BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
    NUFFNANG
    IKLAN
    Photobucket

    Share | 
     

     Peti Cadangan........

    View previous topic View next topic Go down 
    Go to page : Previous  1, 2, 3
    AuthorMessage
    ev_love



    Posts : 282
    Join date : 2009-01-21
    Age : 35
    Location : Perlis

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Thu Jan 22, 2009 10:05 pm

    maisarah wrote:
    salam... maisarah ahli baru kat sini... dah beberapa hari jadik pemerhati aje...
    malam ni teruja lah pulak nak join.harap kawan2 dapat kongsi ilmu dan info pasal tudung DIY ni yerk???

    Salam maisarah...

    sy pon ahli baru jg... best kan ada forum mcm ni yg ble share2 idea.. harap dpt tunjuk ajar dr kwn2 kita kat cni.. Salam Perkenalan..

    sunny sunny
    Back to top Go down
    View user profile
    ni_mariana



    Posts : 218
    Join date : 2009-01-21
    Location : UK Perdana

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Mon Jan 26, 2009 8:48 pm

    Memang best forum ni... Rase sangat bertuah jumpa forum nie.. Macam-macam ilmu yg saya dpt dr sini...

    Syabas ME... cheers cheers cheers cheers
    Back to top Go down
    View user profile
    awina



    Posts : 21
    Join date : 2009-01-18
    Age : 43
    Location : selangor

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Thu Jan 29, 2009 2:53 pm

    assalamulaikum..

    saya orang baru.. TQ to ME kerana memberi satu ruang utk yang berminat mempelajari dan mempraktikkan tudung DIY Smile
    Back to top Go down
    View user profile
    zila



    Posts : 2
    Join date : 2009-02-12
    Location : cheras

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Fri Feb 13, 2009 10:12 pm

    hai ...thanks untk me coz wujudkan forum nie untuk kongsi pengalaman menjahit tudung
    Back to top Go down
    View user profile
    aqidah1010



    Posts : 41
    Join date : 2009-03-04
    Location : Kuantan, Pahang

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Thu Mar 12, 2009 1:58 am

    salam sume...sy ahli baru join...tapi dah lama jadi silent reader...huhu..
    Back to top Go down
    View user profile
    yanzack79



    Posts : 113
    Join date : 2008-12-23
    Age : 37
    Location : bukit mahkota, bangi

    PostSubject: Kelab Tudung DIY   Mon Mar 16, 2009 5:55 pm

    Me....

    Since ahli forum tudung DIY ni semakin bertambah...ape kata kita tubuhkan kelab tudung DIY. Selain daripada aktiviti menjahit....mungkin kita blh create aktiviti yang lain....sesuai dgn kelab ni atau ahli keluarga kita yang lain. Yan rase byk menfaatnye....yan dah blh imagine...tentu kelab kita tu nanti akan meriah sakan sepertimana gathering kita yang lepas....Sekadar cadangan shj... Tq me..
    Back to top Go down
    View user profile
    meabadi
    Admin


    Posts : 544
    Join date : 2008-12-21
    Age : 35
    Location : Shah Alam Selangor

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Mon Mar 16, 2009 6:34 pm

    kak yan..

    Menarik jugk idea tu...nanti ME fikir mcmana nak tulis kat forum k???
    Back to top Go down
    View user profile http://meabadi.blogspot.com/
    azima



    Posts : 91
    Join date : 2009-02-21
    Age : 38
    Location : klang

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Wed Mar 18, 2009 9:15 am

    salam..
    bagi peniaga2 yang mana tak serius atau pembeli tak puas hati dengan servis / barang yang dijual..

    1. kat mana nak komplen?
    2. apa tindakan yg sesuai utk mereka?

    mungkin kena buat satu formula utk pastikan peniaga yg berniaga betul2 berniaga.. bukan ada niat melencong/disebaliknya..
    Back to top Go down
    View user profile http://azimadiyshop.blogspot.com
    bola2_api



    Posts : 159
    Join date : 2009-02-28
    Age : 39
    Location : Taman Danau Kota

    PostSubject: cadangan   Tue Apr 07, 2009 10:34 pm

    salam...

    ni pendapat bola dan rasanya masih amat baru kat malaysia ni...di australia, uk dan us dah meluas aktivis yang terdiri dr golongan surirumah dan profesional menjadi "penjahit-penjahit" DIY aka handmade product mcm handbags, baju baby...dan sbgnya...

    sementara kita di malaysia ni tgh demam tudung...yang semacam satu virus... Laughing Laughing so why not kita buat group yg dah sedia ada ni sebagai platform utk kita perkembangkan idea-idea handmade...DIY ni dengan memperkenalkan dan mempelbagaikan lagi produk-produk yang kita bleh jual...
    bola sendiri pengikut fanatik DIY, Handmade australia dan US..kat malaysia ni sy tak jumpa lagi support group seakrab mereka except kat TUDUNG DIY ni...

    bola rasa kalau kita diversified lagi produk2 yg kita boleh hasilkan sendiri di rumah lagi gempak...daripada kita membazirkan duit beli kat luar...lebih seronok bila kita dapat hasilkan sendiri baju anak, handbag sendiri dr kain2 yang cantik...curahkan sahaja idea dan kreativiti masing2...

    bukan shj kita jimatkan duit...sebenarnya sy amat berbangga dapat menyarung hasil dr buatan tangan sendiri...dan...oohh...satu perasaan yang sy amat suka bila mana ada wanita2 bekerja diluar sana cemburu melihat sy
    punya aktiviti sendiri yg mampu jana pendapatan walaupun tak beribu riban mcm org makan gaji...tp hehehe...bila org jeles maknanya apa yang kita buat tu...sesuatu yang sangat berinspirasi...!

    kalo dulu masa mula2 berhenti kerja bola malu gak nak ckp duduk rumah aje, takder buat apa..seolah2 bola ni katak bawah tempurung...tapi lately bila bola kata bola duduk rumah aje ambik tempahan jahit tudung dan produk handmade secara kecil2an...semua berminat nak tahu bagaimana bola bermula...hehehe...mmg seronok tgk muka mereka semcm ...hmm camana nak gambarkan yek...tapi yg pasti ayat ni pasti keluar " bestlah awak....camana awak buat yek...? kita minat gak..."...well for me, minat saja tanpa usaha berganda takkan menjadi...
    so...DIY , Handmade or whatever...meh lah kita sesama angkat martabat kita ke tempat lagi tinggi di mata family, rakan2...sedara mara dan masyarakat....kita bijak cari pendapatan di zaman ekonomi tgh suram ni....

    people save money, we make money dear...
    Back to top Go down
    View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
    Shikinjattiman



    Posts : 278
    Join date : 2009-01-08
    Age : 38
    Location : Kota Damansara Seksyen 11

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Tue Apr 07, 2009 11:52 pm

    HI bola ...and the rest...

    sebenarnya shikin dah lama ikuti perkembangan handmade forum/ online mall kat Europe n US ni...since last few yrs...and shikin pun ada belajar n ada sekali beli brg dia org....
    and since dah jumpa forum ni yg seiras dgn apa yg that omputih buat, shikin syukur sbb dlm forum ni belum ada anasir tak sihat lg...
    mcm cadangan bola adalah sgt baiknya...maybe ME blh tolong kita membuat (semesti dgn kos kan...mana semua free).... satu.... blog/ web yg mcm bola katakan....but kener ada T&C, kalau tak caca merba dah jdnya.....

    saya dah hubby sekarang tgh dlm rangka nak upkan website kita yg semuanya handmade.....tp setakat ni hanya dr product few ppl saja....maybe kalau ada infor saya akan war2kah pd semua siapa yg minat...
    Cadangan Bola sgt baik + BEST
    Back to top Go down
    View user profile http://dailygrumblings.blogspot.com
    bola2_api



    Posts : 159
    Join date : 2009-02-28
    Age : 39
    Location : Taman Danau Kota

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Wed Apr 08, 2009 5:13 pm

    Shikinjattiman wrote:
    HI bola ...and the rest...

    sebenarnya shikin dah lama ikuti perkembangan handmade forum/ online mall kat Europe n US ni...since last few yrs...and shikin pun ada belajar n ada sekali beli brg dia org....
    and since dah jumpa forum ni yg seiras dgn apa yg that omputih buat, shikin syukur sbb dlm forum ni belum ada anasir tak sihat lg...
    mcm cadangan bola adalah sgt baiknya...maybe ME blh tolong kita membuat (semesti dgn kos kan...mana semua free).... satu.... blog/ web yg mcm bola katakan....but kener ada T&C, kalau tak caca merba dah jdnya.....

    saya dah hubby sekarang tgh dlm rangka nak upkan website kita yg semuanya handmade.....tp setakat ni hanya dr product few ppl saja....maybe kalau ada infor saya akan war2kah pd semua siapa yg minat...
    Cadangan Bola sgt baik + BEST


    bagus tu shikin...nanti bleh share2 ngan rakan2 lain yang berminat...kena buat handmade pledge lah pasni yerk....hehehehe....handmade handmade...buy handmade!
    Back to top Go down
    View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
    misa
    Peniaga


    Posts : 776
    Join date : 2008-12-22
    Location : KL

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Wed Apr 08, 2009 5:18 pm

    bola2_api wrote:
    Shikinjattiman wrote:
    HI bola ...and the rest...

    sebenarnya shikin dah lama ikuti perkembangan handmade forum/ online mall kat Europe n US ni...since last few yrs...and shikin pun ada belajar n ada sekali beli brg dia org....
    and since dah jumpa forum ni yg seiras dgn apa yg that omputih buat, shikin syukur sbb dlm forum ni belum ada anasir tak sihat lg...
    mcm cadangan bola adalah sgt baiknya...maybe ME blh tolong kita membuat (semesti dgn kos kan...mana semua free).... satu.... blog/ web yg mcm bola katakan....but kener ada T&C, kalau tak caca merba dah jdnya.....

    saya dah hubby sekarang tgh dlm rangka nak upkan website kita yg semuanya handmade.....tp setakat ni hanya dr product few ppl saja....maybe kalau ada infor saya akan war2kah pd semua siapa yg minat...
    Cadangan Bola sgt baik + BEST


    bagus tu shikin...nanti bleh share2 ngan rakan2 lain yang berminat...kena buat handmade pledge lah pasni yerk....hehehehe....handmade handmade...buy handmade!

    yg handmade org dah ade.. kita buat khas utk warga mesia laa.. Very Happy
    Back to top Go down
    View user profile http://craftyspace.blogspot.com
    adik77



    Posts : 35
    Join date : 2009-03-18

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Tue Apr 21, 2009 1:26 pm

    bagus jugak cadangan tu...nak join jugak
    Back to top Go down
    View user profile
    akuni



    Posts : 119
    Join date : 2009-03-10
    Location : Shah Alam

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Tue Apr 21, 2009 6:20 pm

    Saya nak cadangkan admin buat satu thread pasal jenis-jenis tudung... bukan apa, bila orang sebut tudung jakarta ke tudung scallop ke tudung abu dhabi ke, may be ada yang tak tahu macam mana rupanyer tudung2 tu, so senanglah sikit kalau ada reference. Dulu masa saya mula-mula join forum ni tertanya-tanya jugaklah tudung ariani tu camne, tudung hajaba tu camne... Alhamdulillah sekarang ni dah faham sikit lah... Razz
    Back to top Go down
    View user profile http://goncar-mall.blogspot.com
    Ida Karim



    Posts : 79
    Join date : 2009-03-23
    Age : 42
    Location : Kuala Lumpur, Malaysia

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Tue Apr 21, 2009 6:38 pm

    akuni wrote:
    Saya nak cadangkan admin buat satu thread pasal jenis-jenis tudung... bukan apa, bila orang sebut tudung jakarta ke tudung scallop ke tudung abu dhabi ke, may be ada yang tak tahu macam mana rupanyer tudung2 tu, so senanglah sikit kalau ada reference. Dulu masa saya mula-mula join forum ni tertanya-tanya jugaklah tudung ariani tu camne, tudung hajaba tu camne... Alhamdulillah sekarang ni dah faham sikit lah... Razz

    akuni,

    ye saya sokong... macam saya ni baru nak belajar.. tak tau tudung jenis apa... pakai beli aje... kalau dah ada thread macam ni lagi senang Smile
    Back to top Go down
    View user profile
    HUJANPANAS



    Posts : 4
    Join date : 2009-05-12
    Age : 56
    Location : tmn bolton

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Sun Jul 05, 2009 2:36 pm

    meabadi wrote:
    Memandangkan ramai yang berminat ingin mengetahui cara2 membuat tudung DIY....

    Forum ni di cipta khas untuk kita berkongsi segala-galanya mengenai tudung DIY....

    Jika terdapat sebarang cadangan ,boleh kemukakan kat sini k?


    Selamat Datang Semua.....


    Salam ME,

    Dah lama saya tunggu forum macam ini. thanks
    saya dah beli kain tudung jenis jersey/lycra, dah lama gunting tapi tak boleh jahit-( jahitan tak melekat). tak tau samaada masalah mesin ke jarum ke...
    kalau ada sape2 yang ada masalah sama bolehlah berkongsi ide...
    Back to top Go down
    View user profile http://www.addnurshop.blogspot.com
    kakza



    Posts : 51
    Join date : 2009-07-21
    Age : 47
    Location : Kolompo

    PostSubject: Salam Ukhuwah..   Tue Jul 21, 2009 2:42 am

    Salam Ukuwah dari saya.

    Baru malam ini register tapi dah drop ini ke sini ikut thread bila buat search di google.my.

    Semoga xifu2 dapat memberi tunjuk ajar kerana saya budak baru belajar


    afro
    Back to top Go down
    View user profile http://jahitankhazanahbonda.blogspot.com
    mamanuma



    Posts : 99
    Join date : 2009-03-24
    Age : 38
    Location : Putrajaya

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Tue Jul 21, 2009 10:42 am

    salam HUJANPANAS.

    Tu maslah mesin....pakai mesin
    aper yer....
    Sy pakai mesin industri pun mcm tu jugak.
    panggil budak repair, mintak dia adjust mesin.
    coz kain jersey ni kan lain ckit...
    Tak pun cuba kat kain J1
    Back to top Go down
    View user profile
    HUJANPANAS



    Posts : 4
    Join date : 2009-05-12
    Age : 56
    Location : tmn bolton

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Tue Jul 21, 2009 1:44 pm

    numa,

    Saya guna mesin jahit jenis LUX 215 dan JUKI. Dua2 bermasalah pd. mulanya. jahitannya langkah2, rapat2, lekat tak lekat, berkedut2. Asyik tetas je... Saya stop jahit sekejap, tensen. minggu lepas saya cuba lagi mesin juki, turun2kan sikit2 jarum tu, ketat2kan benang atas/bawah. At last baru dapat jahit tapi kain jenis lycra saje.. Mesin LUX pula, mulanya tukar kpd. jarum emas no.11, 12 tapi tak mau. Guna jarum emas no. 14 singer baru boleh, tapi kena adjust sikitlah ketat benang tu... itupun dapat jahit kain jersey saje..sensitive sangat mesin tu. cubalah dulu kat kain perca..
    Back to top Go down
    View user profile http://www.addnurshop.blogspot.com
    rimbun1



    Posts : 162
    Join date : 2009-07-20
    Location : KUALA LUMPUR

    PostSubject: Jenis2 kain Lycra/Jersey/cotton jersey   Wed Jul 22, 2009 4:33 pm

    Saya ni baru jugak berjinak2 ngan jahit tudung nii tp tak tau sgt jenis2 kain yg ada. Ada beli yg kat Kamdar, murah tp kualiti wise kurang skit. Ada jugak beli kat Jakel, ada yg mahal n ada yg murah... need advise pada yg pakar pasal kain2 niii
    Back to top Go down
    View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
    scindapsus



    Posts : 33
    Join date : 2009-03-03
    Age : 35
    Location : petaling jaya-manjung

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Wed Jul 22, 2009 5:35 pm

    akuni wrote:
    Saya nak cadangkan admin buat satu thread pasal jenis-jenis tudung... bukan apa, bila orang sebut tudung jakarta ke tudung scallop ke tudung abu dhabi ke, may be ada yang tak tahu macam mana rupanyer tudung2 tu, so senanglah sikit kalau ada reference. Dulu masa saya mula-mula join forum ni tertanya-tanya jugaklah tudung ariani tu camne, tudung hajaba tu camne... Alhamdulillah sekarang ni dah faham sikit lah... Razz

    sokong dgn cadngan ni....
    Back to top Go down
    View user profile http://scindapsus.blogspot.com
    kakza



    Posts : 51
    Join date : 2009-07-21
    Age : 47
    Location : Kolompo

    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Thu Jul 23, 2009 8:22 am

    scindapsus wrote:
    akuni wrote:
    Saya nak cadangkan admin buat satu thread pasal jenis-jenis tudung... bukan apa, bila orang sebut tudung jakarta ke tudung scallop ke tudung abu dhabi ke, may be ada yang tak tahu macam mana rupanyer tudung2 tu, so senanglah sikit kalau ada reference. Dulu masa saya mula-mula join forum ni tertanya-tanya jugaklah tudung ariani tu camne, tudung hajaba tu camne... Alhamdulillah sekarang ni dah faham sikit lah... Razz

    sokong dgn cadngan ni....

    kza sokong 102% dgn cadangan ini.

    <<sampai la ni tak tau apa dia tudung jakarta pasai tunggu pic upload lama sgt last2 dia beku, dpt tengok gambag pun sekerat ja...

    study
    Back to top Go down
    View user profile http://jahitankhazanahbonda.blogspot.com
    Sponsored content




    PostSubject: Re: Peti Cadangan........   Today at 3:59 pm

    Back to top Go down
     
    Peti Cadangan........
    View previous topic View next topic Back to top 
    Page 3 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3
     Similar topics
    -
    » Majche Zmajche srecan rodjendan !

    Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
    Tudung DIY CARI :: Pengumuman :: Selamat Datang Ke DIY Tudung CARI!!-
    Jump to: