BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
AuthorMessage
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Jan 25, 2010 10:11 am

ibumuqrish wrote:
dah mula terfikir nk tukar mesin industri... berbaloi ke?... emmm ye lah dulu beli epal.. xde rancangan langsung nk pulun jait tudung. just utk hobi je.. dah terjebak ngan tudung plak.. tak pasal2 lunyai mesin epal tuh.. maunyer.. skrg ni duit abis dok antar serbis je...pakai 2bulan g servis.. 2bln pastu servis lagi.. adoiii...dah la jln jame ari nk antar serbis ke puchong..

ibumuqrish...
apa tgu lg, boleh tukar le tuuu.. Laughing
kak ni sampai skrg mmg guna msn epal ja..cuma tmbhn br beli nv50..almaklum space x brp besar sgt..cuma skrg ni dok pikir tingin nk beli msn CS yg hi-speed plak...insyaallah kalau ada rezeki...skrg still survey...hehe..

mudah2an kita semua dimurahkan rezeki & tercapai hajat di hati..aminnn..
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
lengloii



Posts : 41
Join date : 2009-11-21
Location : kedah vs klate

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Jan 25, 2010 11:18 pm

he..he..kita pun nak kongsi citer..kita br order Nv30.xsampai lg..pasni lehla berjalan lancr projek tdg.. Kita xtest kat kedai pun.pakai order je..sume gara2 tgk video nv30 kat you tube la ni..terus jatuh hati.
Back to top Go down
View user profile
beebiees



Posts : 155
Join date : 2009-11-24
Age : 34
Location : http://afiacollections.blogspot.com/, http://nur-inn.com

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Jan 26, 2010 3:01 am

ibumuqrish wrote:
dah mula terfikir nk tukar mesin industri... berbaloi ke?... emmm ye lah dulu beli epal.. xde rancangan langsung nk pulun jait tudung. just utk hobi je.. dah terjebak ngan tudung plak.. tak pasal2 lunyai mesin epal tuh.. maunyer.. skrg ni duit abis dok antar serbis je...pakai 2bulan g servis.. 2bln pastu servis lagi.. adoiii...dah la jln jame ari nk antar serbis ke puchong..

berbaloi rasenya amik yg industri...
arituh ader jumpe org jual jait tepi industri 1.2K
trus amik.....

skrg dlm proses nak tunggu yg cs laks...
yg cs tuh main kutu...
Back to top Go down
View user profile http://afiacollections.blogspot.com
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Jan 27, 2010 2:05 pm

kalo comfirm dpt job 300 helai tdg uniform tu.. mmg tak fikir panjang trus beli industri punya.. skrg usul tu br dibawa ke mesyuarat..blom tentu dapat.... kalo dpt pun x mampu nk buat sorang.. kena cari tukang jahit gak...
Back to top Go down
View user profile
Puan Beb



Posts : 21
Join date : 2009-11-09
Age : 46
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Jan 27, 2010 8:33 pm

ibumuqrish wrote:
kalo comfirm dpt job 300 helai tdg uniform tu.. mmg tak fikir panjang trus beli industri punya.. skrg usul tu br dibawa ke mesyuarat..blom tentu dapat.... kalo dpt pun x mampu nk buat sorang.. kena cari tukang jahit gak...

Emm.... best nyer kalau dapat job tu......utk uniform apa tu ibu......
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Thu Jan 28, 2010 9:24 am

ketua jururawat.... ni dok usha2 jugak pengurus jururawat... kalo dpt jururawat.. lagi kaw kaw... ada beribu kakitangan jururawat... tu br 1 hospital.. hehehehehe... b4 this sy pernah amik sub job utk jururawat.. tp tudung biasa.. tapi 2taun skali aar..
Back to top Go down
View user profile
Puan Beb



Posts : 21
Join date : 2009-11-09
Age : 46
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Thu Jan 28, 2010 6:52 pm

kee'ah wrote:
Mesin latest.........mesin stim bling bling...mudah koje akak...menenyeh bling bling.

Kak Kee, boleh story skit tak pasal mesin stim bling2 ni.... yang ni mesin hot fix tu kan

kat ner beli? brand? and price?

soory ek...byk tanya... customer saya dari tngganu nak beli... dia suh saya survey kan..
Back to top Go down
View user profile
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Fri Jan 29, 2010 1:18 am

ibumuqrish wrote:
kalo comfirm dpt job 300 helai tdg uniform tu.. mmg tak fikir panjang trus beli industri punya.. skrg usul tu br dibawa ke mesyuarat..blom tentu dapat.... kalo dpt pun x mampu nk buat sorang.. kena cari tukang jahit gak...


mudah mudahan dikurniakan rezeki tu...aamiiinn
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Fri Jan 29, 2010 10:10 am

Puan Beb wrote:
kee'ah wrote:
Mesin latest.........mesin stim bling bling...mudah koje akak...menenyeh bling bling.

Kak Kee, boleh story skit tak pasal mesin stim bling2 ni.... yang ni mesin hot fix tu kan

kat ner beli? brand? and price?

soory ek...byk tanya... customer saya dari tngganu nak beli... dia suh saya survey kan..

Mesin stim bling bling mcm papan sterika tu....just tekan sekali gus....dan siap. Mcm kat kedai bling bling jalan TAR tu. Harga RM600 sahaja....dan hanya 1 model ni tokeh tu import kerana katanya tak berbaloi ...ntah rezeki akak ler, dia jual show room punya mesin stim ni kat akak. (Kecil sikit dari biasa dan boleh iron sambil bersila). Yg lain semua yg besar dan berkaki berharga RM1,100. Yg RM1,100 ni jenama KONWA...boleh order kat kilang KONWA kat Petaling Jaya.

Akak dulu guna yg boh satu satu...penat tenyeh satu satu....padahal sehari dok kena tampal 5, 6 tudung brocade dan keliling tudung, kena kena plak tenyeh atas chiffon...terkehel leher den...so akak terpaksa guna gak mesin berkapasiti lebih besar.

Nanti akak snap gambo boh sini...insyaAllah.
Back to top Go down
View user profile
Puan Beb



Posts : 21
Join date : 2009-11-09
Age : 46
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Fri Jan 29, 2010 11:49 am

Mekasih Kak Kee..... jasamu di kenang Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
beebiees



Posts : 155
Join date : 2009-11-24
Age : 34
Location : http://afiacollections.blogspot.com/, http://nur-inn.com

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sat Jan 30, 2010 11:43 am

aritruh kat wmc derang pakat2 beli
kalo tak silap bieha( sini pun ader) yg tolong belikan...
try tanya die...
pakat jv beli mesin steam press tuh...
rasanya dapat dlm RM 900 lebih kot....
Back to top Go down
View user profile http://afiacollections.blogspot.com
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sat Jan 30, 2010 3:52 pm

Ni dia kak kee punya mesin stim..sekali tempek batu..2 atau 3 awning sekali gus...



yg bawah ni koleksi swarosvki kak kee. Selalunya kak kee akan susun batu batu mengikut design suka hati akak...atas plastik bergam yg nipis (so jgn buang plastik bling bling tu). Bawah plastik tu...bubuh kertas design yg kita nak...dan atur swarosvki mengunakan penyepit benang.

Back to top Go down
View user profile
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sat Jan 30, 2010 4:39 pm

nak gi arrr umah kak kee....nak selongkar semua yg ada dgn bantuan muazzz....
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Jan 31, 2010 4:09 pm

bola2_api wrote:
nak gi arrr umah kak kee....nak selongkar semua yg ada dgn bantuan muazzz....

bola,jgn tak tau....muaz pernah tertendang swarovski tu...seminggu dok asing2 balik...tensen giler...(masa tu teringat filem musang berjanggut kena asing biji sawi, halba, garam ngan padi).... Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Feb 02, 2010 10:46 am

kee'ah wrote:
Ni dia kak kee punya mesin stim..sekali tempek batu..2 atau 3 awning sekali gus...



yg bawah ni koleksi swarosvki kak kee. Selalunya kak kee akan susun batu batu mengikut design suka hati akak...atas plastik bergam yg nipis (so jgn buang plastik bling bling tu). Bawah plastik tu...bubuh kertas design yg kita nak...dan atur swarosvki mengunakan penyepit benang.


sungguh menguji kesabaran.. pernah try sekali susun batu2 niii guna design simple jer... fuh.. bepeluh.. dah sejam baru dapat satu deret kekeekeke apa pon practice makes perfect kut... aklau selalu buat cepat lerrr
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
lengloii



Posts : 41
Join date : 2009-11-21
Location : kedah vs klate

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Thu Feb 11, 2010 9:05 am

salam..kat sini sape pakai nv30?nape sy try jahit kain benang bwh tak kemas.jd mcm huruf s disusun kebwh.ada kena adjust pape ke?
Back to top Go down
View user profile
zeda



Posts : 43
Join date : 2009-05-23
Age : 46
Location : Bukit Beruntung, Rawang

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Thu Feb 11, 2010 10:27 am

lengloii... biasa kalau benang kat bawah tak cantik, adjust tension kat atas, kalau atas tak cantik, adjust benang bawah,
Back to top Go down
View user profile
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Thu Feb 11, 2010 12:07 pm

lengloii wrote:
salam..kat sini sape pakai nv30?nape sy try jahit kain benang bwh tak kemas.jd mcm huruf s disusun kebwh.ada kena adjust pape ke?

deeda pakai nv30..
-setting tension atas 4-5
-pattern jahitan no. 2
-Lebar jahitan 3.5 (utk jahitan luar)
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
lengloii



Posts : 41
Join date : 2009-11-21
Location : kedah vs klate

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Thu Feb 11, 2010 12:48 pm

wah tima ksh bebyk k.adeeda.amatlah berguna sgt..ni nak blk try.tgk kul 2 jab gi sy bgtau blh ke tak?
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Fri Feb 12, 2010 10:14 am

salam.. nak tambah..

satu lg punca benang bawah berterabur/jarang/x lawa..

sila pastikan letak gelendung tu ikut arah yg betul (rujuk gambar kat mesin tu.. ada tunjuk)
sbbnye kalau salah arah pun leh buat benang bwh tak lawa..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
mrsady



Posts : 3
Join date : 2010-08-16
Age : 36
Location : putrajaya/cyberjaya

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Aug 17, 2010 11:13 am

pnut wrote:
pnut cadang nak ambik satu mesin jahit brand singer....boleh suggestkan tak mesin jahit yg ader fungsi twin needle nie...tq....

salam pnut.

maaf, saya baru di laman ini. saya juga menggunakan mesin jahit tepi merrylock. nak tanya mesin ni boleh jahit tepi tudung lycra/jersey tak?
Back to top Go down
View user profile
beautysofiera



Posts : 22
Join date : 2010-08-20

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Sep 27, 2010 5:21 pm

Salam perkenalan sume.. flower sy baru nk berjinak2 dlm jait menjait nih! da beli NV50. Cdg mmg nk jait sdiri tudung. Yg sy tau mmg elok pakai jarum emas. Tp nk la tanya forumers yg pakai NV series ni, jarum emas saiz ape yer yg sesuai utk jait tudung samada lycra @ chiffon? Then, kalu pakai twin needle mmg kena masukkan benang secara manual yer? Thanx in advance yer.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
be_map1512



Posts : 1
Join date : 2010-09-30

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Oct 04, 2010 2:08 am

can we speak a little English in here:)
glad to meet everybody
______________


Last edited by be_map1512 on Tue Nov 02, 2010 9:26 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Thu Oct 07, 2010 6:14 pm

kalau pakai TN.. mmg kena masuk jarum sendiri..

satu lg kalu pakai jarum mas... saya cuma ada saiz11 jerr.. so far ok nak jahit tudung lycra
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
beautysofiera



Posts : 22
Join date : 2010-08-20

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Oct 25, 2010 11:49 am

rimbun1 wrote:
kalau pakai TN.. mmg kena masuk jarum sendiri..

satu lg kalu pakai jarum mas... saya cuma ada saiz11 jerr.. so far ok nak jahit tudung lycra

Thanx dear.. Sy da blaja jait tudung ari tu.. Cikgu tu bgtau size 11 pon da ok. Sonok sgt jumpa forum ni. Byk sgt info psl jait mjait nih! Sy budak baru blaja, kalu salah tlg la tegur yer.. Wink
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Today at 2:21 am

Back to top Go down
 
Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 12 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
 Similar topics
-
» Yang Wenli vs Universal
» Yang Zing Deck
» Yang Zing Anti Meta Skill Deck
» Yang Zing Discussion Thread
» Yang-zing needs a fixin'

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: