BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
yanzack79



Posts : 113
Join date : 2008-12-23
Age : 36
Location : bukit mahkota, bangi

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Tue Dec 23, 2008 11:19 pm

yan pun masa mula2 experimen buat tudung ni asyik tetas jahit...tetas jahit....sbb awning terbalik la....kadang2 senget sebelah la.....tention betul.....seminggu amik masa jahit tudung ni..nak bg expert...betul kata zareen mmg nak termuntah....lepas seminggu rilex jap...now sambung balik...sbb dah gaji blh beli body dgn awning....huhu...seronok dpt pakai hasil kerja tgn kita. Kakak ipar dgn adik ipar dah order ni....lgpun mesin jahit dgn mesin jahit tepi tu berbaloi jugak beli......x yah pegi kedai jahit tepi.....Sesape yg tinggal kat bangi tu blh la yan tlg jahit tepi... Laughing
Back to top Go down
View user profile
nazira



Posts : 72
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Tue Dec 23, 2008 11:21 pm

salam perkenalan buat semua...
dulu i ni silent reader kat cari...

sempat belajar ngan vantage...
then,terus try jahit.. menjadi.. sonok giler...

1st tudung.. mak pakai.. ramai kawan2 dia tanya..
sekarang ni tgh siapkan utk depa.. 25 pcs...
waduhhhh..!!!...

yg bestnyer...terus beli mesin jahit , semangat punya pasal...
tapi ..macam tak percaya.. boleh kendalikan mesin jahit dgn jayanyea...

alhamdulillah....
makasih juga buat kawan2 yg tak lokek berkongsi ilmu..
Semoga kita sama2 di rahmati...Insya Allah..
Back to top Go down
View user profile
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 1:04 am

nazira wrote:
salam perkenalan buat semua...
dulu i ni silent reader kat cari...

sempat belajar ngan vantage...
then,terus try jahit.. menjadi.. sonok giler...

1st tudung.. mak pakai.. ramai kawan2 dia tanya..
sekarang ni tgh siapkan utk depa.. 25 pcs...
waduhhhh..!!!...

yg bestnyer...terus beli mesin jahit , semangat punya pasal...
tapi ..macam tak percaya.. boleh kendalikan mesin jahit dgn jayanyea...

alhamdulillah....
makasih juga buat kawan2 yg tak lokek berkongsi ilmu..
Semoga kita sama2 di rahmati...Insya Allah..

alahaiii...sama le kisah kita nazira....
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
iszahraa



Posts : 32
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Ampunk Je

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 8:28 am

tumpang laluuuuuu...
isz nih pon silent reader dulu kat cari.com ...tapi ader la order template dari cupcakes ...
dapat je template teros buat tudong ...alhamdulillah menjadikk..tapi isz pakai kain murah laaa..jersey murah ..sbb nak test power dulu ...heheehehe..skrg baru ader 2 lai jer .. Very Happy lol!
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 8:35 am

mula2 cuba buat ikut blog mektwain.. selamat 3 helai tudung lama ku gunting nak test..
time tu dah beli kain, tp sayang nak gunting takut tak jadik..
dalam pada tu sempat lak sambar tudung indon dah siap..
balik tukar awning.. tak jadik2 jugak.. mengelembung je kat atas tu.. tetas lagik sekali..
gunting kain yg dibeli, nak buat tudung la kunun nye.. antar kedai nak jahit tepi, benang tak lekat kat kain tu plak.. akak kedai kata kene pi carik kedai kat chowkit.. mane laaaa aku nak cari.. tensen..
last2 balik lilinkan tepi tu..

akhirnya, dapat 2 mesin baru.. semalam bukak balik semua tudung yg tak jadik tu.. sempat sambung awning 1 je.. 1 lagik belum.. tu pun menetas benang sampai tengah malam.. pedih mata.. nanti nak sambung jahit tepi tudung yg ku lilinkan ituuuuuuuu..

uhuhu.. panjang cerita duka ku... cerita gembira : 1 helai tudung diy dah jadi.. 1 helai tudung indon di alter pun jadik.. tadek lagik masalah kembung kempis.. bessssssst.. husband pun support minat ku nak menjahit ni.. huhuhu.. pakai tudung pi opis.. member dah ada ura2 nak suwuh buatkan.. hehehe..

sekiaaaaan..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
iszahraa



Posts : 32
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Ampunk Je

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 9:37 am

ha aper lagi ... next week coti panjang isz nak buat tudong lagi laa...senang pakai tudong nih ...main sauk dan sarung sajer siap...paling senang bila nk travel ...tak yah gosok dah ...tak risau awning kedut ... Laughing
Back to top Go down
View user profile
AcikAmong



Posts : 99
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 11:27 am

Nak cite jugak lak......

