BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Penetapan Harga

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3
AuthorMessage
kee'ah
Peniaga
avatar

Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Wed Apr 28, 2010 4:57 pm

hehehehee..kemain hampa no...ganaz ganazzz...kecut perut kak kee...

penat kheen layan kerenah pelanggan....mcm kak kee...lagi penatt.

Ada satu butik D'Hajra ..kak kee rasa tu mmg Ariani punya...sebab takan Ariani senang2 nak bagi tapak perniagaan kat orang lain (tapak Carpet Ariani). Rasa akak dia nak jual hok murah sikit pasal takut jatuh ler standard Ariani kolo jual murah sebab Jakel punya kain jersey ni menimbun nimbun dlm store. Kain body dan awning sama...RM18. Kalau borong ntah murah lagi. Ariani Thai Silk...dlm RM35 to RM38. Akak tak masuk pun cuma sekali lalu ternampak harga...(boleh patah semangat kolo masuk kedai D'Hajra). Jahitan dia cantik pakai cover sticth.

Kak kee ni so far ok ler sket sket...anto kat Butik akak tu...satu hari laku ler 2,3 helai..jadiler. Tu pun udah turun harga. Yg menempah pun masih menempah..tp tidak sebyk dulu laa....but tak pernah ler putus. Butik lain lain pun dah mcm kurang sket menempah, pasal mungkin depa dah jumpa option lain...tentu ler depa gi yg murah murah lagi. Cuma order kat akak yg xclusive spt brocade, kain sari dan songket je. Lelain kain berkaki. Printed pun dah kurang pasal...printed kat luar tu melambak lambak...dan cantik cantik gamaknya.

Malas gi jalan TAR tu...kekadang rasa cam frust jerkk...


Last edited by kee'ah on Wed Apr 28, 2010 4:58 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Wed Apr 28, 2010 4:58 pm

daai_violet wrote:
ganasnye ayat rimbun. tp betul la, sebenarnye modal buat tudung nie
bayak gak, esspecially kain utk awning, jarang sgt kedai bg beli 0.5m.
kat jb skrg ariani buat sale buy 1 free 2. ariani pun nak habiskan stok diorang
wah.. lg ganazzz..B1F2...kalah jln TAR...lycra jakel skrg pun kain da xde kualiti..

lg kelakar..sy pernah survey kat jln TAR. kakak tu tanya sy beli ariani ke?.. sy pn kelentong la ye..siap rege RM50.( ade ke ariani RM50..hihii) kakak tu ckp ape.. ariani tu dia yang supply, dia beli kain dan jait utl ariani.. ariani letak jenama dia jew... :akak bg adik RM15 je.huahuahua.. dia x tau ke ariani tu menantu Jakel.. wakakakakaka.. sy ape lagi... " tapi sy tengok kat ariani tu banyak yg senget la kak..." terdiam dia..ekekekekkek..
Back to top Go down
View user profile
daai_violet

avatar

Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Wed Apr 28, 2010 5:11 pm

hehehehe, bagus laa komplen mcm tue. tp skrg nie ariani pun kualiti dah
kureng sebenarnye. nampak yg kwn pakai tue. kalau yg plain tue dah lebih
kurang kite beli yg RM 15 jer.
Back to top Go down
View user profile
rimbun1

avatar

Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Thu Apr 29, 2010 10:54 am

bg saya ler.. patutnya sapa2 yg suka yg tempah tuh kena ingat...mcm baju kurung jugak, kekadang kain yg sama beli baju yg ready made bole dpat separuh dr harga yg kita g beli kain n tempah ngan org. sbb dah custom made.. tentulah mahal. for me... saya tak paksa org menempah dgn saya, its ur own choice nak pakai yg harga RM15 kee, RM 50 kee or RM500.... tp kalau dah suka nak tempah ngan saya, maka ikut ler harga saya. mcm tempah baju kurung tuh.. kalau dah tukang jahitnya kata sepsang RM40.. maka bayar ler RM40... kalau rasa tak mampu ngan tukang jahit yg charge RM40, maka cari ler yg upahnya RM25 jer.. or kalau tak mampu jugak, belilah yg dah readymade jer.. camtuh ler perumpamaannyer. saya mmg takde semangat sgt dah nak terima tempahan, yg ada pon mmg very loyal customer yg mmg susah nak tolak. walupon harga kain dah makin murah.. tp harga saya mmg very much ikut harga kain, kalau dapat kain yg murah saya bg murah je lah kat customer. fixed upah saya RM20 jer.
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
shida810

avatar

Posts : 67
Join date : 2009-09-03

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Thu Apr 29, 2010 12:38 pm

wah.. lg ganazzz..B1F2...kalah jln TAR...lycra jakel skrg pun kain da xde kualiti..

Salam Kak,

Betul ke lycra jakel dah tak de kualiti? Dah lama tak pergi ingat nak pergi Jakel
Beli kain...............

Apa maksud akak dah tak de kualiti? Kalau cam tu boleh bagi advice nak beli kat mana tak?
Back to top Go down
View user profile
daai_violet

avatar

Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Thu Apr 29, 2010 4:46 pm

tue pade kitelaa, compare mase ariani mule2 naik dulu, yg skrg punya nampak
nipis jer. agaknye pasal tue laa die blh jual murah.
shida katne? kite nie kat jb. x tahu sgt laa kedai2 kain kat kl
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Thu Apr 29, 2010 9:10 pm

last pegi 2 week ago kt jakel KL. ingat nk g tengok kat SA plak.. tp huby plak marah. katanya kalo kat KL dah macamtu.. SA pun sama lah.. sy ingat manalah tau kot2 dia masukkan stock baru lain kontena.. hehehhee....mase g aritu mmg nipis gile. pastu da terdesak.. sbb blom ada kaler2 hat display.. beli la jugak..bila balik.... aduhhh.. mudah tertarik. tp mase tu kain bercampur2 ada yg ok ( mcm J1 batch dulu2..tp 2 kaler je..)..skrg bila tanya dia kata sume kain same dah takde gred... aduh.. pening gak ni nk mencari kain yg berkualiti.. ye lah b4 dis kita jual kain elok.. tiba2 dpt kain x elok sure customer komplen.
Back to top Go down
View user profile
shida810

avatar

Posts : 67
Join date : 2009-09-03

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Fri Apr 30, 2010 9:16 am

daai_violet wrote:
tue pade kitelaa, compare mase ariani mule2 naik dulu, yg skrg punya nampak
nipis jer. agaknye pasal tue laa die blh jual murah.
shida katne? kite nie kat jb. x tahu sgt laa kedai2 kain kat kl

Salam daai_violet,

Shida kat Melaka......... tapi ambik stok memang pergi beli kat K.L
sbb kat Melaka takde jual kain lycra nie............ kalau ade pun tak banyak pilihan.

Tomeinye anak wak tu ......... huh tembam geram plak tgk (sori off topik jap).
Back to top Go down
View user profile
afizaz93

avatar

Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Mon May 03, 2010 5:14 pm

kee'ah wrote:
hehehehee..kemain hampa no...ganaz ganazzz...kecut perut kak kee...

penat kheen layan kerenah pelanggan....mcm kak kee...lagi penatt.

Ada satu butik D'Hajra ..kak kee rasa tu mmg Ariani punya...sebab takan Ariani senang2 nak bagi tapak perniagaan kat orang lain (tapak Carpet Ariani). Rasa akak dia nak jual hok murah sikit pasal takut jatuh ler standard Ariani kolo jual murah sebab Jakel punya kain jersey ni menimbun nimbun dlm store. Kain body dan awning sama...RM18. Kalau borong ntah murah lagi. Ariani Thai Silk...dlm RM35 to RM38. Akak tak masuk pun cuma sekali lalu ternampak harga...(boleh patah semangat kolo masuk kedai D'Hajra). Jahitan dia cantik pakai cover sticth.

Kak kee ni so far ok ler sket sket...anto kat Butik akak tu...satu hari laku ler 2,3 helai..jadiler. Tu pun udah turun harga. Yg menempah pun masih menempah..tp tidak sebyk dulu laa....but tak pernah ler putus. Butik lain lain pun dah mcm kurang sket menempah, pasal mungkin depa dah jumpa option lain...tentu ler depa gi yg murah murah lagi. Cuma order kat akak yg xclusive spt brocade, kain sari dan songket je. Lelain kain berkaki. Printed pun dah kurang pasal...printed kat luar tu melambak lambak...dan cantik cantik gamaknya.

Malas gi jalan TAR tu...kekadang rasa cam frust jerkk...

kak,
2 mgu lps sy p kl, sy tgk depa bg flyer Hajra tu...br bukak..so sy pun p msuk la..mmg rega murah la jugak...kain yg hand spray d jakel juai rm42 semeter,depa joi tdg siap dh rm38-40 ja kot...sy dh try coz cntik kain tu...tp rasa cam singkat ja tdg tu...x cvr sgt dpn...so x jd beli...
last sy p Jakel, sy beli kain hand spray tu 2 meter ja coz mahal sgt...tp dh bekenan pya pasal...ambik gak la...kalau kita beli rega kain cmtu, mana leh jual tdg dgn rega rm38-40 sehelai,kak...uhuuu...

skrg ni byk jual kain printed bkn lycra kan? nipis ja...
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue May 04, 2010 9:02 am

itulah.. bila tgk rege kat luar kekadang patah gak semangat. tapi buat mase skrg ni mujur alhamdulillah tempahan masih ada tp ready made mmg tak sempat nk buat. (Lepas dpt mesin cv tu laju sket. dah balik modal pun..tp untungnya blom..huhuu ) dan pelanggan setia tetap ada. selalunya banyak tudung labuh sbb kat luar susah nk cari. tp sy pulak yg pening nk cari kain yg sesuai utk org btudung labuh..n now sy terpaksa reduce price sbb sy sndiri x puas hati dgn kualiti kain yg sy dpt skrg ni. Jakel pun.. alamaakk..nipis jugak..

** tgh mengkretipkan diri buat design lain dari yg lain.. syukur ada permintaan..
Back to top Go down
View user profile
shida810

avatar

Posts : 67
Join date : 2009-09-03

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue May 04, 2010 12:52 pm

ibumuqrish wrote:
itulah.. bila tgk rege kat luar kekadang patah gak semangat. tapi buat mase skrg ni mujur alhamdulillah tempahan masih ada tp ready made mmg tak sempat nk buat. (Lepas dpt mesin cv tu laju sket. dah balik modal pun..tp untungnya blom..huhuu ) dan pelanggan setia tetap ada. selalunya banyak tudung labuh sbb kat luar susah nk cari. tp sy pulak yg pening nk cari kain yg sesuai utk org btudung labuh..n now sy terpaksa reduce price sbb sy sndiri x puas hati dgn kualiti kain yg sy dpt skrg ni. Jakel pun.. alamaakk..nipis jugak..

** tgh mengkretipkan diri buat design lain dari yg lain.. syukur ada permintaan..

Huh susah jugakkan nak cari kain yang berkualiti nie.............
Kat jakel pun cam tu jugak ke kak? Kain dah takde kualiti?

Takde ke alternatif lain nak beli kain lycra yang berkualiti nie? Sesiapa tahu blh advice.

Thanks
Back to top Go down
View user profile
hooney
Peniaga
avatar

Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue May 04, 2010 2:20 pm

itula dh x brapa sihat ni cam dh malas nk menjahit, buat mana kain yg dh ada je.... nk rehatkan badan bila tgk kedai2 skrg jual murah sgt
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
hanim

avatar

Posts : 261
Join date : 2009-02-16
Age : 39
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue May 04, 2010 3:48 pm

kat opis saya ada orang jual tudung lycra awning thai silk RM30 sehelai... saya x sanggup nak jual mcm tu... memang akui x selaju dulu... tambah2 kalau jual printed.. huhu... rasa mcm x jalan je... sekarang saya beralih arah... dari jual sendiri, buat untuk butik... tempahan pun masih ambik... tapi x laju macam dulu2... saya pernah jumpa printed awning thai silk RM25 sehelai, printed lycra quality yang baik lak tu... memang sakit hati kalau fikir... tapi kuatkan semangat... kalau dah rezeki kita, insya Allah x kemana
Back to top Go down
View user profile http://humairascollection.blogspot.com/
nurkilla



Posts : 16
Join date : 2009-02-23

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue May 04, 2010 5:18 pm

salam shida,

kat jakel melaka lycra yg plain dah byk kaler, tp mmg nipis sket la kainnya...dia jual rm12.90 semeter, compare ngan jakel shah alam, dia jual rm18 semeter, tebal sikit.. tp tak tau la, kekadang pun kain nih dia campur2 kualitinya
Back to top Go down
View user profile
shida810

avatar

Posts : 67
Join date : 2009-09-03

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Wed May 05, 2010 9:37 am

nurkilla wrote:
salam shida,

kat jakel melaka lycra yg plain dah byk kaler, tp mmg nipis sket la kainnya...dia jual rm12.90 semeter, compare ngan jakel shah alam, dia jual rm18 semeter, tebal sikit.. tp tak tau la, kekadang pun kain nih dia campur2 kualitinya

Ok thanks Nurkilla for d info.............

Sbbnye masa saya pergi tak banyak lagi pilihan warna. Kalau Rm12.90 per meter memang murah.
Ok roger nanti balik kerja saya gie survey kat sana. Nak tengok gak kualiti kain dia. Kalau yang China lycra nanti lama2 kain dia berbulu. Takut customer complain Laughing
Back to top Go down
View user profile
rimbun1

avatar

Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Wed May 05, 2010 11:24 am

shida810 wrote:

Sbbnye masa saya pergi tak banyak lagi pilihan warna. Kalau Rm12.90 per meter memang murah.
Ok roger nanti balik kerja saya gie survey kat sana. Nak tengok gak kualiti kain dia. Kalau yang China lycra nanti lama2 kain dia berbulu. Takut customer complain Laughing

apa beza china lycra n korean lycra eks. saya ada beli kain lycra jakel yg dulu2 harga RM35/meter tuh... dah setahun pakai, mmg berbulu ler jugak. itupon saya jarang basuh n mmg basuh tangan jer.
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
shida810

avatar

Posts : 67
Join date : 2009-09-03

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Wed May 05, 2010 2:30 pm

Dari review yang saya baca dari web, lycra dari China nie nipis skit sbb tu cepat berbulu.

So far memang beli dari jakel....... setakat nie ok lagi kalau berbulu tu pun skit je tak nampak obvious.



rimbun1 wrote:
shida810 wrote:

Sbbnye masa saya pergi tak banyak lagi pilihan warna. Kalau Rm12.90 per meter memang murah.
Ok roger nanti balik kerja saya gie survey kat sana. Nak tengok gak kualiti kain dia. Kalau yang China lycra nanti lama2 kain dia berbulu. Takut customer complain Laughing

apa beza china lycra n korean lycra eks. saya ada beli kain lycra jakel yg dulu2 harga RM35/meter tuh... dah setahun pakai, mmg berbulu ler jugak. itupon saya jarang basuh n mmg basuh tangan jer.
Back to top Go down
View user profile
daai_violet

avatar

Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue May 11, 2010 11:26 am

hari tue pegi pasar malam, tgk org jual tudung plain kain j2
diorang jual rm15 saja, ramainye org serbu. kain dah lebih kurang jer
ngan kain ariani
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue May 11, 2010 11:43 am

daai_violet wrote:
hari tue pegi pasar malam, tgk org jual tudung plain kain j2
diorang jual rm15 saja, ramainye org serbu. kain dah lebih kurang jer
ngan kain ariani

pasar mlm area opis y pun jual RM15 gak.. kainye nmpak sama.. tp bila pakai x sama.. hua hua.. budak opis ada yg mengeloh..panas.. berpeloh2.. last dia order ngan kite je sbb x panas.. hihii

pastu kite dpt feedback tdg AR**I yg jual murah2 time sale tu rege RM.35 selai.. diorang kata kain x elok dan kualiti pun kureng.. kite ada 2-3 lai sample, diorang minta repair awning, belah dalam jaitan agak x kemas gak.awning lembik. sample yg dpt ni bkn jenis lycra..kainnye mcm jersey jalur2 ( mcm jersey baju sukan )
Back to top Go down
View user profile
daai_violet

avatar

Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue May 11, 2010 11:58 am

betul laa tue, maybe bile pakai baru tahu. kite x beli pun
sbb sume tudung buat sendiri. biarla org nak pakai dezahra ke, ariani ke
yg jahit sendiri tue laa yg paling best.
agaknye kat suplier stok dah terlampau byk tue yg die turunkan harga sampai mcm tue sekali
Back to top Go down
View user profile
sury

avatar

Posts : 160
Join date : 2009-10-07

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue May 11, 2010 12:20 pm

daai_violet wrote:
betul laa tue, maybe bile pakai baru tahu. kite x beli pun
sbb sume tudung buat sendiri. biarla org nak pakai dezahra ke, ariani ke
yg jahit sendiri tue laa yg paling best.
agaknye kat suplier stok dah terlampau byk tue yg die turunkan harga sampai mcm tue sekali

hehehe... ye ye... jaet sendri lg puas hati...
Back to top Go down
View user profile http://www.masuryani.blogspot.com
rimbun1

avatar

Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue May 11, 2010 1:55 pm

daai_violet wrote:
betul laa tue, maybe bile pakai baru tahu. kite x beli pun
sbb sume tudung buat sendiri. biarla org nak pakai dezahra ke, ariani ke
yg jahit sendiri tue laa yg paling best.
agaknye kat suplier stok dah terlampau byk tue yg die turunkan harga sampai mcm tue sekali

sama ler kita daai.... first n last beli tudung masa mula2 tudung berawning ni keluar, rege kat ariani pon "seratus dua puluh je kak" kekeke teringat sales girl kat ariani tuh, tp saya beli yg RM10 jer satu, beli pon untuk dtetas n djadikan template hehehe.. dari situ alter skit2 sampai ler mmg rasa sedap pakai.. pastu jumpa plak forum nii.. ada jugak beli template... forum ni mmg banyak membantu...
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Penetapan Harga   

Back to top Go down
 
Penetapan Harga
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3
 Similar topics
-
» Sources of "grill" material

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: