu, nak bg batu lekat..span lak yg hancur..hati2 yer!!
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
RehMaw



Posts: 103
Join date: 2009-06-22

PostSubject: Re: Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??   Mon Jun 22, 2009 1:41 pm

salam.. i'm new here Smile so nk tanye pd yg expert2 ni.. kalo nk letak batu bling2 tu better letak kt awning before cantum ngan body ke cantum awning dulu ngan body br letak batu? ada sesapa x penah wat? tq
Back to top Go down
View user profile
rosetreat



Posts: 258
Join date: 2008-12-23

PostSubject: Re: Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??   Mon Jun 22, 2009 2:03 pm

RehMaw wrote:
salam.. i'm new here Smile so nk tanye pd yg expert2 ni.. kalo nk letak batu bling2 tu better letak kt awning before cantum ngan body ke cantum awning dulu ngan body br letak batu? ada sesapa x penah wat? tq

RehMaw better letak batu bling2 kat awning before cantum ngan body...coz senang skit biler nak iron...kalau tak silap dlm topic Rzan ader cara dia buat..
Back to top Go down
View user profile
RehMaw



Posts: 103
Join date: 2009-06-22

PostSubject: Re: Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??   Mon Jun 22, 2009 3:42 pm

Quote :
RehMaw better letak batu bling2 kat awning before cantum ngan body...coz senang skit biler nak iron...kalau tak silap dlm topic Rzan ader cara dia buat..

oo.. camtu ke.. tp kalo psg batu dulu sblm jahit cantum ngan body, x ke susah nnti nk jahit cantum? batu2 tu xbergesel ke ngan mesin/kain n tercabut?? hiiii.. sori.. byk tanye lak Wink
Back to top Go down
View user profile
ev_love



Posts: 282
Join date: 2009-01-21
Age: 33
Location: Perlis

PostSubject: Re: Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??   Thu Jun 25, 2009 1:43 pm

RehMaw wrote:
Quote :
RehMaw better letak batu bling2 kat awning before cantum ngan body...coz senang skit biler nak iron...kalau tak silap dlm topic Rzan ader cara dia buat..

oo.. camtu ke.. tp kalo psg batu dulu sblm jahit cantum ngan body, x ke susah nnti nk jahit cantum? batu2 tu xbergesel ke ngan mesin/kain n tercabut?? hiiii.. sori.. byk tanye lak Wink

x pnh cuba lg..
dah lama beli bling2 ldgn kak razan.. x sempat2 nk buat..
nk try jg la nanti..


lol!
Back to top Go down
View user profile
RehMaw



Posts: 103
Join date: 2009-06-22

PostSubject: Re: Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??   Wed Jul 01, 2009 1:03 pm

akhirnye berjaya jugak psg bling2 kt tudung. saya nye cara.. jahit cantum dulu awning ngan body (ni kes takut kena tetas blk la ni pale ) dh siap jahit sume last skali br iron bling2. since awning tu melengkung so sy masukkan awning tu kt hujung iron board pastu br iron. so xdela awning tu terpatah or terkelepet ke hapa.. iron pon sket2 la sambil adjust2 kan awning tu. alhamdulillah ok Very Happy
Back to top Go down
View user profile
bieha



Posts: 51
Join date: 2009-07-13
Age: 40
Location: Saujana Damansara

PostSubject: Re: Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??   Thu Nov 19, 2009 12:46 am

Salam semua...

Kalau ada sesapa yg berminat nak beli Iron Steam Press ni saya ada jual.... So memang senang nak lekatkan bling2 tu tudung, dan I'Allah tudung takkan rosak... Kalau steam iron yg biasa tu still ada kemungkinan tudung akan rosak atau terbakar..

Steam Press ni bukan hanya boleh wat lekatkan bling2 kat tudung, tapi juga boleh digunakan untuk meng iron apa2 jenis baju, kain, seluar, regardless of the material...Paling sesuai kalau nak iron delicate and espensive material cam silk, satin, chiffon etc... Pastu tak yah letih2 menggosok, just bentangkan dan press for few seconds....

Kalau sesapa yg pernah g kat kedai Korea kat Jalan Tar tu korang akan nampak mesin tu, rege diaorang RM1800, kalau blh kurang pun RM1700, yg tu diaorang guna brand sendiri..

Kalau ada sesapa interested, saya boleh bg harga not more than RM1k, model yg sama, tapi brand yg lain...

Mesin ni kalau carik kat luar memang range antara RM1500 to RM1800 or maybe more...

sesapa berminat let me know!!!!
Back to top Go down
View user profile
 

Sapa tahu cara pasang batu bling2 kat awning??

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI ::  :: -