Mula2 dpt starter kit dari yela punyalah excited giler... terus potong kain dan jahit sampai kul 1 pg. Yg smpi 1 pg tu sbb byk salah. Org sepatutnya try dgn kain murah dulu. Ni tak acik terus try kain J1. Esoknya hantar jahit tepi, balik umah kelim pulak. Byk salah lagi. berkedut-kedut. tetas & jahit lg. dan hari ketiga terus pakai g ofis.

Yg bestnye semua kwn2 ofis tanya beli kat mana. ckp buat sendiri & terus ramai yg order. alhamdulilllah.....

ramai dpt kawan online... masing2 sharing is caring..
Back to top Go down
View user profile
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 11:45 am

tak larat melayan karenah customer... he he
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
AcikAmong



Posts : 99
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 12:54 pm

hooney wrote:
tak larat melayan karenah customer... he he


Oh... itu sudah semestinye...ada jugak yg komen beli kat pasar malam dpt belas-belas je...dia tak tau kita gunakan kain barape hinggit. kan.. kan.. kan...
Back to top Go down
View user profile
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 3:10 pm

Hooney, Acik

Biasa la kerenah manusia,..nk pakai yg elok
tp nk bayar yg ciput.. Mad
buat sendiri la!
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
iszahraa



Posts : 32
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Ampunk Je

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 3:52 pm

uish marah nyer kak eva ?? hikhikhik
Back to top Go down
View user profile
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 4:20 pm

iszahraa wrote:
uish marah nyer kak eva ?? hikhikhik

albino lol! cheers manede marah..hehe
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 5:36 pm

AcikAmong wrote:
hooney wrote:
tak larat melayan karenah customer... he he


Oh... itu sudah semestinye...ada jugak yg komen beli kat pasar malam dpt belas-belas je...dia tak tau kita gunakan kain barape hinggit. kan.. kan.. kan...

btol tuuu...tensen btol....
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
AcikAmong



Posts : 99
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 5:57 pm

Zareen wrote:
AcikAmong wrote:
hooney wrote:
tak larat melayan karenah customer... he he


Oh... itu sudah semestinye...ada jugak yg komen beli kat pasar malam dpt belas-belas je...dia tak tau kita gunakan kain barape hinggit. kan.. kan.. kan...

btol tuuu...tensen btol....


sebenarnya kesian org2 yg mcm ni. dia tak tau harga kain. acik smpi tunjuk kat kawan yg sporting harga kain2 yg acik beli kat ss2 tu. apa2pun bagi acik janji kita puas hati. kita jahit kita pakai. upah dah jimat dah...
Back to top Go down
View user profile
ajergiler
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 6:53 pm

cam kita lak..

suka - bila 1st time menjahit trus menjadik....kita ni jenis x sabar skit..so mmg cpt sgt nak tgk hasilnya...dpt ramai kwn yg sama hobi..pastu bila pakai org tanya pastu dipuji lak..
puas hati sgt2...

duka- bila jarum mesin apple yg sesuai dgn kain jersey tu patah..nak replace x tau katne..
and bila mesin jahit buat hal....tu yg tensen sgt..bab menetas tu xde lak experience lg..
pastu bila yg komplen mahal dan dah dpt tudung x nak byr lak..padahal nak guna duit tuk modal ni..part tu yg plg tensen sekali...
Back to top Go down
View user profile
yanzack79



Posts : 113
Join date : 2008-12-23
Age : 36
Location : bukit mahkota, bangi

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 7:36 pm

Hari ni yan masih lg cuti.....so dok pujuk cik abe gi kedai people....konon2 nak cari printed jesy..tapi satu pun takde yg berkenan.....lepas tu pegi pulak kedai fah num yg depan kedai people tu...Sales assistant kat situ terus tanye..cari kain buat tudung ke? Dgn senyuman ala2 kambing tu terus angguk...cakap nak cari printed jesy.....Terus ke tingkat 2...Mmg kedai tu kalau masuk rase nak gila kejap sbb byk sgt pilihan..dan kainnye pun cantik2. Apelagi terus sambar kain color biru dgn hijau lumut....dah jumpa yg berkenan ...terus balik je...x singgah pun mana2..Mmg pegi kl hari ni semata mata cari kain...

Mmg skarang tgh menggila jahit tudung ni....Kain body dah ada...cuma nak cari kain buat owning je...Tadi masa pegi kl pun...org asyik pandang2...tunjuk2...senyum2...cuma diaorg x dtg dekat tanye...Rase bangga jap...Bangga dpt jahit tudung sendiri.....huhuh...


KENGKAWAN NAK TANYE SIKIT...MCM MANA NAK MASUKKAN GAMBO KITA (UTK MY PROFILE)? TLG BANTU YAN
Back to top Go down
View user profile
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 38
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 10:26 pm

saya pulak jenis yg tak pegang jarum benang w/pun butang tercabut.. No
kawan2 jadikan saya icon.. kalau saya yg xde basic menjahit pun boleh jahit tudung, diorang lagi laa boleh.

tapi sebab minat sgt dgn tudung2 style macam ni (hari2 pakai), merata saya mencari sampai la terjumpa forum cari yg tengah sibuk dgn ariani.. tetiba muncul diy tudung dari sifu aka cupcake yg menjadi inspirasi ramai disini...

w/pun saya masih belum sanggup pakai tudung jahit tangan yg tah apa2 tu ke ofis..
tapi bila ada yg tegur tudung ready made yg saya pakai dan tanya kat mana beli, saya selalunya akan cakap...
"yg ini beli kat xyz, tapi sekarang ni dah ramai yg buat tudung sendiri.. cuba cari forum cari.. bla ... bla.."
semangat tau mempromote tudung diy
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : BBB

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 10:44 pm

ajergiler wrote:
cam kita lak..

suka - bila 1st time menjahit trus menjadik....kita ni jenis x sabar skit..so mmg cpt sgt nak tgk hasilnya...dpt ramai kwn yg sama hobi..pastu bila pakai org tanya pastu dipuji lak..
puas hati sgt2...

duka- bila jarum mesin apple yg sesuai dgn kain jersey tu patah..nak replace x tau katne..
and bila mesin jahit buat hal....tu yg tensen sgt..bab menetas tu xde lak experience lg..
pastu bila yg komplen mahal dan dah dpt tudung x nak byr lak..padahal nak guna duit tuk modal ni..part tu yg plg tensen sekali...

ajer...sbb tu la min ni takot sgt kalo ada org nk tempah tudung dr min...kang takut org xpuas ati..baik min buat utk pkai sendiri...abis2 pun buatkan utk mak mertua n kakak ipar jek...abis crita...lg satu..min ni kureng kesabaran skit...jahit tudung pun ikut mood...kalo mood ok mmg blh stay up smpi pkl 4 pagi!! drunken drunken
tp min respek la kat korang yang berdedikasi dengan bisnes menjahit tudung ni... Cool
keep it up!!! cheers cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
nurin_qistina73
Peniaga


Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: awning   Thu Dec 25, 2008 1:12 am

k yana wrote:
kut sapa yg pernah cuba semua template awning ariana, hajabi, lyds..boleh share perbezaan awning2 tu..

pd saya awning ariani pendek tak sesuai muka lebar.LYD awning panjang sikit but still tak sesuai utk mukaku. Both awning sesuai utk muka comel. Hajaba awning ok utk I tapi mcm panjang sgt yg paling suka awning lebar 1 inci n 1.5 panjang dr ariani wning
Back to top Go down
View user profile
cienoet



Posts : 8
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Fri Dec 26, 2008 3:51 pm

meabadi wrote:
Awning ARIANI ===== waduh2.....sokmo x jadi....kena kain lembut baru jadi....kepala macam alien.....


Awning Hajaba === Ok bangat seyh.....menjadik2 je bila buat...


Masa memula dah naik frust coz buat awning ariani sokmo x kena aje bentuknya....bila buat hajaba...naik balik semangat ku......



yaaabedaaaa beeeeddduuuuuu cheers cheers cheers cheers

ME..apa beza template tudung ariani dgn hajaba??
template cupcake tu yg ariani kan?
Back to top Go down
View user profile
zam mama_rock
Peniaga


Posts : 64
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Fri Dec 26, 2008 4:37 pm

eheh..ramai gak ada pengalaman suka duka kan..ehehe

zam@mama rock start jahit tudung ni..bila bukak forum cari tu la.. sbb masa tu tgh dok sakan beli tudung ariani..
dpt la beli 2 helai standard saiz, satu anak..sbb mahal gile kan..abeh duit banje beli tudung sampai hubby cakap..tak yah mkn nasik dah pasni..bleh kurus..sbb dah mkn tudung..huahhhh lol! lol! lol!

pastu tgk nota cupcake..try buat sendiri template... atas kertas tracing.. abeh kertas tracing hubby beli utk wat kek2 yg org order ngan dia.. zam pi buat template tudung plak..moekekke Twisted Evil Twisted Evil

pastu ada try buat selai... dah jadik..walaupon senget sket.. tak balance..
pastu bila attend FOC class tu..terus bawak mesin skali terus menjahit.. padahal mesin tu hubby beli lama dah..zam dok wat tukun..ehehe

since zam mmg peniaga berdaftar kat forum perkahwinan tu..saje2 nak jual kain ni..takde untung sgt pon..cuma ambek upah potong je..sbb biasa je belen kain (beli 1 meter dpt 2 helai tudung), so yg belen tu zam jual.. ehehe..kain2 awning pon slalu beli/jv ngan member kat cari.com
ada la tolong jahitkan member2 rapat, ngan opismate..dgn ambek upah RM10 je satu.. huhu.. mmg takmo ambek upah sgt..sbb anak tgh membesar..susah nak control..pastu ngan alah2 plak skang nih..slalu tak sihat.. eheh..mcm2 dugaan

cuma ramai sgt yg dah pandai jahit atas nota yg zam/mama bg dulu... seronok..sbb share info bergambar dgn kengkawan
pastu siap buat jual lagi template.. utk saiz anak tudung, standard saiz.. dan terbaru utk saiz medium (1meter dpt 2 helai)

so ladies keep up a good work.. semoga masing2 dimurahkan rezeki.. mcm zam ni tak menjual tudung pon..atas doa kawan2..murah gak rezeki ku skang nih... tapi rezeki lain la..ehehehe
insyallah nanti kalau dah ok..dah larat..maybe mana2 yg larat dijahit.. kalau ada extra baru la akakn dilelong kat sini.. peaceee
Back to top Go down
View user profile
penguin



Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Sat Dec 27, 2008 4:40 pm

mama,
just nak confirmation........yg dlm avatar tu awning nye dr mana people ke? sbb looking for that material la
Back to top Go down
View user profile
wawo



Posts : 157
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Tue Dec 30, 2008 4:11 pm

Salam,

Wawo setakat nie mmg xde pengalaman suka/duka menjahit coz x berkesempatan lg menjahit Laughing

Alasannya: Slalu x cukup tido coz ader anak kecik - 2 thn & 6 bln Laughing (nantikan x pasal2 jariku yg ku jahit Razz )

Wawo cuma nak berkongsi pengalaman pahit membeli tudung DIY dr forumer (nama dirahsiakan atas dasar kemanusiaan) Crying or Very sad

Wawo beli tudung tu terus beli 4 helai atas dasar wawo percaya setelah membaca dr forum & mind nie dah set klu forumer dr forum tersebut mesti cantik coz tgk gambar2 yg ditempek mmg cantik.

Namun bila wawo terima tudung tersebut, mmg amat mengecewakan & langsung x bleh dipakai. Jahitannya pun klu org putih kata HORRIBLE.

Wawo dah PM forumer tersebut & dia minta wawo pulangkan balik tp wawo klu benda mmg tersurat utk wawo so wawo anggap tu bahagian yg wawo terima No No No

Yg wawo paling terkilan jawapan forumer tu jawap pasal jahit tepi tudung. Wawo dah tanya klu bleh jahit, jahit la tp bila dah dpt tudung tu dia jawab plak x brape pandai jahit tepi Rolling Eyes

Sudahnya tudung tu skrg, wawo buat balik just tukar awning & kebetulan ader member kat opis ader mesin jahit so pinjam la kejap just utk alter balik tudung tu Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Aper yg wawo nak sampai di sini MOHON kerjasama forumer2 yg menjual tudung DIY nie berterus terang klu customer tanya Smile
Back to top Go down
View user profile
kaknab



Posts : 35
Join date : 2009-01-01
Age : 60
Location : bm, penang

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Jan 01, 2009 8:41 pm

kaknab xade masaalah nak potong ke nak jahit ke, sebab kaknab memang selalu jahit tudung untuk staff nurse, tudung indo lebih kurang je cuma boh awning, potong, jahit, xsampai 30 minit dah siap satu tudung, kaknab memang ada machine jahit tepi, so senang,
kaknab memang buat pola simpan. nak buat anytime boleh.
Back to top Go down
View user profile http://kaknab-jomjahit.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Jan 01, 2009 9:06 pm

kak nab dok kat mana ye... sunny
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Today at 3:17 am

Back to top Go down
 
Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 6Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» Islam...
» Help! I need a sealer!

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: