BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
lengloii



Posts : 41
Join date : 2009-11-21
Location : kedah vs klate

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Nov 24, 2009 1:57 pm

salam uols..sy br nak beli mesin jahit,tp budget murah2 je la..lgpun sy pandai jahit lurus jer..slama ni dok taram mesin singer mak..kebetulan ada org nak letgo jenama singer portable yg 36jahitan tu murah2.. Ok x?sng ke nak jahit kain jersey?
Back to top Go down
View user profile
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Nov 24, 2009 2:00 pm

leng nie model ape? rasenye mesin singer ok jer
kena tukar jarum emas bile nak jahit kain jersey
Back to top Go down
View user profile
lengloii



Posts : 41
Join date : 2009-11-21
Location : kedah vs klate

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Nov 24, 2009 4:19 pm

oh kena tkr jarum emas? Mana pulak nak dptkan jarum tu?alahai byk lg rupanya yg sy xtahu..selama ni main taram jer mesin mak sy tu,jarum xpenah tkr2 pun.
Back to top Go down
View user profile
beebiees



Posts : 155
Join date : 2009-11-24
Age : 34
Location : http://afiacollections.blogspot.com/, http://nur-inn.com

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Fri Nov 27, 2009 2:10 pm

dah search n carik kat google...
tapi xpaham2 gak...
twin needle tuh utk jahit ape ek...

pastu mesin ape leh jahit utk kelim tudung yang kat atas jahit 2 n kat bawah die zig zag terus,,,

ampunkan patik...
**mmg xtau pape..
Back to top Go down
View user profile http://afiacollections.blogspot.com
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Dec 06, 2009 9:36 am

beebiees wrote:
dah search n carik kat google...
tapi xpaham2 gak...
twin needle tuh utk jahit ape ek...

pastu mesin ape leh jahit utk kelim tudung yang kat atas jahit 2 n kat bawah die zig zag terus,,,

ampunkan patik...
**mmg xtau pape..

beebies...
meh nk tlg jwb ckitt2 le...

twin needle tu utk jaet 2 line/jaet corak2 tp 2 line punya...kalau beli msn yg ada zig-zag & corak2, selalunya boleh jaet ni...
jarum tu dh siap2 kembar 2...cam skrg byk kwn2 kita guna utk jaet tdg...ini utk yg x da msn cvr stitch...

mesin yg khas utk jaet 2 line di atas & jaet zig zag d bwh tu..dipanggil msn cvr stitch...
sekian.... Laughing
hrp2 terjwb soklan itu...
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
beebiees



Posts : 155
Join date : 2009-11-24
Age : 34
Location : http://afiacollections.blogspot.com/, http://nur-inn.com

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Dec 06, 2009 10:01 am

afizaz93 wrote:

beebies...
meh nk tlg jwb ckitt2 le...

twin needle tu utk jaet 2 line/jaet corak2 tp 2 line punya...kalau beli msn yg ada zig-zag & corak2, selalunya boleh jaet ni...
jarum tu dh siap2 kembar 2...cam skrg byk kwn2 kita guna utk jaet tdg...ini utk yg x da msn cvr stitch...

mesin yg khas utk jaet 2 line di atas & jaet zig zag d bwh tu..dipanggil msn cvr stitch...
sekian.... Laughing
hrp2 terjwb soklan itu...

tenkiu atas reply....
ooo...
so mesin cover stich tuh khas utk jahit tepi tudung...
baru paham ...Wink
Back to top Go down
View user profile http://afiacollections.blogspot.com
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Dec 06, 2009 10:37 am

beebiees wrote:
afizaz93 wrote:

beebies...
meh nk tlg jwb ckitt2 le...

twin needle tu utk jaet 2 line/jaet corak2 tp 2 line punya...kalau beli msn yg ada zig-zag & corak2, selalunya boleh jaet ni...
jarum tu dh siap2 kembar 2...cam skrg byk kwn2 kita guna utk jaet tdg...ini utk yg x da msn cvr stitch...

mesin yg khas utk jaet 2 line di atas & jaet zig zag d bwh tu..dipanggil msn cvr stitch...
sekian.... Laughing
hrp2 terjwb soklan itu...

tenkiu atas reply....
ooo...
so mesin cover stich tuh khas utk jahit tepi tudung...
baru paham ...Wink

betul..betul..betul...
kak pun ada bl 1 yg kecik2..konwa pya..hehe..
alhamdulillah..mmg membantu.....

boleh jaet tp tdg, hujung t-shirt @ jaet kaki jubah lycra...hehe
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
ummiwidad



Posts : 27
Join date : 2009-11-23
Location : kajang

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Thu Dec 10, 2009 1:23 pm

azieSU1 wrote:
azie plak pakai mesin mesin jahit singer model 1116. dah lama beli ni 3 ke 4 thn yg lepas ntah. kiranya yg betul2 guna br 2 thn lepas sb adik ipar selalu upah jait baju dia. bila tgk org pakai mesin canggih2 ni rasa tingin plak tp sayang lg nak tukar sb mesin tu x penah buat hal.

rasanya la ni kl nak beli pun beli mesin jait tepi je kot. berapa mesin jait tepi yg afiza beli tu? ada sampai rm2000 tak or lebih?


Slm....dlm duk layar thread nie akhirnye jmpa gak yg pakai sama model ngan kiterrr...ekceli beli msn nih dah nak hmpir setaun...tu pun cuma tuk jht baju kurung n alter kaki seluar hubby jerrr...tp smnjk 2 mnjk nih duk gilerrr kat DIY nak try ler jait cuba tuk jht tepi(gulung) smlm tup2 jarum asyik pth...nape ek azieSU1.....pastu nak ? model nih leh guna twin needle x...
Back to top Go down
View user profile
iman



Posts : 45
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Fri Dec 11, 2009 11:16 am

kwn2 tau x mesin overlock yg ni? tgk kat mudah.seller dia eric. rm699. agak2 ok x? sy jait tudung skit2 jer ngan jahit bj sndiri n anak..leceh la tiap kali nak jaet tepi pi tumpang umah mil

Back to top Go down
View user profile http://aimaisyashoppe.blogspot.com/
YATT1979



Posts : 10
Join date : 2009-02-13
Age : 37
Location : Selangor

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sat Dec 19, 2009 11:40 pm

iman wrote:
kwn2 tau x mesin overlock yg ni? tgk kat mudah.seller dia eric. rm699. agak2 ok x? sy jait tudung skit2 jer ngan jahit bj sndiri n anak..leceh la tiap kali nak jaet tepi pi tumpang umah mil


haa aa nampak cam ok je kan iman mesin ni, tp tak tau la, ada ke sape2 yg dah beli mesin ni, ok ke? maybe boleh la share experience dgn kengkawan kat sini.
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Dec 20, 2009 3:14 am

br petang tadi sy dpt.. alkisah terbeli mesin nih sbb nk save cost sbb x jadi beli Konwa CS.. abg plak x kasi.. ( biasala.. my huby buat mesin/automation byk eksperian psl mesin.. mcm2lah komplennyer..).. dia kt xyah beli.. simpan duit beli ler Bernina ke.. Pegasus ke..Brother pun Ok.. haiiyyak...aku punya tudung berlambak x siap.. tanpa dia sedar.. diam2 aku call si Eric minta antar.. mesin tu lah..RM699. tp model lain. Jenama Yamata, 4 benang.. 2Jarum. So far.. puas hati lah.. jahitannya kemas..tukar benang.. mula2 cam payah.. smpi huby tulun tukarkan.. heheheh pastu da tau tekniknya.. emmm semudah mesin Epalku... hehehhe.. Huby pun x komen aper2.. dia kt mujur RM699.. oklah.. dpt btahan setaun pun oklah.ada $$ nnti beli yg branded...da survey dlm website..Yamata medel nih..Design from Japan tp dikilangkan di China. Eric tu kata, Kilang ni.. kilang yg sama Singer amik mesin( portable Jahit tepi tuh )..inilah hasilnya.. dr kol 8.30 tadi ku dok kodek2.. smpi kol 12mlm.. siap 10 lai tudung. [img]https://i10.servimg.com/u/f10/14/


ni plak website dia.. www.yamata.com/domestic.htm
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Jan 12, 2010 12:29 pm

Mesin latest.........mesin stim bling bling...mudah koje akak...menenyeh bling bling.
Back to top Go down
View user profile
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Jan 12, 2010 12:37 pm

kee'ah wrote:
Mesin latest.........mesin stim bling bling...mudah koje akak...menenyeh bling bling.

amboiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii akakku tersayang...

mesin baru plak dah!!! Laughing Laughing
pssst: kak, kemarin tgk gmbq kak kt fb geng dss,gmbq dolu2..hehehe...
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Jan 12, 2010 1:48 pm

afizaz93 wrote:
kee'ah wrote:
Mesin latest.........mesin stim bling bling...mudah koje akak...menenyeh bling bling.

amboiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii akakku tersayang...

mesin baru plak dah!!! Laughing Laughing
pssst: kak, kemarin tgk gmbq kak kt fb geng dss,gmbq dolu2..hehehe...

hahaha...harus byk perkembangan yg kembang dari dulu no....
Back to top Go down
View user profile
izreen



Posts : 626
Join date : 2009-01-09
Location : KL

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Jan 12, 2010 5:37 pm

kee'ah wrote:
Mesin latest.........mesin stim bling bling...mudah koje akak...menenyeh bling bling.

waaa... dah dapat ke...

kene buat lawatan tapak ni... nak nengokkkk Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://facebook.com/annisaa.butik
shawatie



Posts : 50
Join date : 2009-12-11

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Jan 13, 2010 9:12 am

Hai sume,

Saya baru beli mesin jahit brother nv50 dr lsn. Tujuan utamanya tentulah nak buat biss buat tudung DIY nie kepada kawan-kawan. Tapi ada masalah dengan jahitan twin neddle asik lompat2 je. dah pakai tapak plastik dan dah setting tension benang kepada 0-1. smlm nak kerjakan mesin untuk hasilkan jahita guna twin neddle nie siap ambil cuti lagi.ok utk 2 tudung je pas2 2 lain tinggal 1 line je. Mungkin sbb twin needle ke? kna beli yg mahal baru jahitannya cantik? ada sape2 sifu boleh membantu.
Back to top Go down
View user profile
anekamaya



Posts : 79
Join date : 2009-04-08
Age : 36
Location : SHAH ALAM

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Thu Jan 14, 2010 9:13 am

kee'ah wrote:
Mesin latest.........mesin stim bling bling...mudah koje akak...menenyeh bling bling.

tingin la nak gi jenjalan umh kak kee tgk koleksi mesin2 dan tudung2... Very Happy

aritu dah gi umah bola...manyak mesin ngn tudung2nya..
Back to top Go down
View user profile
salwani



Posts : 39
Join date : 2009-12-10

PostSubject: Setting konwa 757   Fri Jan 15, 2010 11:37 pm

Salam. Wani baru beli mesin untuk cs konwa 757. LSN dan siap setting u kain jc. Memang cantik tapi bila jahit baju, bahagian jahitan bawah xkemas. Kalu ikut forumer, xleh nak tukar2 fungsi tp kalu tukar setting untuk kain yg berlainan, leh ke? Takut gak. maklum..jauh hari tu p beli. Sayang woo.. Ada kawan2 yg dah ada experience tak ngan mesin konwa ni?
Back to top Go down
View user profile
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sat Jan 16, 2010 2:09 am

salwani wrote:
Salam. Wani baru beli mesin untuk cs konwa 757. LSN dan siap setting u kain jc. Memang cantik tapi bila jahit baju, bahagian jahitan bawah xkemas. Kalu ikut forumer, xleh nak tukar2 fungsi tp kalu tukar setting untuk kain yg berlainan, leh ke? Takut gak. maklum..jauh hari tu p beli. Sayang woo.. Ada kawan2 yg dah ada experience tak ngan mesin konwa ni?

bola antara yg pertama membeli...
apa apa mesin pun are not adviseable to use for multitasking...cepat pendek hayatnyer...
kalo utk satu jenis jahitan, satu jenis tu ler...konwa cs ni kalo tukar ke jahit tepi pun boleh tapi...kena tkar plate dia bagai....susah dan renyah...tak pasal2 hancur mesin...
dan mesin ni mmg cantik jahitannya cuma the major set back is :

setiap jenis kain yg berlainan, maka settingnya perlu ditukar jugak...kita kena master benda tuh...kalo jahit banyak, mmg penat lah...kalu takat for fun...this is a good investment...
lagi satu yg tak bestnyer...tiap kali nak tukar benang , tak leh main ikat2...kena pasang proper way...tatau lah kalo bola tak jumpa cara yg betul...cuba tanya2 dgn TONG GAS...dia masih guna CS Konwa ni dan takder masalah so far ngan dia....
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
salwani



Posts : 39
Join date : 2009-12-10

PostSubject: Setting konwa 757   Sun Jan 17, 2010 9:59 am

Thanx bola for reply. Maksud wani, function xtukar cuma tukar jenis kain je. Wani still nak guna function 2stitch mcm kita jht hujung tudung diy kain jc cuma bila nak jahit kat kat hujung kaki kain biasa, leh ke kita tukar setting dia. Wani try jht kat hujung kain tp jahitan xcantik. Bila jht kat kain tudung, fullamak. Cantik sangat.
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Jan 18, 2010 10:27 am

AnekaMaya wrote:
kee'ah wrote:
Mesin latest.........mesin stim bling bling...mudah koje akak...menenyeh bling bling.

tingin la nak gi jenjalan umh kak kee tgk koleksi mesin2 dan tudung2... Very Happy

aritu dah gi umah bola...manyak mesin ngn tudung2nya..

datang laa...kecik tapak tangan....stedium bukit jalil kak kee tadahkan...

takde ler byk no...org berniaga kecik2 cam akak kee...ada 1 jenis setiap 1...cuma tokleh dah pakai portable ni....kena pakai industri....mengigil gigi jarum pakai portable kalau ari ari kena lanyak....
Back to top Go down
View user profile
nazliza



Posts : 1
Join date : 2009-01-12

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Jan 24, 2010 12:11 am

Salam,

nak tanya, saya baru hari ini beli mesin NV50. Baru nak cuba menjahit..memeula ok jahitannya, tetapi bila jahitan lurus, bhgn atas jahitannya tak kemas, benang lurus then berbintil tetapi bhgn bawah ok. Bila guna jahitan zig zag pula, atasnya jhtn tak de btk zig zag tetpi belah bwh ok zig zagnya...Bg sesiapa yg ada experience ngn NV 50 leh advise tak...tgh berkobar2 nk jahit...frust lak.
Back to top Go down
View user profile
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Jan 24, 2010 8:41 am

nazliza wrote:
Salam,

nak tanya, saya baru hari ini beli mesin NV50. Baru nak cuba menjahit..memeula ok jahitannya, tetapi bila jahitan lurus, bhgn atas jahitannya tak kemas, benang lurus then berbintil tetapi bhgn bawah ok. Bila guna jahitan zig zag pula, atasnya jhtn tak de btk zig zag tetpi belah bwh ok zig zagnya...Bg sesiapa yg ada experience ngn NV 50 leh advise tak...tgh berkobar2 nk jahit...frust lak.

salam,

naz guna kain apa utk jahit? kalau guna jersey baik check jarum dahulu, sbb jarum yg dibekalkan selalunya no 11/13/14 utk jahitan kain biasa...bila jersey, kita perlu cari jarum khusus...no.9, kepala emas dan sebagainya...
tension benang juga memainkan peranan...kat sini ramai pengguna nv 30 nih....esok2 ada ler tu depa reply...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
anekamaya



Posts : 79
Join date : 2009-04-08
Age : 36
Location : SHAH ALAM

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Jan 25, 2010 12:06 am

kee'ah wrote:
AnekaMaya wrote:
kee'ah wrote:
Mesin latest.........mesin stim bling bling...mudah koje akak...menenyeh bling bling.

tingin la nak gi jenjalan umh kak kee tgk koleksi mesin2 dan tudung2... Very Happy

aritu dah gi umah bola...manyak mesin ngn tudung2nya..

datang laa...kecik tapak tangan....stedium bukit jalil kak kee tadahkan...

takde ler byk no...org berniaga kecik2 cam akak kee...ada 1 jenis setiap 1...cuma tokleh dah pakai portable ni....kena pakai industri....mengigil gigi jarum pakai portable kalau ari ari kena lanyak....

akak keje sime darby lagik kan??..sempat ye akak jait tudung byk2 ni...saya ni terkedek2, satu order tu mkn ari nak siap...huhuhu...ni baru ank sorang...ye la anak kecik, kita baru hampar kain atas lantai nak memotong, kang dia terkedek2 dtg dok tercongok kat tengah2 kain..
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Jan 25, 2010 9:50 am

dah mula terfikir nk tukar mesin industri... berbaloi ke?... emmm ye lah dulu beli epal.. xde rancangan langsung nk pulun jait tudung. just utk hobi je.. dah terjebak ngan tudung plak.. tak pasal2 lunyai mesin epal tuh.. maunyer.. skrg ni duit abis dok antar serbis je...pakai 2bulan g servis.. 2bln pastu servis lagi.. adoiii...dah la jln jame ari nk antar serbis ke puchong..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Today at 6:20 am

Back to top Go down
 
Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 11 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Next
 Similar topics
-
» Yang Wenli vs Universal
» Yang Zing Deck
» Yang Zing Anti Meta Skill Deck
» Yang Zing Discussion Thread
» Yang-zing needs a fixin'

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: