BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
nuds



Posts : 120
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Feb 01, 2009 10:04 am

kedai singer puchong tu ok...

tp aku beli mesin jahitku dkt area the mines..balakong...tokey tu leh kasik murah..yg kt puchong cam nak mati aku tawar...tak dapat2...
Back to top Go down
View user profile
ummu_darwisyah



Posts : 24
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Feb 01, 2009 10:25 am

ismi_ina wrote:
saya pakai mesin jahit brother ls2125..baru beli..semangat nak menjahit nih..cuma nak tanya kawan2 lain yang pakai mesin jahit brother..mana nak dpt tapak mesin brother nih?..saya kat kuantan..semua kedai takde..cuma ada industrial punya jer..atau leh pakai jenama mesin lain punya?singer ker?

p/s:misa, u punya hemming foot tuh mmg dpt skali beli mesin ker atau beli asing?

ismi,

beli kat mana?
berapa RM?
dah try jahit jersey?

Question Question Question
Back to top Go down
View user profile
blossom
Peniaga


Posts : 113
Join date : 2008-12-25

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Feb 01, 2009 2:58 pm

ni nak tanya sapa-sapa kat sini yg tau pasal mesin jahit tepi singer...

saya ada tanya kat kedai singer ni, apa beza 4 benang ngan 3 benang... dia cakap kalau 4 benang x leh jahit tepi halus yg kat tudung tu tapi kalau yg 3 benang boleh la jahit halus... betul ke...? rasanya yg 4 benang lagi canggih kan...?

tolong sat sapa-sapa yg tau.... tq...
Back to top Go down
View user profile http://www.veesta606.com
krisz_gurlz



Posts : 21
Join date : 2008-12-24

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Feb 01, 2009 4:04 pm

nuds wrote:
kedai singer puchong tu ok...

tp aku beli mesin jahitku dkt area the mines..balakong...tokey tu leh kasik murah..yg kt puchong cam nak mati aku tawar...tak dapat2...

nuds, kedai yang u beli tu kat belah maner??...u beli mesin ape, mahal tak?
Back to top Go down
View user profile
jalinankasih



Posts : 238
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Feb 01, 2009 4:36 pm

blossom wrote:
ni nak tanya sapa-sapa kat sini yg tau pasal mesin jahit tepi singer...

saya ada tanya kat kedai singer ni, apa beza 4 benang ngan 3 benang... dia cakap kalau 4 benang x leh jahit tepi halus yg kat tudung tu tapi kalau yg 3 benang boleh la jahit halus... betul ke...? rasanya yg 4 benang lagi canggih kan...?

tolong sat sapa-sapa yg tau.... tq...

yg 4 benang tu utk jahit t-shirt.. jk punya 4 benang, tp pakai 3 benang... lg satu yg 4 benang speed dia lebih laju drp yg 3 benang.. sama jer...

blh jgk buat halusnya.... kena tukar bhg kat tapak tu.. jk buat dulu cina tu caj rm50... khas utk tepi halus jer.... tp apakan daya.. xde rezeki.. mesin tu dah kena rompak masa kes pecah rumah, raya thn 2006
Back to top Go down
View user profile http://www.jalinankasih.com
nuds



Posts : 120
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Feb 01, 2009 4:59 pm

krisz_gurlz wrote:
nuds wrote:
kedai singer puchong tu ok...

tp aku beli mesin jahitku dkt area the mines..balakong...tokey tu leh kasik murah..yg kt puchong cam nak mati aku tawar...tak dapat2...

nuds, kedai yang u beli tu kat belah maner??...u beli mesin ape, mahal tak?

area balakong...sederet ngn pejabat pos...kalau dari BTHO...dia belah kiri...mines nanti belah kanan...

saya beli mesin model apa ntah....dlm website singer...yg tu paling murah 600++...tp now dah 700++
Back to top Go down
View user profile
krisz_gurlz



Posts : 21
Join date : 2008-12-24

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Feb 01, 2009 5:11 pm

nuds wrote:
krisz_gurlz wrote:
nuds wrote:
kedai singer puchong tu ok...

tp aku beli mesin jahitku dkt area the mines..balakong...tokey tu leh kasik murah..yg kt puchong cam nak mati aku tawar...tak dapat2...

nuds, kedai yang u beli tu kat belah maner??...u beli mesin ape, mahal tak?

area balakong...sederet ngn pejabat pos...kalau dari BTHO...dia belah kiri...mines nanti belah kanan...

saya beli mesin model apa ntah....dlm website singer...yg tu paling murah 600++...tp now dah 700++

kedai ni kedai singer jugak ehh...kalo kedai singer tu, perasan ler......krisz tgh survey harga....erm, kat situ ader mesin yg 2nd hand tak??
Back to top Go down
View user profile
nuds



Posts : 120
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Feb 01, 2009 5:42 pm

krisz....yupppp...betul....2nd...tak pastilaaa...
Back to top Go down
View user profile
blossom
Peniaga


Posts : 113
Join date : 2008-12-25

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Feb 01, 2009 10:42 pm

jalinankasih wrote:
blossom wrote:
ni nak tanya sapa-sapa kat sini yg tau pasal mesin jahit tepi singer...

saya ada tanya kat kedai singer ni, apa beza 4 benang ngan 3 benang... dia cakap kalau 4 benang x leh jahit tepi halus yg kat tudung tu tapi kalau yg 3 benang boleh la jahit halus... betul ke...? rasanya yg 4 benang lagi canggih kan...?

tolong sat sapa-sapa yg tau.... tq...

yg 4 benang tu utk jahit t-shirt.. jk punya 4 benang, tp pakai 3 benang... lg satu yg 4 benang speed dia lebih laju drp yg 3 benang.. sama jer...

blh jgk buat halusnya.... kena tukar bhg kat tapak tu.. jk buat dulu cina tu caj rm50... khas utk tepi halus jer.... tp apakan daya.. xde rezeki.. mesin tu dah kena rompak masa kes pecah rumah, raya thn 2006


JK,

mesin yg 4 benang tu kalau kita nak jahit halus kena tukar tapak la ye...? kalau nak jahit tepi biasa kena tukar tapak lain pulak, mcm tu ke...? kiranya boleh le nak jahit 2-2 sekali cuma kena tukar tapak je la... dia kelentong saya le tu....Evil or Very Mad

ada satu model ni tapi 3 benang la, kedai tu cakap dah x payah nak tukar tapak, dia dah build in sekali.. just set je... model 14N554 ngan 14N555...
Back to top Go down
View user profile http://www.veesta606.com
ismi_ina



Posts : 15
Join date : 2009-01-26

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Feb 02, 2009 11:03 am

ummu_darwisyah,

saya beli kat k4 kuantan..saya rasa k4 seluruh malaysia ada sbb tgk kat website brother k4 nih dia punya 'dealer'..beli rm599..tak tahu mahal ke murah..tgk kat website sama harga tuh..dah try jahit kat kain jersey kamdar..benang lompat2..so saya tarik kain masa jahit tuh, then takde la lompat2 tuh..tp ada jugak sikit2..mungkin kena tukar jarum kot..atau guna cara letak kertas masa jahit tuh..kalu nak tahu lebih tanjut tgk kat website brother http://www.brother.com.my/
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Feb 02, 2009 12:27 pm

blossom wrote:


JK,

mesin yg 4 benang tu kalau kita nak jahit halus kena tukar tapak la ye...? kalau nak jahit tepi biasa kena tukar tapak lain pulak, mcm tu ke...? kiranya boleh le nak jahit 2-2 sekali cuma kena tukar tapak je la... dia kelentong saya le tu....Evil or Very Mad

ada satu model ni tapi 3 benang la, kedai tu cakap dah x payah nak tukar tapak, dia dah build in sekali.. just set je... model 14N554 ngan 14N555...

kerana demam tudung DIY ni... uzi ada beli mesin jahit tepi... huhuhuhuhu... baru sebulan beli... mesin jahit tepi singer... 3 benang nyer... dia buleh jahit tepi hat biasa dan jugak hat halus... tak perlu tukar tapak... just adjust kat mesin tu... memang senang gak lah guna... tak payah nak hantar kedai lagi...
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Feb 02, 2009 1:36 pm

nasib baik la tak membeli kat singer subang jaya tu..sbb nya mahal sgt!! fuhhh..
nak cari singer kat balakong pulak laa..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
syamen



Posts : 133
Join date : 2008-12-24

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Feb 03, 2009 11:09 am

WAH.. uzi dah beli mesin jht tepi ..chaiyok2..saya ni dok hantar kat kedai lg.. adess bila nak beli ni Embarassed
Back to top Go down
View user profile
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Feb 03, 2009 3:50 pm

uzi wrote:


kerana demam tudung DIY ni... uzi ada beli mesin jahit tepi... huhuhuhuhu... baru sebulan beli... mesin jahit tepi singer... 3 benang nyer... dia buleh jahit tepi hat biasa dan jugak hat halus... tak perlu tukar tapak... just adjust kat mesin tu... memang senang gak lah guna... tak payah nak hantar kedai lagi...

uzi, mesin ni rege dia berapa $$$....model apa ye..
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Feb 03, 2009 3:54 pm

syamen wrote:
WAH.. uzi dah beli mesin jht tepi ..chaiyok2..saya ni dok hantar kat kedai lg.. adess bila nak beli ni Embarassed
hehehehehehehehehehehe... demam tudung diy punyer pasal...
tu yang beli tu...
tapi jarang sangat guna sebab tengah bz sekarang ni...
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Feb 03, 2009 4:02 pm

[quote="zue"]
uzi wrote:


uzi, mesin ni rege dia berapa $$$....model apa ye..

MODEL SINGER 14N555... yang 3 benang nyer...
sebabnya pekedai tu cakap hat 3 benang lagi senang nak handle...
memang senang gak lah... sekarang ni tak payah terkejar ke kedai jahit tepi...

regenya plak... kalau beli cash dalam 1200...
kalau 3 kali bayar dalam 1245...
kalau setahun plak... tak pasti... nanti uzi cuba tengok ekk...
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Feb 03, 2009 4:18 pm

k yana wrote:
nasib baik la tak membeli kat singer subang jaya tu..sbb nya mahal sgt!! fuhhh..
nak cari singer kat balakong pulak laa..

saya penah tgk kat giant kinrara.. booth singer..
mesin jahit tepi 3 benang rm1299
compare 4 benang kat kedai LSN (masa TGH SALE LA).. RM1199..
beza giler.. better pi survey dua tiga kedai baru grab..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
ismi_ina



Posts : 15
Join date : 2009-01-26

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Feb 04, 2009 2:00 pm

takde ke mesin jahit tepi yang harganya bawah rm500 tp berkualiti...ikikikikikiki
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Feb 04, 2009 3:07 pm

ismi_ina wrote:
takde ke mesin jahit tepi yang harganya bawah rm500 tp berkualiti...ikikikikikiki

kalau kat kedai singer... ada kalanya ada jual mesin jahit yang 2nd hand nyer...
dan lebih murah sketlah dari yang baru...
tapi kene rajin surveylah...
Back to top Go down
View user profile
hani



Posts : 84
Join date : 2009-01-12
Location : Kangaq, Perlis

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Feb 08, 2009 1:26 pm

k yana wrote:
Yagi-Uda wrote:
hehe tak sangka ramai lak org perlis kat sini...

itulah yagi, sambil2 menjait, sambil2 menjejak kasih..hehe

salam, salam kenalan. hani pun tak sangka, hr ni dok khatam baca post awal2 nih ramai lak terjumpa org perlis, memula td jumpa yagi, dah pm dia...pastu jumpa min...pm min lak tanya kedai apek jual mesin jahit dia beli tu, la ni tau lak yg kak yana nipun org perlis. Hani bukan asal Perlis. keje je kat sini. Rasanya akan menetap disini dlm jangka masa yg lama.

opps off topic ckit Very Happy
kak yana ni plak b4 this ada member kt kata k yana member dia. kenai tak ainun rafiza?

neway, salam kenalan. Very Happy saya tk pandai jahit lg. baru dok merangkak. tak tih tih!!
Back to top Go down
View user profile
hani



Posts : 84
Join date : 2009-01-12
Location : Kangaq, Perlis

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Feb 08, 2009 2:27 pm

hani skrg dok survey2 mesin ni. nk beli mesti hubby bising punya la. cam ne la nk pujuk.

kat sinipun hani ada jenguk2 jugak. banyak juga info

http://www.wanitamelayu.com/forum/showthread.php?t=13068

http://www.wanitamelayu.com/forum/showthread.php?t=19350


Last edited by hani on Sun Feb 08, 2009 2:49 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
catalysts2



Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Feb 08, 2009 2:35 pm

salam semua
akak sedang berkira2 nak beli mesin jahit tepi singer
so nak tanya sesiapa yg pernah pakai mesin yg 4 benang
blh kah mesin ni jahit tepi halus?
cantik tak hasil jahitan tepi halusnya?
adakh hasil jahitan tepi yg kasar terlampau besar jahitannya?
sb akak tanya ni ialah pekedai singer ni tak recommend sgt mesin 4 benang ni Question Question Question
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Feb 08, 2009 4:44 pm

[quote="catalysts2"]salam semua
akak sedang berkira2 nak beli mesin jahit tepi singer
so nak tanya sesiapa yg pernah pakai mesin yg 4 benang
blh kah mesin ni jahit tepi halus?
cantik tak hasil jahitan tepi halusnya?
adakh hasil jahitan tepi yg kasar terlampau besar jahitannya?
sb akak tanya ni ialah pekedai singer ni tak recommend sgt mesin 4 benang ni Question Question Question[/quote]

pulak dah..hannan memang baru beli yang 4 benang ni(bila musim jahit tudung diy melanda ni)
so far oklah..tapi tak berani nak edjas sangat kot2 meragam..hari tu masa india tu tunjuk memang elok yang jahit tepi halus tu..
tapi hannan lak lupa tang nombor2 yang perlu letak..so sekarang biarkan macam asal je la..jahitan besar pun pada hannan ok je..tak tau lah pada kak cat..seelok2nya biar jurujual tunjuk dulu..ha..baru beli kalau puas hati...
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sun Feb 08, 2009 6:11 pm

aleiz wrote:
min chontoi wrote:
ok...min start dlu ehk...min punya mesin jahit raleigh..beli dah setahun setengah..cuma baru sekarang digunakan sepenuhnye..eheheh~~
so far mesin ni ok...cuma untuk jahit kain jersey especially jersey kat people tu min kena anta kedai untuk disetting balik...lepas apek tu setting mesin ni jahitannye dah ok...setakat ni mmg xde ape2 masalah..ada sepupu nk beli tapi sayang nk letgo since dah setting jahitan kain jersey cantik2 kan..ehehehehe~~



min beli kat perlis (mata ayaq) n setting pun kat perlis (time balik kg)..suka sgt sbb apek tu baik sgt Smile

kak min, mesin ni lebih kurg macam mkcik pyne mesin yg aleiz pakai skang,cume brand jek lain..struktur sume cam same jek....

tp skang mesin tu dh rosak..asik patah jarum jek..nape ek? Mad

aleiz...rasanya patah jarum tu sbb setting xbetul...mcm min dlu pun ada gak jd patah jarum n jahitan lompat2...tp lepas setting balik ok jek...nk elak patah jarum tu pkai la jarum salut emas sbb jarum tu liat skit..ssh nk patah... Wink Wink
Back to top Go down
View user profile
catalysts2



Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Feb 09, 2009 3:15 am

[quote="hannan6d"]
catalysts2 wrote:
salam semua
akak sedang berkira2 nak beli mesin jahit tepi singer
so nak tanya sesiapa yg pernah pakai mesin yg 4 benang
blh kah mesin ni jahit tepi halus?
cantik tak hasil jahitan tepi halusnya?
adakh hasil jahitan tepi yg kasar terlampau besar jahitannya?
sb akak tanya ni ialah pekedai singer ni tak recommend sgt mesin 4 benang ni Question Question Question[/quote]

pulak dah..hannan memang baru beli yang 4 benang ni(bila musim jahit tudung diy melanda ni)
so far oklah..tapi tak berani nak edjas sangat kot2 meragam..hari tu masa india tu tunjuk memang elok yang jahit tepi halus tu..
tapi hannan lak lupa tang nombor2 yang perlu letak..so sekarang biarkan macam asal je la..jahitan besar pun pada hannan ok je..tak tau lah pada kak cat..seelok2nya biar jurujual tunjuk dulu..ha..baru beli kalau puas hati...

thanks hannan
itu yg akak pelik tu
tp tadi merayau kat wmc
dah terberkenan kat mesin janome model harmony 2049 plak scratch
lagi tambah blurr je nak buat decision confused confused confused
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Today at 4:11 pm

Back to top Go down
 
Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Next
 Similar topics
-
» Yang Wenli vs Universal
» Yang Zing Deck
» Yang Zing Anti Meta Skill Deck
» Yang Zing Discussion Thread
» Yang-zing needs a fixin'

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: