BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
Aziah



Posts : 107
Join date : 2009-01-16
Location : N9

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Jan 21, 2009 11:14 am

ajergiler wrote:
kt guna mesin epal..skrg ni probnya jhtn bwh x kemas...longgar sgt..
dah cek sekoci pun sama..geram jer...pastu ari tu org epal tu cek dia
ckp kena antar servis..baru jer beli bln 11 ari tu..klu antar servis mau
2 minggu gak..payahnya.... Mad

anyone yg ada prob cam kita ni??siapa tau camne nak solve...

pernah gak jd kat saya....tapi masa belajar kat puchong bawak mesin tuh
dia betulkan masa tuh gak...
Back to top Go down
View user profile
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Jan 21, 2009 11:23 am

Aziah wrote:
whiterosa wrote:
Aziah wrote:
salam semua....baru join forum nih....best
kita guna mesin jahit epal...

sy pn guna mesin jahit epal gak..hmm okler...anything leh kongsi2

mesin nih leh ke pakai twin needle??

soalan yg sama deeda tanya kat kak sheila waktu gathering tu... tak sempat dia nak jawab..
syok guna mesin ni..smooth aje, kalau boleh twin needle lagi best
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
Aziah



Posts : 107
Join date : 2009-01-16
Location : N9

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Jan 21, 2009 11:53 am

adeeda wrote:
Aziah wrote:
whiterosa wrote:
Aziah wrote:
salam semua....baru join forum nih....best
kita guna mesin jahit epal...

sy pn guna mesin jahit epal gak..hmm okler...anything leh kongsi2

mesin nih leh ke pakai twin needle??

soalan yg sama deeda tanya kat kak sheila waktu gathering tu... tak sempat dia nak jawab..
syok guna mesin ni..smooth aje, kalau boleh twin needle lagi best

kena tanya kak sheila balik ler nih...
ha'ahhh nampak kemas jer bila pakai twin needle tuh kan...
Back to top Go down
View user profile
ajergiler
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Jan 21, 2009 3:02 pm

Aziah wrote:
ajergiler wrote:
kt guna mesin epal..skrg ni probnya jhtn bwh x kemas...longgar sgt..
dah cek sekoci pun sama..geram jer...pastu ari tu org epal tu cek dia
ckp kena antar servis..baru jer beli bln 11 ari tu..klu antar servis mau
2 minggu gak..payahnya.... Mad

anyone yg ada prob cam kita ni??siapa tau camne nak solve...

pernah gak jd kat saya....tapi masa belajar kat puchong bawak mesin tuh
dia betulkan masa tuh gak...

kt ni x tau bila leh start bljr...nak kena g pusat latihan dia suh diorang betulkan laa
nmpk gayanya...
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Jan 21, 2009 3:18 pm

Aziah wrote:


mesin nih leh ke pakai twin needle??

masa saya beli mesin jahit epal tahun 2007... ada disertakan jarum twin needle...
maknanya mesin ni memang buleh pakai twin needle...
Back to top Go down
View user profile
kaknab



Posts : 35
Join date : 2009-01-01
Age : 60
Location : bm, penang

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Jan 21, 2009 4:03 pm

hannan6d wrote:
uzi wrote:
hannan6d wrote:
mesin jahit tepi singer tu..nombor berapa ye untuk benang kiri,tengah,kanan..akak punyai memandai je gi edjas..so jahaitan kurang memuaskan... confused

kak... kene hantar ke kedai gak kalau macam tu...

malu pulak nak hantar..nampak sangat ganazzznya ku.. affraid

kalau machine jahit tepi yang 3 benang tu, xyah hantar kedai kalau stiches xcantik cuma adjust sendiri bit by bit, paling senang guna 3 color benang untuk buat adjustment, tengok yang mana x balance so pusing up and down untuk machine singer yg kecik lef and right untuk machine jahit tepi singer industry. sebab kain yang tebal stiches dia akan lari sikit so kena adjust lah, untuk pengetahun semua no. tu xtetap ikut kain yang kita nak jahit, kaknab sebab main2 kalau kain tu tebal, untuk machine jahit tepi halus macam tu juga, kain yang nipis dan tebal kalau nak cantik kena adjust punat sampai dapat stiches yang cantik.
Back to top Go down
View user profile http://kaknab-jomjahit.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Jan 21, 2009 5:26 pm

a.ah...guna 3 kaler benangkan k nab..baru senang nak tau yang mana tak betul..tak terlintas pulak sebelum ni..isshh..k nab ni memang banyak pengalaman..terima kasih.. flower
Back to top Go down
View user profile
aleiz
Peniaga


Posts : 104
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Thu Jan 22, 2009 12:52 pm

min chontoi wrote:
ok...min start dlu ehk...min punya mesin jahit raleigh..beli dah setahun setengah..cuma baru sekarang digunakan sepenuhnye..eheheh~~
so far mesin ni ok...cuma untuk jahit kain jersey especially jersey kat people tu min kena anta kedai untuk disetting balik...lepas apek tu setting mesin ni jahitannye dah ok...setakat ni mmg xde ape2 masalah..ada sepupu nk beli tapi sayang nk letgo since dah setting jahitan kain jersey cantik2 kan..ehehehehe~~



min beli kat perlis (mata ayaq) n setting pun kat perlis (time balik kg)..suka sgt sbb apek tu baik sgt Smile

kak min, mesin ni lebih kurg macam mkcik pyne mesin yg aleiz pakai skang,cume brand jek lain..struktur sume cam same jek....

tp skang mesin tu dh rosak..asik patah jarum jek..nape ek? Mad
Back to top Go down
View user profile
sal9281



Posts : 122
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : pandan indah

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Thu Jan 22, 2009 2:02 pm

mesin jahit epal leh pakai twin needle.

Ajer..jahit kain J1 zhohua pakai jarum no berapa?


Last edited by sal9281 on Fri Jan 23, 2009 5:26 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
tiramisu



Posts : 144
Join date : 2008-12-30
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Thu Jan 22, 2009 10:58 pm

sal9281 wrote:
mesin jahit epal leh pakai twin needle. kena tukar tapak.

Ajer..jahit kain J1 zhohua pakai jarum no berapa?

sal,

kena tukar tapak apa ye...sy try jahit pakai twin needle mesin epal tak tukar pulak tapak...boleh terangkan.... Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
kaknab



Posts : 35
Join date : 2009-01-01
Age : 60
Location : bm, penang

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Thu Jan 22, 2009 11:23 pm

aleiz wrote:
min chontoi wrote:
ok...min start dlu ehk...min punya mesin jahit raleigh..beli dah setahun setengah..cuma baru sekarang digunakan sepenuhnye..eheheh~~
so far mesin ni ok...cuma untuk jahit kain jersey especially jersey kat people tu min kena anta kedai untuk disetting balik...lepas apek tu setting mesin ni jahitannye dah ok...setakat ni mmg xde ape2 masalah..ada sepupu nk beli tapi sayang nk letgo since dah setting jahitan kain jersey cantik2 kan..ehehehehe~~



min beli kat perlis (mata ayaq) n setting pun kat perlis (time balik kg)..suka sgt sbb apek tu baik sgt Smile

kak min, mesin ni lebih kurg macam mkcik pyne mesin yg aleiz pakai skang,cume brand jek lain..struktur sume cam same jek....

tp skang mesin tu dh rosak..asik patah jarum jek..nape ek? Mad

kaknab pun ada juga 1 machine jenis ni tapi bukan jenama raleigh jenama apa xtau kaknab beli kat carrefur, rege dia rm250 kaknab guna untuk buat lubang butang saje, lubang butang dia canti pula tu.
Back to top Go down
View user profile http://kaknab-jomjahit.blogspot.com/
sal9281



Posts : 122
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : pandan indah

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Fri Jan 23, 2009 5:38 am

tiramisu wrote:
sal9281 wrote:
mesin jahit epal leh pakai twin needle.

Ajer..jahit kain J1 zhohua pakai jarum no berapa?

sal,

kena tukar tapak apa ye...sy try jahit pakai twin needle mesin epal tak tukar pulak tapak...boleh terangkan.... Rolling Eyes Rolling Eyes

sorry tiramisu..tersalah pandang..tak yah tukar tapak cuma nak kata mesin jahit epal leh pakai twin needle
Back to top Go down
View user profile
melati putih
Peniaga


Posts : 141
Join date : 2008-12-23
Age : 40
Location : kajang

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Fri Jan 23, 2009 11:11 am

tengah meroyan nak rembat dua mesin sekali gus...
Singer 8180 (kalau tak silap no. dia ) dah naik rege jadik 745

ngan mesin jahit tepi yang 4 benang tue 1345 (kalau tak silap)

nak wat on instalment basis....

ku amik full terus dalam 3 tahun...bulanan 104 la jugak..

tapi kan.... dok terpk2 lagik..nak rembat ker tidak yerrr...

meroyan nieh.... huwaaaaa
Back to top Go down
View user profile http://melatishopz.blogspot.com
ejalesungpp



Posts : 241
Join date : 2008-12-22
Age : 51
Location : Kajang, Bangi, Selangor

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Fri Jan 23, 2009 11:13 am

melati...eja rasa singer 8280...........katalog ada depan mata nie hehhe..eja pun teringin gak nak beli...tapi kalau beli mesin baru..yang lama nak campak kat mana..nak jual pun ..orang singer nak amik murah (mesin itam).....
Back to top Go down
View user profile
3pelf



Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Fri Jan 23, 2009 11:46 am

melati putih wrote:
tengah meroyan nak rembat dua mesin sekali gus...
Singer 8180 (kalau tak silap no. dia ) dah naik rege jadik 745

ngan mesin jahit tepi yang 4 benang tue 1345 (kalau tak silap)

nak wat on instalment basis....

ku amik full terus dalam 3 tahun...bulanan 104 la jugak..

tapi kan.... dok terpk2 lagik..nak rembat ker tidak yerrr...

meroyan nieh.... huwaaaaa

ehehehe...jd cam sy la...tahun lepas....pejam mata jer beli mesen jahit tepi buat installment....kat 1thn 6 bulan...tp x smpi la...ada wit lebey....byr abis....tp x rugi pun ada mesen jahit tepi nih....senang keje.....zass......jer...bila nak jahit tepi....ahahha afro
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Fri Jan 23, 2009 12:05 pm

melati putih wrote:
tengah meroyan nak rembat dua mesin sekali gus...
Singer 8180 (kalau tak silap no. dia ) dah naik rege jadik 745

ngan mesin jahit tepi yang 4 benang tue 1345 (kalau tak silap)

nak wat on instalment basis....

ku amik full terus dalam 3 tahun...bulanan 104 la jugak..

tapi kan.... dok terpk2 lagik..nak rembat ker tidak yerrr...

meroyan nieh.... huwaaaaa

beli..beli...jangan tak beli... bounce bounce bounce
tak pe melati buat instalment...nanti duit pun masyuukkk.... Basketball Basketball
Back to top Go down
View user profile
melati putih
Peniaga


Posts : 141
Join date : 2008-12-23
Age : 40
Location : kajang

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Fri Jan 23, 2009 12:24 pm

ngeh ngeh ngeh...
Back to top Go down
View user profile http://melatishopz.blogspot.com
whiterosa



Posts : 31
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Jan 26, 2009 2:34 pm

melati putih wrote:
tengah meroyan nak rembat dua mesin sekali gus...
Singer 8180 (kalau tak silap no. dia ) dah naik rege jadik 745

ngan mesin jahit tepi yang 4 benang tue 1345 (kalau tak silap)

nak wat on instalment basis....

ku amik full terus dalam 3 tahun...bulanan 104 la jugak..

tapi kan.... dok terpk2 lagik..nak rembat ker tidak yerrr...

meroyan nieh.... huwaaaaa


sy pn tgh survey mesin jahit tepi nih...nak beli.letih ahh asyik ulang alik ke kedai jer...
Back to top Go down
View user profile
nuds



Posts : 120
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Jan 26, 2009 4:59 pm

mesin jahit oh mesin jahit...

last year mesin jahit singer yg paling morah RM675..lebey kuranglaa...aku tak ingat exact price...thn nih dah naik...

aku belom gi kelas aku dah beli mesin jahit....tp aku belajar separuh jln...hb aku kata aku hangat2 taik ayam jekk....

ntahlaaa...kat mana ekkk yg boleh aku belajar jahit...actually aku mmg tak pandai lgsg menjahit...nak masuk benang dlm sekoci pon tak tahu...

aku plan thn 2010 aku dah pandai jahit...aku nak tebus balik kekecewaan aku yg lalu...susahlaaa aku...
Back to top Go down
View user profile
ismi_ina



Posts : 15
Join date : 2009-01-26

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Jan 26, 2009 10:55 pm

saya pakai mesin jahit brother ls2125..baru beli..semangat nak menjahit nih..cuma nak tanya kawan2 lain yang pakai mesin jahit brother..mana nak dpt tapak mesin brother nih?..saya kat kuantan..semua kedai takde..cuma ada industrial punya jer..atau leh pakai jenama mesin lain punya?singer ker?

p/s:misa, u punya hemming foot tuh mmg dpt skali beli mesin ker atau beli asing?
Back to top Go down
View user profile
ismi_ina



Posts : 15
Join date : 2009-01-26

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Fri Jan 30, 2009 10:03 pm

dah tahu dah..tapak mesin utk mesin brother kena tanya tokei kedai..ada yg leh pakai brand lain punya..sbb tuh kena tanya tokei kedai..kalu tanya budak kedai derang tak tahu..
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Fri Jan 30, 2009 11:33 pm

tadi singgah kedai singer kat carrefour subang jaya..tapak utk kelim tepi(hem roll) RM 38, twin needle RM 22..murah lagi yg MEabadi jual..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
catalysts2



Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sat Jan 31, 2009 5:55 pm

k yana wrote:
tadi singgah kedai singer kat carrefour subang jaya..tapak utk kelim tepi(hem roll) RM 38, twin needle RM 22..murah lagi yg MEabadi jual..

mahalnya
ada beza ke dgn yg ME jual?
twin needle ME tu pun dah cukup berjasa
suka Very Happy
Back to top Go down
View user profile
jalinankasih



Posts : 238
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sat Jan 31, 2009 8:29 pm

catalysts2 wrote:
k yana wrote:
tadi singgah kedai singer kat carrefour subang jaya..tapak utk kelim tepi(hem roll) RM 38, twin needle RM 22..murah lagi yg MEabadi jual..

mahalnya
ada beza ke dgn yg ME jual?
twin needle ME tu pun dah cukup berjasa
suka Very Happy

jgn la beli kat c4 sbg jaya tu.. kelentong punya org... byk dah org yg terkena dgn si jenny tu... antaranya JK lah tu... hahaha
tekan... cekik darah punya org....

bila saya g kat singer dpn tesco, cina kedai tu cakap, ramai org yg dah komplen pasal si enny tu.. x piuas hati.. rega mahal sgt.. bkn sbb apa.. sbb dia nak cover sewa kedai yg mahal..

xkisah la nak wat rega mahal.. yg x puas hati nyer, masa tu jk baru jer beli mesin jait tepi... pakai dlm 2-3 bln pastu mesin tu xmo gerak.. lampu plak jap nyala jap padam...pi nak servis kedai dia... dia mintak bayar rm100, katanya nak kena tukar ball barring.... Evil or Very Mad

balik2 umah.. lampu sama gak jap nyala jap padam.. pastu mesin xmo gerak..

pastu pi bawak bali kedai dia sbb ada problem.. dia mati2 kata dah repair, xde problem... JK pun beli, bila test kat kedai dia ok.. pastu si jenny kata mesti extension kat umah rosak kot.. saya dah rasa hangin satu badan dah.. bkn sbb rosak ball barring rupanya...

pastu masa gi kedai dpn tesco nak beli mesin lain.... dia kata.... "mesin jait tepi tu mana ada pakai ball barring?"" pastu dia gelakkan JK sbb dah kena kencing kat jenny... dia cakap, " kedai dkt ada.. napa pergi jauh2.. hahaha"....
Back to top Go down
View user profile http://www.jalinankasih.com
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Sat Jan 31, 2009 10:07 pm

jalinankasih wrote:


jgn la beli kat c4 sbg jaya tu.. kelentong punya org... byk dah org yg terkena dgn si jenny tu... antaranya JK lah tu... hahaha
tekan... cekik darah punya org....

bila saya g kat singer dpn tesco, cina kedai tu cakap, ramai org yg dah komplen pasal si enny tu.. x piuas hati.. rega mahal sgt.. bkn sbb apa.. sbb dia nak cover sewa kedai yg mahal..

xkisah la nak wat rega mahal.. yg x puas hati nyer, masa tu jk baru jer beli mesin jait tepi... pakai dlm 2-3 bln pastu mesin tu xmo gerak.. lampu plak jap nyala jap padam...pi nak servis kedai dia... dia mintak bayar rm100, katanya nak kena tukar ball barring.... Evil or Very Mad

balik2 umah.. lampu sama gak jap nyala jap padam.. pastu mesin xmo gerak..

pastu pi bawak bali kedai dia sbb ada problem.. dia mati2 kata dah repair, xde problem... JK pun beli, bila test kat kedai dia ok.. pastu si jenny kata mesti extension kat umah rosak kot.. saya dah rasa hangin satu badan dah.. bkn sbb rosak ball barring rupanya...

pastu masa gi kedai dpn tesco nak beli mesin lain.... dia kata.... "mesin jait tepi tu mana ada pakai ball barring?"" pastu dia gelakkan JK sbb dah kena kencing kat jenny... dia cakap, " kedai dkt ada.. napa pergi jauh2.. hahaha"....
aiyak... takutnyer dengar...
dulu masa duduk kat puchong...
selalu gak mengusyar2 kedai mesin jahit kat K4 subang...
nyaris2 nak terbeli..
nasib baik lah tak kene kelentong macam JK..
kalau tak... rugi duit...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Today at 6:12 pm

Back to top Go down
 
Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Next
 Similar topics
-
» Yang Wenli vs Universal
» Yang Zing Deck
» Yang Zing Anti Meta Skill Deck
» Yang Zing Discussion Thread
» Yang-zing needs a fixin'

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: