BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Masalah beli tudung online

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Mon Apr 06, 2009 8:41 pm

ejalesungpp wrote:
eja lak setakat kawan2 ofis aje...setakat nie alhamdulilah mereka puashati dgn jahitan tudung eja......lagi pun prinsip eja..biar yang kita tak cantik..orang lain mesti cantik..pastu dapat pujian...lagi lah semangat tu datang berkobar2 nak terima tempahan....

Ya betol kak eja... Laughing Laughing
Lgpun org yang ada pengalaman menjahit ni lain dgn orang yang xbiasa menjahit...banyak lg nk kena blaja nieh..ehehe~~ Razz Razz
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Mon Apr 06, 2009 10:49 pm

min chontoi wrote:
ejalesungpp wrote:
eja lak setakat kawan2 ofis aje...setakat nie alhamdulilah mereka puashati dgn jahitan tudung eja......lagi pun prinsip eja..biar yang kita tak cantik..orang lain mesti cantik..pastu dapat pujian...lagi lah semangat tu datang berkobar2 nak terima tempahan....

Ya betol kak eja... Laughing Laughing
Lgpun org yang ada pengalaman menjahit ni lain dgn orang yang xbiasa menjahit...banyak lg nk kena blaja nieh..ehehe~~ Razz Razz

sebenarnya akak tensen jahit tudung org.....sebab sebagaimana kita nak tudung kita cantik...gitu ler kita nak tudung yg org nak tu pun cantik gak...tu tetas tetas tetas...tu kekadang....anak pun kena tenking tak pasal2...he he he

agak agak tak pandai lagi...jgn nak memandai mandai berjual erk...he he he Jadi mcm akak....sebab tak pandai jahit kemas2....cari pekerja yg kita pasti dia leh jahit kemas.....daripada kena kutuk kaw kaw.....rela ler upah worang....he he he.

Apa apa pun...bior ilmu cukup didada...tak tahu bertanya....tak pandai, attend kelas selalu....byk ilmu yg dipelajari....serta tips2 yg berguna....tak gitu sifu sifu semer....???

dari situ....anda nanti lebeh terer dari sifu sifu yg ada.....
Back to top Go down
View user profile
nikdaa



Posts : 1
Join date : 2009-01-13

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Tue Apr 07, 2009 12:02 am

terpanggil jejari ini utk mereply...ekekeke sbb saya mmg penempah online kental...hehehee

sepatutnya sbelum order/beli online tu...kiter kena try secara real dulu... cam yg saya buat... 1st time beli ngan fazira... siap janji jumpa kt MV.... masa tuh sbb gerraaammm sgt ngan tudung jakarta black&white dia tuh...... & asked her to bring tudung2 sample/ready stock...boleh try...... so teruslah mengorder...& order..... mmg dah tau hasil tgn dia camner.... begitu jugak ngan Kimi & ziana...... Alhamdulillah...puas ati...!!!

sbb saya nih mmg jenis yg susah nak puas ati sebenarnya...sbb tu x berani beli online tanpa "sentuh" hasil keje tu.....
yg penting kena "kenal" tailor kita tu dulu.... InsyaALLAH.....

kalau ada masalah...x yah citer ngan org lain... kita ckp je kat tailor tu...dia pun leh improve hasil keje dia & leh train dia melayan karenah customer... sunny sunny
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Tue Apr 07, 2009 2:08 am

kee'ah wrote:
min chontoi wrote:
ejalesungpp wrote:
eja lak setakat kawan2 ofis aje...setakat nie alhamdulilah mereka puashati dgn jahitan tudung eja......lagi pun prinsip eja..biar yang kita tak cantik..orang lain mesti cantik..pastu dapat pujian...lagi lah semangat tu datang berkobar2 nak terima tempahan....

Ya betol kak eja... Laughing Laughing
Lgpun org yang ada pengalaman menjahit ni lain dgn orang yang xbiasa menjahit...banyak lg nk kena blaja nieh..ehehe~~ Razz Razz

sebenarnya akak tensen jahit tudung org.....sebab sebagaimana kita nak tudung kita cantik...gitu ler kita nak tudung yg org nak tu pun cantik gak...tu tetas tetas tetas...tu kekadang....anak pun kena tenking tak pasal2...he he he

agak agak tak pandai lagi...jgn nak memandai mandai berjual erk...he he he Jadi mcm akak....sebab tak pandai jahit kemas2....cari pekerja yg kita pasti dia leh jahit kemas.....daripada kena kutuk kaw kaw.....rela ler upah worang....he he he.

Apa apa pun...bior ilmu cukup didada...tak tahu bertanya....tak pandai, attend kelas selalu....byk ilmu yg dipelajari....serta tips2 yg berguna....tak gitu sifu sifu semer....???

dari situ....anda nanti lebeh terer dari sifu sifu yg ada.....

oit..ini sudah lebey.. Razz Razz Razz
Back to top Go down
View user profile
nuds



Posts : 120
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 09, 2009 6:53 pm

kee'ah wrote:
min chontoi wrote:
ejalesungpp wrote:
eja lak setakat kawan2 ofis aje...setakat nie alhamdulilah mereka puashati dgn jahitan tudung eja......lagi pun prinsip eja..biar yang kita tak cantik..orang lain mesti cantik..pastu dapat pujian...lagi lah semangat tu datang berkobar2 nak terima tempahan....

Ya betol kak eja... Laughing Laughing
Lgpun org yang ada pengalaman menjahit ni lain dgn orang yang xbiasa menjahit...banyak lg nk kena blaja nieh..ehehe~~ Razz Razz

sebenarnya akak tensen jahit tudung org.....sebab sebagaimana kita nak tudung kita cantik...gitu ler kita nak tudung yg org nak tu pun cantik gak...tu tetas tetas tetas...tu kekadang....anak pun kena tenking tak pasal2...he he he

agak agak tak pandai lagi...jgn nak memandai mandai berjual erk...he he he Jadi mcm akak....sebab tak pandai jahit kemas2....cari pekerja yg kita pasti dia leh jahit kemas.....daripada kena kutuk kaw kaw.....rela ler upah worang....he he he.

Apa apa pun...bior ilmu cukup didada...tak tahu bertanya....tak pandai, attend kelas selalu....byk ilmu yg dipelajari....serta tips2 yg berguna....tak gitu sifu sifu semer....???

dari situ....anda nanti lebeh terer dari sifu sifu yg ada.....

tu yg syok tu....rela upah org...aku leh tumpang tui....kekekekeke...
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 09, 2009 8:37 pm

nuds wrote:
kee'ah wrote:
min chontoi wrote:
ejalesungpp wrote:
eja lak setakat kawan2 ofis aje...setakat nie alhamdulilah mereka puashati dgn jahitan tudung eja......lagi pun prinsip eja..biar yang kita tak cantik..orang lain mesti cantik..pastu dapat pujian...lagi lah semangat tu datang berkobar2 nak terima tempahan....

Ya betol kak eja... Laughing Laughing
Lgpun org yang ada pengalaman menjahit ni lain dgn orang yang xbiasa menjahit...banyak lg nk kena blaja nieh..ehehe~~ Razz Razz

sebenarnya akak tensen jahit tudung org.....sebab sebagaimana kita nak tudung kita cantik...gitu ler kita nak tudung yg org nak tu pun cantik gak...tu tetas tetas tetas...tu kekadang....anak pun kena tenking tak pasal2...he he he

agak agak tak pandai lagi...jgn nak memandai mandai berjual erk...he he he Jadi mcm akak....sebab tak pandai jahit kemas2....cari pekerja yg kita pasti dia leh jahit kemas.....daripada kena kutuk kaw kaw.....rela ler upah worang....he he he.

Apa apa pun...bior ilmu cukup didada...tak tahu bertanya....tak pandai, attend kelas selalu....byk ilmu yg dipelajari....serta tips2 yg berguna....tak gitu sifu sifu semer....???

dari situ....anda nanti lebeh terer dari sifu sifu yg ada.....

tu yg syok tu....rela upah org...aku leh tumpang tui....kekekekeke...

nuds, kat hang jer akak bagi upah kat worang tu.....kat org lain akak tak bagi tau....akak tau dia jahit cantik dan kemas ....baru bani rekomen kat hang...kolo tidak akak pun tak bani. Dulu org minta akak jahit pun akak wat derk jer...tau jahit bersepah (sedar diri). Untuk diri sendiri lepas laa...sebab akak pun suka tengok org pakai tudung cantik. Menjahit ni sebenarnya kemahiran...mcm org menyanyi gak, kolo dia ada bakat, bawa lagu apa pun sedap....tetapi kolo dah tangan puntong, jahit lurus pun...mcm jalan bukit putus yg nak pi Kuala Pilah tu....he he he.
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Fri Apr 10, 2009 9:33 am

wekekeke.. kak kee.. makan dalam ayat tu...
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
siti_sal



Posts : 8
Join date : 2009-04-02

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Fri Apr 10, 2009 9:53 am

Salam,

Update hari ini....masalah dah selesai....tima kasih dekat seseorang tu yg memberi tunjukajar berguna....awak ni kira memang expert la....ehemmm....(you know who you are!)

Tima kasih jugak kat kawan2 yg sudi me'reply' topic saya ni, bagi tips2, panduan dsbnya...
Tak sia2 saya register masuk sini eh.....

Pada sesapa yg pm/email saya tanya nama seller online tu minta maaflah ye, saya tak akan disclosed nama dia....sebab saya dah kata tujuan saya masuk sini "nak cari penyelesaian" je di samping dapat ilmu dan panduan...

Puan Admin, boley close topic ni...thanks......
Back to top Go down
View user profile
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Fri Apr 10, 2009 11:08 am

alhamdullilah dah selesai....
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Fri Apr 10, 2009 12:05 pm

misa wrote:
adei.. awning penuh ek.. yg misa buat terjungkit tu awning sparuh... tu mmg misa salah jahit le.. masa mula2 belajar dulu...

kalu misa buat tudung awning saiz ariani.. awning penuh.. misa pakai tak elok.. terjungkit awning keras tu.. adik pakai ok.. agaknye tgk kepala si pemakai tu kot..

yg kes ni.. tak pasti la sebab ape..


isk isk isk...kita pon ada...simpan buat kenang kenangan...hahahaha....bleh la tunjuk ngan bebudak yg nak tgk comparison terjungkit dan yg tak terjungkit....
kalau awning penuh dan lebar 5 inci konpom boleh terjungkit gak....
proses pembelajaran...mcm2...tu tak masuk lagi yang berlobang2 gara2 tetas byk kali...sudahnya zasssssssss...gunting ajer jadi anak tudung dah.... Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Sun Apr 12, 2009 6:43 pm

bola2_api wrote:
misa wrote:
adei.. awning penuh ek.. yg misa buat terjungkit tu awning sparuh... tu mmg misa salah jahit le.. masa mula2 belajar dulu...

kalu misa buat tudung awning saiz ariani.. awning penuh.. misa pakai tak elok.. terjungkit awning keras tu.. adik pakai ok.. agaknye tgk kepala si pemakai tu kot..

yg kes ni.. tak pasti la sebab ape..


isk isk isk...kita pon ada...simpan buat kenang kenangan...hahahaha....bleh la tunjuk ngan bebudak yg nak tgk comparison terjungkit dan yg tak terjungkit....
kalau awning penuh dan lebar 5 inci konpom boleh terjungkit gak....
proses pembelajaran...mcm2...tu tak masuk lagi yang berlobang2 gara2 tetas byk kali...sudahnya zasssssssss...gunting ajer jadi anak tudung dah.... Laughing Laughing

keje² MENETAS ni mmg kene byk bersabarrrr..heheheh..mau naik darah la jugakk..
tips yg k yana boleh share, guna penetas tajam, jahitan mesein jgn terlalu halus, guna yg sedang. kalo nak tetas awning tu, tetas dr sebelah dlm, jahit yg atas awning tu, jgn dr luar, atas kain jc, nnt tertarik benang jc pulak..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Mon Apr 13, 2009 11:47 am

k yana wrote:
bola2_api wrote:
misa wrote:
adei.. awning penuh ek.. yg misa buat terjungkit tu awning sparuh... tu mmg misa salah jahit le.. masa mula2 belajar dulu...

kalu misa buat tudung awning saiz ariani.. awning penuh.. misa pakai tak elok.. terjungkit awning keras tu.. adik pakai ok.. agaknye tgk kepala si pemakai tu kot..

yg kes ni.. tak pasti la sebab ape..


isk isk isk...kita pon ada...simpan buat kenang kenangan...hahahaha....bleh la tunjuk ngan bebudak yg nak tgk comparison terjungkit dan yg tak terjungkit....
kalau awning penuh dan lebar 5 inci konpom boleh terjungkit gak....
proses pembelajaran...mcm2...tu tak masuk lagi yang berlobang2 gara2 tetas byk kali...sudahnya zasssssssss...gunting ajer jadi anak tudung dah.... Laughing Laughing

keje² MENETAS ni mmg kene byk bersabarrrr..heheheh..mau naik darah la jugakk..
tips yg k yana boleh share, guna penetas tajam, jahitan mesein jgn terlalu halus, guna yg sedang. kalo nak tetas awning tu, tetas dr sebelah dlm, jahit yg atas awning tu, jgn dr luar, atas kain jc, nnt tertarik benang jc pulak..


camno laks jaet dr dalam tu kak yana...ada demo bergambar tak...patutnya demo semlm kan kan kan.... Rolling Eyes Razz
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Tue Apr 14, 2009 9:48 am

bola2_api wrote:
k yana wrote:
bola2_api wrote:
misa wrote:
adei.. awning penuh ek.. yg misa buat terjungkit tu awning sparuh... tu mmg misa salah jahit le.. masa mula2 belajar dulu...

kalu misa buat tudung awning saiz ariani.. awning penuh.. misa pakai tak elok.. terjungkit awning keras tu.. adik pakai ok.. agaknye tgk kepala si pemakai tu kot..

yg kes ni.. tak pasti la sebab ape..


isk isk isk...kita pon ada...simpan buat kenang kenangan...hahahaha....bleh la tunjuk ngan bebudak yg nak tgk comparison terjungkit dan yg tak terjungkit....
kalau awning penuh dan lebar 5 inci konpom boleh terjungkit gak....
proses pembelajaran...mcm2...tu tak masuk lagi yang berlobang2 gara2 tetas byk kali...sudahnya zasssssssss...gunting ajer jadi anak tudung dah.... Laughing Laughing

keje² MENETAS ni mmg kene byk bersabarrrr..heheheh..mau naik darah la jugakk..
tips yg k yana boleh share, guna penetas tajam, jahitan mesein jgn terlalu halus, guna yg sedang. kalo nak tetas awning tu, tetas dr sebelah dlm, jahit yg atas awning tu, jgn dr luar, atas kain jc, nnt tertarik benang jc pulak..


camno laks jaet dr dalam tu kak yana...ada demo bergambar tak...patutnya demo semlm kan kan kan.... Rolling Eyes Razz

bola, masa tgh jahit, tak de la pulak org nak amik gamabr..hehe
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
BondaAina



Posts : 19
Join date : 2009-04-21
Location : Johor Bahru

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Wed Apr 22, 2009 4:37 pm

Salam semua.

Bonda nak share sikit pengalaman Bonda. Bonda banyak buat tempahan untuk full awning sebab customer Bonda banyak yang suka full awning. Terjongket awning bagi yang full awning nie boleh juga disebabkan masa mencantumkan awning dengan body, body tertarik/terenggang. Maksud bonda, ia disebabkan oleh kain untuk body tu yang elastik dan lembut sangat. Mungkin dalam kes nie bukan ini penyebabnya tapi sekadar untuk panduan.
Back to top Go down
View user profile http://bonda-aina.blogspot.com
azlene



Posts : 3
Join date : 2009-07-04
Age : 34

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Sun Jul 05, 2009 2:48 pm

Tips untuk beli tudung online..1) Tanya dulu kat penjual tu samada boleh ganti balik tak tudung tu kalu didapati tak ngam/ ade masalah dan tak seperti yg dijanjikan? Dan kalau boleh, baru proceed beli.

2) Masa kita nak cari tudung secara online, tgk dulu bahagian testimoni samada customer sebelum2 ni berpuashati atau pun tidak.

3) Dan tgk samada seller ader kedai2 yg beralamat tetap, kalau ader mknanya seller tu mmg pilihan yg tepat. Dan segala bukti pembayaran simpan je dulu, jgn hilangkan selagi tudung blum smpai in case kalau ader aper2.

3) Bila tudung dh sampai dan didapati tak bagus, jgn malu2 atau takut2 nk komplen, itu kita punya rights pe..Mintak tukar tudung lain. Coz slalunya refund mmg diorg x bg, kedai2 kat luar pun mcm tu gak..hehe

Harap dpt mmbantu..Actually, byk penyedia perkhidmatan jual tudung secara online yg betul2 bagus..Tapi kena pandai pilih..
Back to top Go down
View user profile
ummi_aiai



Posts : 368
Join date : 2009-03-20

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Mon Jul 06, 2009 1:47 pm

azlene wrote:
Tips untuk beli tudung online..1) Tanya dulu kat penjual tu samada boleh ganti balik tak tudung tu kalu didapati tak ngam/ ade masalah dan tak seperti yg dijanjikan? Dan kalau boleh, baru proceed beli.

2) Masa kita nak cari tudung secara online, tgk dulu bahagian testimoni samada customer sebelum2 ni berpuashati atau pun tidak.

3) Dan tgk samada seller ader kedai2 yg beralamat tetap, kalau ader mknanya seller tu mmg pilihan yg tepat. Dan segala bukti pembayaran simpan je dulu, jgn hilangkan selagi tudung blum smpai in case kalau ader aper2.

3) Bila tudung dh sampai dan didapati tak bagus, jgn malu2 atau takut2 nk komplen, itu kita punya rights pe..Mintak tukar tudung lain. Coz slalunya refund mmg diorg x bg, kedai2 kat luar pun mcm tu gak..hehe

Harap dpt mmbantu..Actually, byk penyedia perkhidmatan jual tudung secara online yg betul2 bagus..Tapi kena pandai pilih..

Salam;

Ummi pun masih baru dalam jahit-menjahit ni. Tips Azlene memang boleh membantu, tapi rasanya tak semua yang full time dalam bidang ni -ada kedai. Malam ramai yang buat secara part time (jahit malam2/hujung minggu) dan kualitinya juga bagus. So ponit no 3 tu Ummi tak setuju dijadikan satu bench mark.

Apa kata kawan-kawan yang lain?
Back to top Go down
View user profile http://sentuhan-jemari-ummi.blogspot.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Mon Jul 06, 2009 1:49 pm

azlene wrote:
Tips untuk beli tudung online..1) Tanya dulu kat penjual tu samada boleh ganti balik tak tudung tu kalu didapati tak ngam/ ade masalah dan tak seperti yg dijanjikan? Dan kalau boleh, baru proceed beli.

2) Masa kita nak cari tudung secara online, tgk dulu bahagian testimoni samada customer sebelum2 ni berpuashati atau pun tidak.

3) Dan tgk samada seller ader kedai2 yg beralamat tetap, kalau ader mknanya seller tu mmg pilihan yg tepat. Dan segala bukti pembayaran simpan je dulu, jgn hilangkan selagi tudung blum smpai in case kalau ader aper2.

3) Bila tudung dh sampai dan didapati tak bagus, jgn malu2 atau takut2 nk komplen, itu kita punya rights pe..Mintak tukar tudung lain. Coz slalunya refund mmg diorg x bg, kedai2 kat luar pun mcm tu gak..hehe

Harap dpt mmbantu..Actually, byk penyedia perkhidmatan jual tudung secara online yg betul2 bagus..Tapi kena pandai pilih..


Bila tudung dh sampai dan didapati tak bagus, jgn malu2 atau takut2 nk komplen, itu kita punya rights pe..Mintak tukar tudung lain. Coz slalunya refund mmg diorg x bg, kedai2 kat luar pun mcm tu gak..hehe



setuju dgn yg nih....
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Mon Jul 06, 2009 3:04 pm

azlene wrote:
Tips untuk beli tudung online..
2) Masa kita nak cari tudung secara online, tgk dulu bahagian testimoni samada customer sebelum2 ni berpuashati atau pun tidak.

ini pendapat deeda...... careful bab testimoni palsu... kalau yg bagi testimoni tu kita kenal takpe.. tapi jgn mudah percaya yg kat website/blog just letak nama, umur, no. i/c tu.. takut ada yg tulis testimoni puji produk sendiri.. deeda pernah terkena dgn produk online (BUKAN TUDUNG)
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Mon Jul 06, 2009 3:28 pm

adeeda wrote:
azlene wrote:
Tips untuk beli tudung online..
2) Masa kita nak cari tudung secara online, tgk dulu bahagian testimoni samada customer sebelum2 ni berpuashati atau pun tidak.

ini pendapat deeda...... careful bab testimoni palsu... kalau yg bagi testimoni tu kita kenal takpe.. tapi jgn mudah percaya yg kat website/blog just letak nama, umur, no. i/c tu.. takut ada yg tulis testimoni puji produk sendiri.. deeda pernah terkena dgn produk online (BUKAN TUDUNG)

betul jugak nih.....
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Mon Jul 06, 2009 5:21 pm

ummi_aiai wrote:
azlene wrote:
Tips untuk beli tudung online..1) Tanya dulu kat penjual tu samada boleh ganti balik tak tudung tu kalu didapati tak ngam/ ade masalah dan tak seperti yg dijanjikan? Dan kalau boleh, baru proceed beli.

2) Masa kita nak cari tudung secara online, tgk dulu bahagian testimoni samada customer sebelum2 ni berpuashati atau pun tidak.

3) Dan tgk samada seller ader kedai2 yg beralamat tetap, kalau ader mknanya seller tu mmg pilihan yg tepat. Dan segala bukti pembayaran simpan je dulu, jgn hilangkan selagi tudung blum smpai in case kalau ader aper2.

3) Bila tudung dh sampai dan didapati tak bagus, jgn malu2 atau takut2 nk komplen, itu kita punya rights pe..Mintak tukar tudung lain. Coz slalunya refund mmg diorg x bg, kedai2 kat luar pun mcm tu gak..hehe

Harap dpt mmbantu..Actually, byk penyedia perkhidmatan jual tudung secara online yg betul2 bagus..Tapi kena pandai pilih..

Salam;

Ummi pun masih baru dalam jahit-menjahit ni. Tips Azlene memang boleh membantu, tapi rasanya tak semua yang full time dalam bidang ni -ada kedai. Malam ramai yang buat secara part time (jahit malam2/hujung minggu) dan kualitinya juga bagus. So ponit no 3 tu Ummi tak setuju dijadikan satu bench mark.

Apa kata kawan-kawan yang lain?

kalau secara part time tu...alamat rumah pun ok...lagi kastemer percaya...
Back to top Go down
View user profile
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Mon Jul 06, 2009 5:30 pm

adeeda wrote:
azlene wrote:
Tips untuk beli tudung online..
2) Masa kita nak cari tudung secara online, tgk dulu bahagian testimoni samada customer sebelum2 ni berpuashati atau pun tidak.

ini pendapat deeda...... careful bab testimoni palsu... kalau yg bagi testimoni tu kita kenal takpe.. tapi jgn mudah percaya yg kat website/blog just letak nama, umur, no. i/c tu.. takut ada yg tulis testimoni puji produk sendiri.. deeda pernah terkena dgn produk online (BUKAN TUDUNG)

betul tu deeda...kadang2 semua nak puji produk sendri ajer.....sapa takmo barang laku kan?
online selling has it pro and cons...tepuk dada tanya selera...cust ada byk pilihan..
dan tak semestinya yg beroperasi dr rumah tu tak sebagus kualiti jahtan org ada kedai...
pergilah mana 2 tukang jahit pakaian, ada gak yg beroperasi di rumah...sama gak...boutique pun hantar kat tukang jahit mahir yg jahit dari rumah ajer...

my simple rules : just focus on our extra ordinary service that we can give..the extra miles all that...
tak yah condemn atau perkecilkan kekurangan rival whatsoever...customer dah bijak pandai..they know what they want

happy selling all!



p/s..keyboard lappy aku ni "I" nyer rosak...byk tertinggal..payah nak tekan...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Mon Jul 06, 2009 5:44 pm

bola2_api wrote:
adeeda wrote:
azlene wrote:
Tips untuk beli tudung online..
2) Masa kita nak cari tudung secara online, tgk dulu bahagian testimoni samada customer sebelum2 ni berpuashati atau pun tidak.

ini pendapat deeda...... careful bab testimoni palsu... kalau yg bagi testimoni tu kita kenal takpe.. tapi jgn mudah percaya yg kat website/blog just letak nama, umur, no. i/c tu.. takut ada yg tulis testimoni puji produk sendiri.. deeda pernah terkena dgn produk online (BUKAN TUDUNG)

betul tu deeda...kadang2 semua nak puji produk sendri ajer.....sapa takmo barang laku kan?
online selling has it pro and cons...tepuk dada tanya selera...cust ada byk pilihan..
dan tak semestinya yg beroperasi dr rumah tu tak sebagus kualiti jahtan org ada kedai...
pergilah mana 2 tukang jahit pakaian, ada gak yg beroperasi di rumah...sama gak...boutique pun hantar kat tukang jahit mahir yg jahit dari rumah ajer...

my simple rules : just focus on our extra ordinary service that we can give..the extra miles all that...
tak yah condemn atau perkecilkan kekurangan rival whatsoever...customer dah bijak pandai..they know what they want

happy selling all!



p/s..keyboard lappy aku ni "I" nyer rosak...byk tertinggal..payah nak tekan...


betul tu bola....just focus on our workmanship...that's the way to improve....x yah nak kondem sesiapa ...kalau kita rs diri kita bagus, doesnt mean org lain rasa kita bagus
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
~mummy~



Posts : 1
Join date : 2009-07-11

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Sat Jul 11, 2009 8:31 pm

salam...
mummy baru join hari ni...
hehehe...
nak nyampuk ckit...
mummy mmg takut nak beli tudung online takut tak puas hati...
nak marah tak boleh coz salah kita jugak n tak leh salahkan peniaga 100%
. sbb nya kita just tgk gamba je...gamba mmg la cantik kan...
tak kan nak letak pic yang tak cantik...
mummy prefer beli kat luar la.. i mean kalau nak beli yang kita tgk online pun mummy prefer g jumpa sendiri n leh pilih n try... tapi lain org lain pendapat kan..
Very Happy sunny sunny
Back to top Go down
View user profile
sutera14



Posts : 26
Join date : 2009-06-11
Age : 38
Location : Shah Alam

PostSubject: Beli tudung online...   Sun Jul 12, 2009 10:14 am

Bab testimoni tu mmg agak penting gak untuk marketing produk kita... sahih atau tipu tu nilai sendiri la... kalau seller yg jujur biasa tak tipu la.. lagi disertai gambar pembeli ... okla kot.

Bab kualiti produk pulak... nama pun home made.. Tudung DIY... kadang2 jahitan adalah tersasul kan kat dalam.. as long masih cantik dipakai dan dilihat dari luaran tudung.. kira consider lagila...tapi servis yang bagus kenalah ada servis lepas jualan... kalau ada customer tak puashati awning ke... panjang sangat ke.. bolehla bagi servis outer tudung.. tu pun dah memadai.

Bab pilih kedai yang bagus...nama pun online.. rata2 yang jual ni buat dari rumah.. takde pun kedai.Macam kitorang jugak... bagi saya, kalau seller tu senang dihubungi melalui telefon, email... very fast response through any medium ... tupun dah satu bonus... bisnes online ni... key dia fast response... tu yang penting. .. Baru customer confident.. Razz Razz Razz
Back to top Go down
View user profile http://sshijabcollections.blogspot.com/
bieha



Posts : 51
Join date : 2009-07-13
Age : 42
Location : Saujana Damansara

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Wed Jul 15, 2009 12:44 pm

Assalamualaikum,
Rasa nak mencelah pulak.... Tumpang lalu yer... Bwh ni adalah pendapat saya semata-mata, kalau yg betul boleh ambik iktibar, kalau yg salah harap ditegur yea...

Saya personally tak berapa suka nak beli barangan thru online/katalog, esp baju, kasut, cadar, tudung, bak kata almost all la... Kalau takat cosmetic atau produk kecantikan tu ok la, sebab sama je semua... Bukan apa, saya lebih suka kalau barang tu saya boleh try, belek, rasa dulu baru decide nak ke tak nak, tapi saya ada jugak berniaga online, so saya letak la few guidelines, untuk melindungi saya sebagai penjual, dan customer sebagai pengguna...

Selalunya di bawah terms and condition tentang produk, saya akan boh kat situ, setiap produk yg dah dibeli x boleh ganti atau refund, KECUALI kerosakan/kesilapan yg berlaku dari pihak saya, dan ianya boleh dilakukan within 1 week sahaja....
Reason?:
1) Untuk melindungi diri dari kerenah pelanggan yg cerewet, yelah cam korang sumer dok share pasal customer memasing, dah berabis byk, tup2 bila dah siap dah dpt, byk lak cekadaknya, itu la ini la, padahal sebab laki tak approve la, hak pasar mlm lagi murah la, dah pakai g memana then tetiba x jadi la, kaler x matching ngan baju la and the list goes on.... Hak ni bg saya BUKAN salah kita.
2) Untuk melindungi reputasi kita dan untuk kebaikan kita, dan juga untuk melindungi customer seperti masalah yg x puas hati pasal kualiti jahitan, awning terjungkit, rosak semasa shipping (bukan selepas pakai!!), dan apa jua masalah yg mana masalah itu berpunca dari kita, kita kena take action... mintak balik dia pos brg tu dan selalunya saya akan bear the charges la dan cuba rectify masalah dia sampai puas hati.... Tapi kena hati2 jugak, kekadang ada jugak customer dia saja jer buat hal kononnya tak puas hati ngan jahitan la itu la padahal ada niat lain....

All in all, as we all know, memang ada pro and cons beli online ni, sebagai penjual, kalau kita belum dpt bg yg terbaik utk customer esp dlm bidang jahitan ni, improvekan dulu betul2 dan bersedia utk menerima segala feedback yg ada, bg customer lak, walaupun nampak jahitan tudung lawa testimoni best, kena jugak mentally prepared yg bila kita pakai resultnya belum tentu sama ngan org lain, even mempunyai bentuk muka yg sama.....So as peniaga, yg penting is ASS..hehhe After Sale Service mesti ada..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Today at 10:16 am

Back to top Go down
 
Masalah beli tudung online
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» [Ref] Wargames Painting and Modelling: Online Hobby Magazine
» Free Online Quilting Magazine
» Big Harbor Freight ONLINE coupon?
» Free Test equipment manuals online
» New online literary magazine

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: