BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Penetapan Harga

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue Aug 25, 2009 10:23 am

kapas wrote:
ye..letak harga jgan letak harga kos je..kena pikir kos penat lelah kite dptkan kain,duit minyak
dan jgn lupa for loses pun ada kos jugak mcm kain rosak ..etc

yup betul.. kena extra price for hidden cost.( kerugian yg tidak dijangka dsb )
Back to top Go down
View user profile
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue Aug 25, 2009 11:24 am

ibumuqrish wrote:
ni_mariana: emm mujur pandai jait sendiri... ni yg jenis tau nak beli yg murah pastu merengek2 soh kita repair awning dia.. keje nk tetas 1 hal... i dok telek2 gak.. camne diorang bleh jual yg printed RM20 je...

tp bila kita berniaga.. kena gak tengok kehendak pasaran..ikut citarasa kita mmg la nk kain elok terletak cantik.. selesa.. lain orang lain padang....
'

ramai gak kastemer sy yg suh repair awning....agaknya owang yg buat tu x test kat kepala dulu kut, tu yg bila org beli pakai dah x sedap
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue Aug 25, 2009 12:36 pm

ctpizza wrote:
ibumuqrish wrote:
ni_mariana: emm mujur pandai jait sendiri... ni yg jenis tau nak beli yg murah pastu merengek2 soh kita repair awning dia.. keje nk tetas 1 hal... i dok telek2 gak.. camne diorang bleh jual yg printed RM20 je...

tp bila kita berniaga.. kena gak tengok kehendak pasaran..ikut citarasa kita mmg la nk kain elok terletak cantik.. selesa.. lain orang lain padang....
'

ramai gak kastemer sy yg suh repair awning....agaknya owang yg buat tu x test kat kepala dulu kut, tu yg bila org beli pakai dah x sedap

ct,
kwn asben kak byk helai gak tdg hajaba midi button yg ori soh kak alterkan...katanya lama2 awning dh x elok..rupanya Hajaba x guna kain gam pun utk tdg button tu..kain alas biasa ja..
ini pun ada sehelai tdg Ariani soh bsrkan kat dagu..uhuuu...

selalu korang suma caj brp utk tkr awning tdg nii?? boleh info ckitt dak??tq
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue Aug 25, 2009 3:42 pm

afizaz93 wrote:
ctpizza wrote:
ibumuqrish wrote:
ni_mariana: emm mujur pandai jait sendiri... ni yg jenis tau nak beli yg murah pastu merengek2 soh kita repair awning dia.. keje nk tetas 1 hal... i dok telek2 gak.. camne diorang bleh jual yg printed RM20 je...

tp bila kita berniaga.. kena gak tengok kehendak pasaran..ikut citarasa kita mmg la nk kain elok terletak cantik.. selesa.. lain orang lain padang....
'

ramai gak kastemer sy yg suh repair awning....agaknya owang yg buat tu x test kat kepala dulu kut, tu yg bila org beli pakai dah x sedap

ct,
kwn asben kak byk helai gak tdg hajaba midi button yg ori soh kak alterkan...katanya lama2 awning dh x elok..rupanya Hajaba x guna kain gam pun utk tdg button tu..kain alas biasa ja..
ini pun ada sehelai tdg Ariani soh bsrkan kat dagu..uhuuu...

selalu korang suma caj brp utk tkr awning tdg nii?? boleh info ckitt dak??tq

kak..haah tudung hajaba tu die buat awning penuh pastu jahit kat keliling kepala tu yg terjungkang jungkit...slalu kalau sy buat full awning , sy x jahit keliling, just jahit kat dagu je

kalau tukar awning sy chg RM15...kalau die nak awning mahal,chg xtra...kalau adjust labuh, chg rm5 je
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue Aug 25, 2009 5:17 pm

yes, my customer pun ada anta 5 helai tdg hajaba butang, semua nk tukar awning...
CT< akak pun charge $15, tapi staff kat ofis akak charge $10 tapi tetas sendiri
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue Aug 25, 2009 5:35 pm

hooney wrote:
yes, my customer pun ada anta 5 helai tdg hajaba butang, semua nk tukar awning...
CT< akak pun charge $15, tapi staff kat ofis akak charge $10 tapi tetas sendiri

betui kalau die tetas sendiri saya kasi diskaun...kalau sy buat semua rm15...berpinar bijik mata nak menetas
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
nidda



Posts : 32
Join date : 2009-09-08
Age : 34

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Mon Oct 12, 2009 5:30 pm

Very Happy kawan-kawan, time kasih ats tips2 dan nasihat di atas...mmg berguna especially utk org yg cam sy ni....br jer nak brjinak2 ngn DIY tudung ni...tenkiu tenkiu cheers cheers cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
hanim



Posts : 261
Join date : 2009-02-16
Age : 38
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Wed Oct 14, 2009 9:33 am

salam semua...

nak tumpanh tanya kawan2 semua, tudung kanak2 uols ambik berapa yer

x pernah jual tudung kanak2 seblum nie.. bounce bounce bounce
Back to top Go down
View user profile http://humairascollection.blogspot.com/
iTa82



Posts : 52
Join date : 2010-01-19
Location : Melaka

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Wed Jan 20, 2010 5:44 pm

ni nak tnya akak2 otai ni,

Aritu saya g Ja*k*l nak survey kain jc plain la..tgk2 kainnya nipis n jarang.color mmg lawa2,tp mcm mudah tertarik.sy tnya akk yg jg tu.kain ni mudah tertarik x?dia sendiri mngaku kain tu mudah tertarik.so how?nama kain tu bkn main 'LYCRA KILAT'...sib baik sy bwk mak yg arif bab kain ni.klu x saya dh tertipu dek namanya

klu x silap sy lycra lebih tebal kainnya compare dgn jc kan?
Back to top Go down
View user profile
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Wed Jan 20, 2010 8:31 pm

iTa82 wrote:
ni nak tnya akak2 otai ni,

Aritu saya g Ja*k*l nak survey kain jc plain la..tgk2 kainnya nipis n jarang.color mmg lawa2,tp mcm mudah tertarik.sy tnya akk yg jg tu.kain ni mudah tertarik x?dia sendiri mngaku kain tu mudah tertarik.so how?nama kain tu bkn main 'LYCRA KILAT'...sib baik sy bwk mak yg arif bab kain ni.klu x saya dh tertipu dek namanya

klu x silap sy lycra lebih tebal kainnya compare dgn jc kan?

kat Msia ni je org panggil kain jc...sebenarnya kain lycra ni kategori kain spandex gak. Ada byk gred gak kain ni...kena pandai pilih la.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
iTa82



Posts : 52
Join date : 2010-01-19
Location : Melaka

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Wed Jan 20, 2010 8:36 pm

zue wrote:
kat Msia ni je org panggil kain jc...sebenarnya kain lycra ni kategori kain spandex gak. Ada byk gred gak kain ni...kena pandai pilih la.. Very Happy

hihihi kdg2 konpius gak..yela bdk br blajo.tu yg nk tnya yg otai2 ni.dah ler kt tmpt ita sush nk cr kainnya.huhuhu
Back to top Go down
View user profile
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: HARGA TUDUNG   Thu Jan 21, 2010 3:49 pm

Salam..

fuuuih..sume bagi soalan 'open-ended'.
mm..nak bagi harga, bergantung kepada jenis kain, pattern tudung.

Boleh ke saya nak detailkan camne nak kira kat sini???
Sila vote! Boleh atau tidak Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: HARGA TUDUNG   Thu Jan 21, 2010 3:56 pm

Salam..

fuuuih..sume bagi soalan 'open-ended'.
mm..nak bagi harga, bergantung kepada jenis kain, pattern tudung.

Boleh ke saya nak detailkan camne nak kira kat sini???
Sila vote! Boleh atau tidak Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
lengloii



Posts : 41
Join date : 2009-11-21
Location : kedah vs klate

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Sat Feb 06, 2010 11:48 am

salam nak tanyala..
macammana nak tetapkan harga bg sesuatu tudung?
kalu guna kain jersey cotton??
saya masih lagi keliru aspek2 apa yang perlu diambil kira yer??

sebabnya kat kedah ni adala kedai tuh jersey printed dia jual semeter rm45...
huhuhuhu..serba salahla pulak...

sebabnya,kat sini amatla terhad stok kain....
jersey cotton pun dia jual dalam rm25/m
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Sat Feb 06, 2010 4:25 pm

lengloii wrote:
salam nak tanyala..
macammana nak tetapkan harga bg sesuatu tudung?
kalu guna kain jersey cotton??
saya masih lagi keliru aspek2 apa yang perlu diambil kira yer??

sebabnya kat kedah ni adala kedai tuh jersey printed dia jual semeter rm45...
huhuhuhu..serba salahla pulak...

sebabnya,kat sini amatla terhad stok kain....
jersey cotton pun dia jual dalam rm25/m

sebab tu kat Forum DIY ni byk kawan kawan yg jual kain printed...terjah jer beli...actually mereka jual tu murah juga dan yg paling penting printed mereka tidak berada kat pasar malam...

semuanya berada disini...

Kak kee punya harga...sebagai rujukan.

Harga NuurHusna utk kain kosong sebelum diskaun. (Jersey, Lycra Gred A)

Ini harga individu :

Size S = RM45
Size M = RM50
Size L = RM60
Size XL = RM70

Harga NuurHusna utk kain bercorak sebelum diskaun. (Kain import dari Korea atau Vietnam)

Ini harga individu

Size S = RM48
Size M = RM55
Size L = RM65
Size XL = RM75

Bagi harga kain cotton lycra harga melebih RM10 dari harga yg tertera di atas. Harga tersebut juga tidak termasuk awning yang mengunakan brocade atau awning berbatu swarovski.

Syaratnya:

1. Deposit 50% sebelum tudung tudung ditempah (50% dari harga jumlah tudung).
2. Setiap tudung yang beli tidak boleh dipulangkan semula.
3. Sebarang pengubahsuaian tudung akan ditanggung oleh Pemborong (Pembeli) tetapi
sekiranya kerosakan dari pihak kami pada tudung tersebut, kos akan ditanggung oleh Penjual.
4. Kos penghantaran ditanggung oleh Pemborong.(Pembeli)
5. Sebarang kehilangan semasa penghantaran juga ditanggung oleh Pemborong.(Pembeli)

Pemborong yang membeli melebehi 20 helai..akan mendapat 25% diskaun dari harga di atas...dan melebih 100 helai 35% diskaun.
Back to top Go down
View user profile
lengloii



Posts : 41
Join date : 2009-11-21
Location : kedah vs klate

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Sun Feb 07, 2010 2:23 pm

wah..tima kasih bg penerangan..leh la buat rujukan..
yelah,bila dah start nak terjun dalam bidang usahawan ni hati memang kena kental..

hehehe..tima kasih banyak k.kee'ah..
Back to top Go down
View user profile
ADDNUR SHOP



Posts : 32
Join date : 2010-04-01
Age : 28
Location : BATU CAVES

PostSubject: upah jahit tudung brape yer?   Sat Apr 03, 2010 7:24 pm

salam Very Happy
nak tumpang tanya la kat akak2 senior ni..sy pun ad jugak jahit tudung..
then ade org nak tempah jahit tudung macam2 katenyer..
sy pun xtau nak ambil brape yg berpatutan..confuse gak dy duk tawar2 bg rendah..Rolling Eyes
kalau ikut memang xpatut sebab penat jahit ni kene teliti..tp insyaAllah la kualiti tdung kami ni memuaskan..
mcamaner yer?please tolong..cdangan untuk upah jahit tudung ekin,syria,anak tudung syria.. Question
Back to top Go down
View user profile http://www.addnurshop.blogspot.com
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Mon Apr 05, 2010 8:53 am

penat2 kak kee taip kat atas tue dik. notes yg kak kee bagi
tue dah blh jadi reference.
Back to top Go down
View user profile
bieha



Posts : 51
Join date : 2009-07-13
Age : 42
Location : Saujana Damansara

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue Apr 06, 2010 9:52 am

daai_violet wrote:
penat2 kak kee taip kat atas tue dik. notes yg kak kee bagi
tue dah blh jadi reference.
yg kak kee bagi tu blh jugak dijadikan panduan asas.... Tapi tak semua org dpt harga material dgn harga yg sama dan kena depends jugak pada kualiti kain...

eg: kalau kain yg RM35 semeter, brp ringgit nak letak harga utk yg tudung siap? Takkan nak jual rege RM45 jugak selai tudung siap? Customer nak mintak diskaun lagi.... So brp sgtla untung... Tu tak kira harga upah jahit ngan 'gaji' lagi.... Saya pun [ening bila nak tentukan harga tudung siap ni..

Kalau ada otai2 yg blh bg panduan asas utk kira rege tudung..apa yg perlu diambil kira dan sebagainya..eg:

Harga semeter kain = ?
Harga Awning = ?
Harga upah =?
Harga utk mark up = ? (yg ni kena ada sebab nanti kustomer akan mintak diskaun, atau customer nak borong kena bg diskaun tinggi skit)

Bila diambil kira semua tu, brp harga yg sesuai diletakkan utk selai tudung?...
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue Apr 06, 2010 12:40 pm

bieha wrote:
daai_violet wrote:
penat2 kak kee taip kat atas tue dik. notes yg kak kee bagi
tue dah blh jadi reference.
yg kak kee bagi tu blh jugak dijadikan panduan asas.... Tapi tak semua org dpt harga material dgn harga yg sama dan kena depends jugak pada kualiti kain...

eg: kalau kain yg RM35 semeter, brp ringgit nak letak harga utk yg tudung siap? Takkan nak jual rege RM45 jugak selai tudung siap? Customer nak mintak diskaun lagi.... So brp sgtla untung... Tu tak kira harga upah jahit ngan 'gaji' lagi.... Saya pun [ening bila nak tentukan harga tudung siap ni..

Kalau ada otai2 yg blh bg panduan asas utk kira rege tudung..apa yg perlu diambil kira dan sebagainya..eg:

Harga semeter kain = ?
Harga Awning = ?
Harga upah =?
Harga utk mark up = ? (yg ni kena ada sebab nanti kustomer akan mintak diskaun, atau customer nak borong kena bg diskaun tinggi skit)

Bila diambil kira semua tu, brp harga yg sesuai diletakkan utk selai tudung?...

aha...so simple...berapa awak nak untung...10%, 20%, 30%, 40% dan 50%...is up to you. Kalau customer tu nak minta diskaun, mark up ler tinggi sikit. Katalah modal u semuanya dlm RM25 kata u nak untung dlm 100%...ok u letak ler RM55...then dia minta kurang..bagi je RM5...then u dapat RM50..then u still untung 100%...kannn...

Akak punya contoh adalah..org yg amik kodi kodi tu...bermakna akak beli kain murah..sekayu.

Contoh: (Plain Material)
Harga kain = RM35 (ini beli kat mana harga mahal giler ni)
kendian dapat 2 size M= RM17.50
Awning Thai Silk = RM4
Harga Upah Jahit (Benang, letrik dan Tenaga) = RM8
Jumlah kesemuanya = RM29.50

Katakan RM30.00 anda boleh jual RM55

Tetapi mandangkan kain dah murah skrg xpecially plain...anda tak boleh jual dengan harga tu lagi...paling kurang pun RM45.

Pendapat akak lerr..
Back to top Go down
View user profile
ADDNUR SHOP



Posts : 32
Join date : 2010-04-01
Age : 28
Location : BATU CAVES

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Tue Apr 06, 2010 5:13 pm

banyak sgt nak baca..hoho
terlepas pndg kot kak kee..
anyway thanks..terima kasih byk2..
dah boleh agak dah berapa harga..hihihi Razz
nanti kalu ade pape nak tanye lg yerrr....

tp yg nak tempah ngan sy tu kain dy punyer..sy cume tlg jahit jer..kadang2 kerenah manusia memacammm
upah jahit tu yg sy xtau nak amek brape..

klau anak tudung yg mcm sy pkai ni ,brape upah yg bersesuaian?
dan klau tudung lycra saiza s,m,l,xreti la nak letak brape upah
penat gak tu jahit..
Back to top Go down
View user profile http://www.addnurshop.blogspot.com
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Wed Apr 28, 2010 1:04 pm

rasa mcm tergugat jugak skrg ni... ariani bile wat sale.. org slalu compare.. ariani buy 1 free 1, jd jatuh RM30 sehelai..huhuu.. sy jual kat budak2 opis ikut size antara RM35 -50 shj..kalo guna thai silk sy Mark up RM8. Lg tak tahan ada mulut jahat.. alaaaa... kat jln TAR buleh dpt RM15.00... huhuhu sy jawab cuba kira.. nko pegi t.hari cuaca panas terik.. penat naik turun LRT ( kalo keta, minyak+parking lagi ) berbaloi ke semata2 nk beli tdg harga RM15... ni dgn aku nko bg kain.. soh aku cari tdg match..smpi masa nko dpt tudung tu siap ikut kehendak citarasa nko... huhuhuu....
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Wed Apr 28, 2010 2:58 pm

ibumuqrish wrote:
rasa mcm tergugat jugak skrg ni... ariani bile wat sale.. org slalu compare.. ariani buy 1 free 1, jd jatuh RM30 sehelai..huhuu.. sy jual kat budak2 opis ikut size antara RM35 -50 shj..kalo guna thai silk sy Mark up RM8. Lg tak tahan ada mulut jahat.. alaaaa... kat jln TAR buleh dpt RM15.00... huhuhu sy jawab cuba kira.. nko pegi t.hari cuaca panas terik.. penat naik turun LRT ( kalo keta, minyak+parking lagi ) berbaloi ke semata2 nk beli tdg harga RM15... ni dgn aku nko bg kain.. soh aku cari tdg match..smpi masa nko dpt tudung tu siap ikut kehendak citarasa nko... huhuhuu....

oo ariani pon bole dpt dlm RM30 je eks.. tp ni mesti anak tudung niii... nampak segala lurah belukar kekeke... saya pon jual antara RM35-RM50 ikut pada saiz. tp biaser ler mulut org... pada saya senang jer... "kalau ko nak yg murah takyah nak susah2 suruh aku jahit, takde ler aku buang masa nak g cari kain ler.. match lg ngan awning lerr.. nak gunting lg, jahit lg, tak masuk beli benang lg. aku pon bukan kebuluran kalau ko tak amik tudung niii kekeke.. " ganas tak ayat....
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Wed Apr 28, 2010 3:26 pm

ganasnye ayat rimbun. tp betul la, sebenarnye modal buat tudung nie
bayak gak, esspecially kain utk awning, jarang sgt kedai bg beli 0.5m.
kat jb skrg ariani buat sale buy 1 free 2. ariani pun nak habiskan stok diorang
Back to top Go down
View user profile
sury



Posts : 160
Join date : 2009-10-07

PostSubject: Re: Penetapan Harga   Wed Apr 28, 2010 4:38 pm

aku pon bukan kebuluran kalau ko tak amik tudung niii kekeke.. " ganas tak ayat....

heheheh ganaz2... n ayat power nih...
Back to top Go down
View user profile http://www.masuryani.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Penetapan Harga   Today at 10:33 pm

Back to top Go down
 
Penetapan Harga
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Sources of "grill" material
» Gundam Converge

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: