BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Masalah beli tudung online

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
siti_sal



Posts : 8
Join date : 2009-04-02

PostSubject: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 12:56 pm

Salam,

Tadi saya post topic ni kat cari forum, someone bagi saya link ke forum ni...

Saya nak tanya pendapatlah...saya ada tempah tudung DIY ala Ekin ni (online) tapi bila sampai, saya rasa agak tak berpuashati bila pakai...

Masalahnya

1) Tudung size 'S' - pendek dan kecik sangat pula bila 'live', masa tgk gambo contoh, rasanya nampak mcm biasa je, paras dada...
macam tudung bebudak pulak - ni SALAH saya la kot sebab dah tgk gambo contoh pun nak ambik jugak size 'S' tu

2) Awning 5" - Bila pakai kenapa macam 'terjungkit' kat tengah kepala ? U all paham tak ? Yg terjungkit tu dekat cantuman antara awning dgn body tudung.
Kalau nak pakai, saya terpaksa pulak pinkan kat belakang kepala supaya yg 'terjungkit' tu tak obvius sangat

Saya pun ada beli tudung ala Ekin ni kat luar and saya ada beli tudung Fareeda tapi rasanya tak pernah kena masalah 'terjungkit' ni......adakah sebab
awning tu 5" tak sesuai dengan bentuk muka saya, dia jadi 'terjungkit' ye ?

Saya terfikir nak bukak balik tudung2 tu and kecikkan awning dia jadi 4" ...maksud saya cantumkan awning tu dgn body jadikan awning tu 4" ....rasa2 ok tak ?
Tak buat lagi sebab nak tanya pendapat U all dulu....

U all rasa apa masalahnya ye ? Saya tak komplen lagi kat seller tu, nak tanya pendapat U all kat sini dulu.....tq.
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 1:06 pm

hai...

ni yang seram kalau amik tempahan orang ni..

Bagi ME,sebelum nak tempah tudung tu...kena selidik tukang jahit tu....

kalau u main tempah aje,ade risiko....sebab dia main jahit saje...kadang2 ade yang jahit kemas ade yang tidak..

so kalau nak tempah ..make sure u pernah try tudung yang dia buat...

kalau main try n error aje...mmg ade problem macam tu..

sebab ade antara tukang jahit ni baru2 aje belajar menjahit...(mcm ME la..)


kalau ME ,ME bitau awal2 ME baru menjahit..kalau nak try gak......kalau x elok jgn mare...

lagi satu,pada tukang jahit tu..kalau jahitan tak seberapa kemas..jgn ambil order dulu..jahit dulu untuk sedara mara...

kalau sedara mara myb dorg boleh komen..kalau jual kat org luar ni..kesian diorg...
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 1:16 pm

salam dear..

uiks.. beli ngan akak ke.. ngeh ngeh ngeh..


okies.. kalu tudung saiz S.. ala2 saiz anak tudung... mmg kecik ler.. next time better confirmkan ukuran dlm cm or inci.. so leh imagine labuh mana...

psl terjungkit tu.. terjungkit kat tengah2 kan... tu kalu tak silap.. sebab masa jahit tu berbucu kat tgh2 ti//.. (mcm mana nak citer ek..) elok tetas dan jahit rata sket..

btw, kalu u ngan seller tu dekat.. pi antar alter je le..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 1:20 pm

misa..

yes pasal size tu...
mintak ukuran panjang berapa..dari bawah dagu.
lepas tu..ukur kan badan sendiri.supaya x terkujat nanti.
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
siti_sal



Posts : 8
Join date : 2009-04-02

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 1:40 pm

Salam,

tak...saya tak beli drp forum ni...

oooo....pasal terjungkit tu bukan sebab awning 5" or 4" ? Seller tu jauhhh, patut ke saya
komplen ? tu yg saya ingat nak alter sendiri je kalau boleh...

So, saya tetas balik and make sure masa jahit balik tu tak berbuculah ye.....balik nanti saya try tetas and jahit jelujur dulu...tgk jadi ke tak...

pasal pendek tu, tudung tu bukan setakat pendek tapi tak lebar...kiranya dia punya 'muncung' tu betul2 kat tgh dada...tapi ni takpe, saya ngaku salah sendiri sebab tak ukur dulu...

saya teruja nak beli sebab ramaiiiiiiiiiii yg beli kat dia and komen2 pun macam bagus....
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 2:36 pm

ni lah risiko beli online..

harap kalo masalah ni timbul, perkara pertama yg patut buat ialah, contact seller tu balik dan bg tau masalah dgn dia.. itu lebih baik, tgk apa yg seller tu boleh buat...

kalo bab terjungkit tu, dr pengalaman akak, setiap kali jahit tudung, mesti try di kepala sendiri, mcm org jahit baju, ukur badan sendiri kann..bila jungkit, harus kena alter bagi elok..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 3:01 pm

lupa plak nak tanye.. awning separuh ke penuh..


misa penah wat tudung terjungkit ni.. hahaha.. sampai sekarang tudung tu ada lagik.. tak jual pun.. sebab kita try pun dan membonjol kat atas.. nak tetas.. tak tetas lg sampai laaa ni...
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
siti_sal



Posts : 8
Join date : 2009-04-02

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 3:32 pm

Salam,

awning penuh 5"....tu ahhh nak contact gak seller tu, tapi rasa macam susah berurusan pulak...kena pos balik, tunggu siap repair then pos balik...ish ishkk renyah tu...pastu entah dia terima ke tidak komen saya tu kan...

tapi kalu tak bagitahu, hati ni rasa cam tak redha je kan...saya beli 5 helai, ingat nak bagi adik2 la kononnya, tapi dah jadi gini, tak jadi bagi kat depa....

dalam 5 helai tu, satu je yg cantik, tak 'terjungkit'
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 3:38 pm

adei.. awning penuh ek.. yg misa buat terjungkit tu awning sparuh... tu mmg misa salah jahit le.. masa mula2 belajar dulu...

kalu misa buat tudung awning saiz ariani.. awning penuh.. misa pakai tak elok.. terjungkit awning keras tu.. adik pakai ok.. agaknye tgk kepala si pemakai tu kot..

yg kes ni.. tak pasti la sebab ape..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 3:54 pm

hish... seramm.... akak ke ? tp rasanya x penah jual kt awak
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
hanim



Posts : 261
Join date : 2009-02-16
Age : 38
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 4:00 pm

adessss..... kesiannya... saya pon ada kisah gak beli tudung online...

dulu saya malas nak jahit sendiri coz memikirkan ada anak kecik... dah dekat setahun stop menjahit (masa peknen anak ke2)... baju sendiri pon anta kedai... kekeke...

al kisahnya saya teringin nak pakai tudung yang jadi trend sekarang... nak g ariani x terjejak dek kakiku.... x kan nak bawak anak berasak asak dalam ariani tu + harganya memang masya Allah... takat beli selai mampu ler... tu yg paling murah gamaknya keke....

memandangkan saya memang join forum CARI, saya dapat info tentang peniaga tudung DIY... so saya beli selai... RM60 gak selai... saya bayangkan tudung tu ikut cutting ariani... alangkah sedihnya bila sampai, saya dapati awningnya telah dipendekkan dekat 2 inci... Rolling Eyes x sukakkkkkkk....... affraid affraid

dalam hati dok pk... mcm nie x leh jadi... baik aku jahit sendiri.... Razz

kalau nak beli on line, elok try beli 1 dulu, jangan terus borong banyak... kalau ok barulah proceed next order... saya pon meniaga on line jugak... tapi sikit2 jer... kebanyakan tudung saya jual kat opis jer... senang... ada stok lebih baru jual online Laughing
Back to top Go down
View user profile http://humairascollection.blogspot.com/
azieSU1



Posts : 17
Join date : 2009-03-27

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 4:03 pm

misa wrote:
adei.. awning penuh ek.. yg misa buat terjungkit tu awning sparuh... tu mmg misa salah jahit le.. masa mula2 belajar dulu...

kalu misa buat tudung awning saiz ariani.. awning penuh.. misa pakai tak elok.. terjungkit awning keras tu.. adik pakai ok.. agaknye tgk kepala si pemakai tu kot..

yg kes ni.. tak pasti la sebab ape..

azie rasa awning ni pun kena tgk bentuk muka/kepala org gak kot. aze masa mula2 buat awning penuh 5" tu berjungkit gak. huduh sgt. then azie kecikkan jd 4" awning tu buat separuh lak baru ok. muka azie yg jenis lonjong ni mmg x blh pakai awning penuh le.
Back to top Go down
View user profile
razan



Posts : 201
Join date : 2008-12-30

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 4:16 pm

rasanya terjungkit tu sebab dia terlalu 'v' di bahagian tengah kat. eee..paham ke? slalu if jadik gini, saya jadik je lagi sekali (without tetas). tapinye belah double stitch tu kena bukak jugak la.
Back to top Go down
View user profile http://therazanstudung.blogspot.com/
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 4:21 pm

razan wrote:
rasanya terjungkit tu sebab dia terlalu 'v' di bahagian tengah kat. eee..paham ke? slalu if jadik gini, saya jadik je lagi sekali (without tetas). tapinye belah double stitch tu kena bukak jugak la.

razan.. yap.. tu berbucu mcm V tu ler..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
Cybermama



Posts : 34
Join date : 2009-01-07
Location : Ayer Keroh, Melaka

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 4:28 pm

saya still tak boleh nk imagine camner yg dimaksudkan terjungkit tu. boleh tak cik siti sal amik gambar masa pakai tudung ni pastu tunjuk kt sini. Lagi senang sifu2 kt sini nk bg suggestion. just my 2 cents la
Back to top Go down
View user profile
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 4:43 pm

mase cik siti tgk pic tue ok ke jahitan nye.
kalau beli sampai 5 tue byk. alter sendiri
x blh ke?
Back to top Go down
View user profile
hanim



Posts : 261
Join date : 2009-02-16
Age : 38
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 4:52 pm

k yana wrote:
ni lah risiko beli online..

harap kalo masalah ni timbul, perkara pertama yg patut buat ialah, contact seller tu balik dan bg tau masalah dgn dia.. itu lebih baik, tgk apa yg seller tu boleh buat...

kalo bab terjungkit tu, dr pengalaman akak, setiap kali jahit tudung, mesti try di kepala sendiri, mcm org jahit baju, ukur badan sendiri kann..bila jungkit, harus kena alter bagi elok..
saya setuju ngan kak yana... ada baiknya contact seller tu...

at least dia pun boleh baiki kelemahan...


*******saya memang x leh imagine sebab x pakai n x buat full awning Wink
Back to top Go down
View user profile http://humairascollection.blogspot.com/
siti_sal



Posts : 8
Join date : 2009-04-02

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 4:53 pm

Salam,

Cybermama tak paham 'terjungkit' tu yekkk...ada akak2 lain leh terangkan tak ? Saya takmo ambik gambo tunjuk kat sini pasal tak nak cari gaduh plak...and tak nak condem sesapa...satgi ada orang sebar2 lak gambo tu, manalah tahu dah memalukan seller tu walhal saya belum komplen apa2 pun kat dia kan...saya tanya2 ni nak cari penyelesaian je...

Dia camni, kat tgh2 kepala kita tu kalau pakai tudung tu nampak macam berbucu tajam, macam "terjungkit"...eh paham dak ni...he he....

oooo...boleh ke jahit je sekali lagi je tak yah tetas ???

tgk gambo kat web tu nampak ok je, tu yg saya teruja nak beli......lagipun kain yg dia ada lawa2....

Tima kasih kat kawan2 yg reply....tulah nanti saya try alter satu dulu tengok cemana...
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 4:55 pm

siti_sal wrote:
Salam,

Cybermama tak paham 'terjungkit' tu yekkk...ada akak2 lain leh terangkan tak ? Saya takmo ambik gambo tunjuk kat sini pasal tak nak cari gaduh plak...and tak nak condem sesapa...satgi ada orang sebar2 lak gambo tu, manalah tahu dah memalukan seller tu walhal saya belum komplen apa2 pun kat dia kan...saya tanya2 ni nak cari penyelesaian je...

Dia camni, kat tgh2 kepala kita tu kalau pakai tudung tu nampak macam berbucu tajam, macam "terjungkit"...eh paham dak ni...he he....

oooo...boleh ke jahit je sekali lagi je tak yah tetas ???

tgk gambo kat web tu nampak ok je, tu yg saya teruja nak beli......lagipun kain yg dia ada lawa2....

Tima kasih kat kawan2 yg reply....tulah nanti saya try alter satu dulu tengok cemana...


sal.. tetas jahit tindih jer..

lepas tu jahit balik ngan mesin.. kat sambungan awning tu..
kat bahagian yg berbucu tu.. kurang kan efek V dia tu.. biasanye kat tengah2.. Very Happy

lepas tu jahit tindih balik.. misa rasa tak perlu tetas the whole awning.. just 3 - 4 inch should be ok...

cuba buat satu dulu.. kalu berjaya.. then settlekan yg lain..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 5:09 pm

cuba ketatkan tdg tu, mungkin terlalu longgar

or awak cuba cam misa cakap tu... mmg V tu terlalu berbucu
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 5:21 pm

masalah awning ni ader 2, terjungkit, berbonjol...hehe..makin tambah pening!

pengalaman k yana if guna broked lembik cth: broked dr nagoya, kamdar..mmg senang sgt dpt masalah berbonjol..selalunya utk selamat, k yana akan test satu2, sebelom antar jahit tepi..bila nampak yg bonjol, kena jahit semula di bhgn tengah tu ke dlm sikit, dlm 3, 4 mm. then test lagi, bila dah ok, baru jahit tepi dan kemudian jahit tindih.

utk full awning pulak, masalah terjungkit, yg ni ni mmg satu tudung k yana pakai jadi mcm ni..mungkin puncanya disebabkan dari kain gam yg keras. kalo jc tebal zohua/ mikawah, kurang sikit efek ni..tapi yg tudung k yana tu kain jc kamdar, so nampak sikit terjungkit, but..tak de la teruk sgt..still boleh pakai berjalan2..hehe. kesimpulan yg k yana buat, kain tu terlalu nipis dan ringan, so kain gam yg keras tu akan nampak lebih ketara..

erm..hope korang leh paham le apa yg k yana tulis ni..hehe..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
ndiyana



Posts : 3
Join date : 2009-01-05

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 5:33 pm

iskk..sy pun ada masalah sama jugak..dah 2 seller sy beli ..dua2 kain kamdar je tp yg srg ni tdg dier terjungkit+bonjol gak kt kepala..lepas tu awning dier mcm lebar je sgt..kalau pin pun still jungkit..last2 x pakai lgsg.. Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 5:40 pm

I rasa problem ni u all kena complain balik kt seller, if not seller x tau ada such problem...

or I rasa seller tu terpotong terlalu lekuk ke dalam kat muka body tu
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
balkish02



Posts : 30
Join date : 2009-01-30
Age : 35

PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Thu Apr 02, 2009 6:14 pm

saya pun ada terkena juga tgk mmg cantik sbb ramai yg beli kat dia...mula2 nak beli byk tp pikir balik takut tak cantik(mmg betul tekaan saya).itu pun saya beli 3 termasuk bdk punya...tgk mmg lawa beli lah saiz s tgk kat gambar tutup dada rupa2 atas dada,lepas tu satu hal lah pulak tang muka ketak langsung tak boleh masuk...saya terus call dia,dia kata kena tukar n pos kat dia...bkn dekat nun jauh sana...rasa geram pun ada marah pun ada...
Back to top Go down
View user profile
suria 5522



Posts : 4
Join date : 2008-12-23
Age : 43

PostSubject: tdg   Thu Apr 02, 2009 6:32 pm

Pada pandangan saya...seller baik try pakai dulu kat kepala sendiri...kalu o.k baru la jual atau hantar kpd pembeli...sian pembli terpaksa bear cost for shiping lebih dr sekali..Saya pun pernah alami tapi xler besar sgt masalah...so saya pakai je...tapi saya inform la kpd seller biar dia tahu apa yg silap...

So blia tahu apa roblem ..for next jahitan dpt la seller more carefull..... Very Happy flower flower
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Masalah beli tudung online   Today at 6:10 pm

Back to top Go down
 
Masalah beli tudung online
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» [Ref] Wargames Painting and Modelling: Online Hobby Magazine
» Free Online Quilting Magazine
» Big Harbor Freight ONLINE coupon?
» Free Test equipment manuals online
» New online literary magazine

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: