BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : BBB

PostSubject: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Dec 22, 2008 9:29 pm

Ellow kengkawan..meh la kita share cerita ttg mesin jahit korang..xkira la yang lama or baru...camner performance dan kualiti?? Mungkin info ni berguna kpd kawan2 yang baru nk beli mesin jahit or nak tukar yang baru... Laughing
Kalo ada gambar lg baik flower
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : BBB

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Mon Dec 22, 2008 9:40 pm

ok...min start dlu ehk...min punya mesin jahit raleigh..beli dah setahun setengah..cuma baru sekarang digunakan sepenuhnye..eheheh~~
so far mesin ni ok...cuma untuk jahit kain jersey especially jersey kat people tu min kena anta kedai untuk disetting balik...lepas apek tu setting mesin ni jahitannye dah ok...setakat ni mmg xde ape2 masalah..ada sepupu nk beli tapi sayang nk letgo since dah setting jahitan kain jersey cantik2 kan..ehehehehe~~



min beli kat perlis (mata ayaq) n setting pun kat perlis (time balik kg)..suka sgt sbb apek tu baik sgt Smile
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Dec 23, 2008 9:40 am

sori nak off topic sat..min ni org mata ayaq ka? hehe..sama lak negeri kita noo...
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
Yagi-Uda



Posts : 16
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Dec 23, 2008 9:45 am

hehe tak sangka ramai lak org perlis kat sini...
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Dec 23, 2008 9:56 am

Yagi-Uda wrote:
hehe tak sangka ramai lak org perlis kat sini...

itulah yagi, sambil2 menjait, sambil2 menjejak kasih..hehe
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Dec 23, 2008 10:43 am

I guna mesin jahit singer zaman lama dulu dari mak mertua ku... aku dah tukar bodynya sb dah rosak teruk
alhamdullilah, dgn mesin tu aku jahit baju anak2... jahit tudung ...
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
ajergiler
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Dec 23, 2008 10:46 am

kita skrg ni guna mesin jahit apple..matsuyuki..
harga rm1899 klu x silap...masa mula2 jahit tudung mmg ok sgt2
cuz guna jarum khas yg dia bg..skrg ni rs x best jer jahit tudung
cuz jarum tu dah patah..skrg ni guna jarum no 11/75..so far ok laa
tp kena setting benang bwh betul2..klu x mmg x kemas..
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Dec 23, 2008 10:53 am

Ajer..

knp x p cari jarum apple tu???


ME pakai mesin SINGER INSPIRATION....4205.....

MEsin Basic jer....
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
ajergiler
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Dec 23, 2008 10:56 am

meabadi wrote:
Ajer..

knp x p cari jarum apple tu???


ME pakai mesin SINGER INSPIRATION....4205.....

MEsin Basic jer....

dah pi cari...tanya kat kedai dia...dia ckp mmg jarum tu comes in package masa beli..
tu yg frust tu...igt nak call pusat latihan apple tu nak tanya...ada x jual jarum tu..
Back to top Go down
View user profile
whiterosa



Posts : 31
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Dec 23, 2008 12:43 pm

kita pn guna mesin jahit epal gak...model 2049.hmm skarang guna jarum singer 11/75 since jarum yg dia bg semuanyer dah patah...ishh ganasnyer aku No
kalu jahit kain lain semuanyer ok jer tp bila jahit kain jersey melompat ler plak...........ish..ish...
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Dec 23, 2008 1:26 pm

salam..

sebelum ni..
misa pakai mesin jahit cap ayam.. boleh twin needle, siap hemming foot bagai.. tp nak jahit selalu sangkut2.. azab kalu jahit kain jersey.. tak bergerak kat kaki tapak tu.. duk berkumpul laa.. tensen.. jahit lompat2.. ya ampuuuuuun..

kunun nye nak beli epal, tp kat sini rega rm2499.. duk kumpul duit laa.. alih2 dpt suprise Very Happy syioook..

skarang ni..
pakai mesin brother model nv30 (tq cik abe.. muaaachaaaas.. hehehe...) walaupun tak ler sehebat epal.. alhamdulillah jahit ok.. nak jahit kain lycra pun dah tak sangkut2.. tak de lompat2 benang.. cuma kene tau setting ikut jenis kain laa.. (apa susah, dlm manual ada bitau.. hihi..) semalam sempat gunting kain, nak test jahit.. dah pakai pon hari ni..


actually nak jahit kain ni kene tgk no jarum dah ketebalan kain.. mlm tadik ada baca dlm manual.. tp hari ni tak ingat dah (mabuk sibuk ngan demo sistem tadik, terus hang kepala..) sama jugak kalu nak pakai jarum utk mesin jahit tepi..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : BBB

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Dec 23, 2008 8:18 pm

k yana wrote:
sori nak off topic sat..min ni org mata ayaq ka? hehe..sama lak negeri kita noo...

I love you I love you
min ni org kedah...tp semenjak kawin ngan org perelih ni dah convert jdik org perelih la..eheheh Laughing Laughing
siap kad pengenalan pun tukaq alamat perelih kak oi... lol!
akak area mana?? min (suami) dok kat batas liku arau...hahahah~~ best la jdik org perelih... Razz Razz
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : BBB

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Dec 23, 2008 8:20 pm

Yagi-Uda wrote:
hehe tak sangka ramai lak org perlis kat sini...

bounce yey!!!! bounce
Idup perelih!! eheheheh~~~

kedah tetap dihatiku... Cool
Back to top Go down
View user profile
Batrisya



Posts : 29
Join date : 2008-12-23
Location : Pulau Mutiara

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Tue Dec 23, 2008 11:19 pm

min chontoi wrote:
k yana wrote:
sori nak off topic sat..min ni org mata ayaq ka? hehe..sama lak negeri kita noo...

I love you I love you
min ni org kedah...tp semenjak kawin ngan org perelih ni dah convert jdik org perelih la..eheheh Laughing Laughing
siap kad pengenalan pun tukaq alamat perelih kak oi... lol!
akak area mana?? min (suami) dok kat batas liku arau...hahahah~~ best la jdik org perelih... Razz Razz

salam min..husband sya pon org perliss...ekceli dia was born kat penang, tapi besaq kat perlis...ehehehehe...sabtu ni kitaorg nak balik perlis....
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : BBB

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Dec 24, 2008 8:17 am

waaa...best nyer...meriah2...ehehh~~ Very Happy

kekadang kena check tau kot2 ada pertalian sedara..sebab perelih ni mak ai kecik comey ja...pusing2 kot situ gak..ahahah~~ bounce
Back to top Go down
View user profile
iszahraa



Posts : 32
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Ampunk Je

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Dec 24, 2008 9:02 am

nak share citer gak

isz memuler dulu pakai mesin jahit ibu isz jer ..singer yg badan dier batu ( berat giler ) tp mmg tahan mesin nih ...dr isz darjah 2 sampai skrg dah kawen elok lagi & still ley guna..

pastu second time isz dah dok umah sendrik eli la mesin murah rege 150 kat makro ...mesin ih bunyik kapalterbang ...bisinggggg...ader la 2 tahun je pakai dah jahanam ...mane nak larat tiap kali guna isz kene karan ( kejutan letrik) ...isk iskkk Mad
Back to top Go down
View user profile
iszahraa



Posts : 32
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Ampunk Je

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Dec 24, 2008 9:04 am

dan skarang belom sampai setahun lagi ... ( sempat la raya tahun lepas jahit langsir umah ibu isz ngan umah sendiri ) hehehehe
isz dah ader mesin singer yg portable ...rege 1380 ...alhamdulillahhh akan ku jaga sebaik2 nya ... Laughing
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Dec 24, 2008 9:06 am

iszahraa wrote:
dan skarang belom sampai setahun lagi ... ( sempat la raya tahun lepas jahit langsir umah ibu isz ngan umah sendiri ) hehehehe
isz dah ader mesin singer yg portable ...rege 1380 ...alhamdulillahhh akan ku jaga sebaik2 nya ... Laughing

isssssh.. kene karen.. bahye tuuuu..
err.. mesin murah mmg cepat KO kan.. bunyi cam kapal terbang Razz
kalu jahit malam2, kang ade orang ketuk lantai (biasa le.. bumbung mu lantai ku..)
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
syima72



Posts : 5
Join date : 2008-12-22
Age : 44
Location : JB

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Dec 24, 2008 9:08 am

kita lak pakai mesin jahit brand standard yang warna hitam berkaki tu... sudah 10 tahun usianya sama dengan usia perkahwinanku... masih utuh dam teguh berdiri... kita tak guna kakinya, kita beli dah siap dengan motor. siapa pandai bawak kete, pandailah guna mesin bermotor.... kekkekeekkekee
Back to top Go down
View user profile http://syimasyawal72.blogspot.com
iszahraa



Posts : 32
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Ampunk Je

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Dec 24, 2008 9:25 am

misa wrote:
iszahraa wrote:
dan skarang belom sampai setahun lagi ... ( sempat la raya tahun lepas jahit langsir umah ibu isz ngan umah sendiri ) hehehehe
isz dah ader mesin singer yg portable ...rege 1380 ...alhamdulillahhh akan ku jaga sebaik2 nya ... Laughing

isssssh.. kene karen.. bahye tuuuu..
err.. mesin murah mmg cepat KO kan.. bunyi cam kapal terbang Razz
kalu jahit malam2, kang ade orang ketuk lantai (biasa le.. bumbung mu lantai ku..)

heheheh
tau takper misa ...lantaiku pulak bumbungmu !!!
aper nak buat time tuh itu jer la yg isz mampu ...jadik sambor jer laaa...
tp bab kene karan tuh mmg serik ...takottttttttt
Back to top Go down
View user profile
iszahraa



Posts : 32
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Ampunk Je

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Dec 24, 2008 9:26 am

ha'ah isz pon upgrader yg mesin ibu isz tuh ...dulu kayuh kaki ...pastu pi singer beli motor dier ...senang ....cam bawak keter auto jer ..ecewaaaah...
yg penting motor singer nih cover die bukan besi ...plastik (kot) ...tak bahayeeeeeeee
takot dah ngan karan2 nih aaa Mad
Back to top Go down
View user profile
tong_gas2280
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Dec 24, 2008 9:40 am

tong pulak .. memula dulu (4 tahun lepas ) tong beli mesin raleigh badan hitam .. harga dalam RM150.00 .. bole jahit .... lepas la jugak 3 pasang baju kurung .. tapi tu laaaa bunyi mcm kapal terbang .. pastu motor dia cepat panas dan suke bau hangit .....

tak lama lepas tu tong beli pulak mesin yang kecik plastik tu .. harga RM150.00 .. letak kat opis .. utk menjahi time rehat .. ok la jugak senang di bawa ke mana2

dan yang terbaru (1 menggu lepas) .. tong beli mesin Brother XL2630 ... best2 sangat2..lom cube lagi ...

akan datang tengah target mesin jahittepi brother ... mungkin dalam bulan feb 09 plan nakbeli ..
Back to top Go down
View user profile
iszahraa



Posts : 32
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Ampunk Je

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Dec 24, 2008 9:42 am

wahhhhh ...nak beli mesin jahit tepi tuh ...
cam isz mesin tu guna skali skala jer ...bile wart tudong ..jahit langsir setahun skalik ...tuh jer ...beli yg biase2 jer aaa
Back to top Go down
View user profile
iszahraa



Posts : 32
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Ampunk Je

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Dec 24, 2008 9:44 am

ha satu lagi tong ...
isz dulu mesin cam tong tuh gak la (kaler itam) takder kaki la portable ..memuler cepat panas passtu hangit ..pastu kene karannnnnnnnnn..ha skrg dah simpan lam stor kumpol habuk ...nak buang sayang la pulak ...
Back to top Go down
View user profile
syima72



Posts : 5
Join date : 2008-12-22
Age : 44
Location : JB

PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Wed Dec 24, 2008 9:54 am

Kita guna motor brand KDK,
ada jaminan lagipun itu buatan Malaysia.. kalau buatan negara kita ni Sirim ketat sikit.
So far dah bertahun guna oke jek tak de masalah... cuma jangan terus jek tekan pastinya dia hangit semacam... biasa kita berhenti2 kalau menjahit tak ler tekan terus... maknanya tekan sikit berhenti, betulkan kain tu dulu pastu tekan lagi...
Kita beli mesin jahit standard tu regenya cecah gak RM450 itu 10 tahun yang lalu lah... awal2 bunyi gak tapi den ni suko merepair... apa lagi segala lubang yang ada kita letak minyak singer tu... sekarang kalau menjahit tak ler bunyi lagi dah...kekekekekeke
Lagi satu, rajin2lah bersihkan dibahagian tapaknya tu, kat situ selalu ada problem....
Back to top Go down
View user profile http://syimasyawal72.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???   Today at 6:23 am

Back to top Go down
 
Mesin jahit apa yang korang guna atau baru beli???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 12Go to page : 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next
 Similar topics
-
» MOUSILLON SETTING
» Setting up a rear end
» AMS members setting up the stand at the ME exhibition.
» Yang Wenli vs Universal
» Yang Zing (Cosmic Dragons) Arrived to TCG!

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: